Převod dovolené do dalšího roku

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
12272
19.12.17 22:35

Převod dovolené do dalšího roku

Poradíte mi, jaká je aktuální právní úprava převodu dovolené do dalšího roku? Zbývá mi 5 dní dovolené, které již do konce roku nestihnu vyčerpat. V práci mi řekli, že se převede do dalšího roku. Můžete mi poradit, jak postupovat, zda žádat zaměstnavatele o převod, nebo zda převedou automaticky a když nepřevedou, tak jí proplatí? Nerada bych o dovolenou přišla. Je to dovolená základní, nemáme žádnou navíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Uju
6750
19.12.17 22:40

Mě bude zaměstnavatel automaticky převádět 7dní. Manželovi 9 ale ten má podmínku, že si je musí do tuším dubna dalšího roku vybrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
19.12.17 22:42
@Uju píše:
Mě bude zaměstnavatel automaticky převádět 7dní. Manželovi 9 ale ten má podmínku, že si je musí do tuším dubna dalšího roku vybrat.

A kde je ta podmínka psaná? Kolegyně mi právě tvrdila, že prý v zákoně je, že se musí stará dovolená vybrat do konce března. To by mi bylo na prd. Potřebovala bych aspoň až v dubnu, nebo až nebo květnu, až nebude mrznout. Tím, že máme jen ty čtyři týdny, tak jsem byla ráda, že něco ušetřím a teď si to budu muset vybrat v zimě :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2819
19.12.17 23:02

V zakoniku prace je, ze se nesmi prevadet dovolena napr. z roku 2016 do roku 2018, tedy si ji musis vybrat 2017. Zamestnavatel ti musi do tusim konce cervna stanovit termin, pokud to neudela, tak je to na tobe. Proplatit ti ji az na vyjimky nemuzou, prijit o ni taky nemuzes. Jestli ji musite vybrat do urciteho data, tak na to ma asi zamesznavatel pravo, oklikou pres plan prace a dovolenych…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3327
19.12.17 23:08
@tiffany píše:
A kde je ta podmínka psaná? Kolegyně mi právě tvrdila, že prý v zákoně je, že se musí stará dovolená vybrat do konce března. To by mi bylo na prd. Potřebovala bych aspoň až v dubnu, nebo až nebo květnu, až nebude mrznout. Tím, že máme jen ty čtyři týdny, tak jsem byla ráda, že něco ušetřím a teď si to budu muset vybrat v zimě :-(

U nás je ta podmínka taky vybrat do března, ale jestli to je interní nařízení nebo je neco v ZP, to netuším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21515
20.12.17 04:54

U nas se musi o prevod zadat se zduvodnenim, proc jsme dovolenou nevycerpali. Prevadet muzeme maximalne 5 dni a vybrat se musi do brezna. Zjisti si, jak je to nastavene u vas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
20.12.17 05:31

My můžeme převádět 10 dnů - automaticky. Pro víc dnů musíme mít zdůvodnění. Správně si je máme vyčerpat do konce března, ale letos jsem si asi dva dny čerpala později a nic se nestalo. Ale všude budou platit jiná pravidla, takže nejlepší je, zeptat se přímo u tebe ve firmě, jak to funguje.

• Citovat
  • Upravit
8503
20.12.17 05:42

Tak čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Obecné podmínky jsou v § 218 Zákoníku práce. O povinnosti vyčerpat starou dovo do konce března tam nic nenajdeš, ale pokud to tak zaměstnavatel určí, tak ji vyčerpat musíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6363
20.12.17 05:46

U nás se může převést maximálně 5 dní. Ideálně nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26854
20.12.17 05:47

To je nejaky narodni sport to prevadeni dovolene. Pokud neni problem na strane zamestnavatele, pak nechapu, ze si zamestnanec nedokaze rozvrhnout cerpani dovolene v prubehu roku :nevim:
Poboureni, ze si starou dovcu musim vybrat do konce brezna taky nechapu. Uvedomte si, ze zamestnavatel ma pravo vam cerpani dovolene naridit. Budte radi, ze vam pobechava moznost vyberu, kdy si ji sami vyberete. Proto nehledejte v zakonech, do kdy se musi stara dovolena vybrat. Proste prijmete fakt, ze zamestnavatel pozaduje, aby to bylo do konce brezna. Taky vam ji mohl naridit vybrat uz v listopadu v konkretnim terminu, a nic byste s tim nenadelali. Jen to musi naridit se 14 dennim predstihem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19007
20.12.17 07:25

Posledně jsme to řešili, u nás je to tak, že se převést může, měla by se vyčerpat do konce října příštího roku s tím, že ti může nařídit zaměstnavatel, kdy čerpat, pokud ti ji do konce června nenaplánuje a neumožní, tak po tomto datu si ji můžeš vybrat i bez souhlasu zaměstnavatele, musí ho o tom jen informovat 14 dní dopředu písemně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3198
20.12.17 08:24

Zaměstnavatel Ti tu dovolenou nemůže sebrat, máš prostě ze zákona právo na to si ji čerpat. On Ti může její čerpání nařídit, pokud Ti do června neurčí, do kdy si máš dovolenou z předchozího roku čerpat, je to na Tobě.
To je zákon, pak záleží na tom, jak to v praxi funguje va vaší firmě - někde to neřeší, někde třeba nařídí to čerpání v první čtvrtině dalšího roku. Zažila jsem třeba i to, že si zaměstnanec čerpání té staré musel do konce března naplánovat - tzn. čerpal ji třeba až v červnu, ale prostě musel říct kdy si ji bude čerpat nejpozději v březnu.
Máme u nás ve firmě experty, kteří před sebou hrnou třeba 40 dní staré dovolené. V takovém případě je už dost náročné nařizovat i čerpání, aby to ubyvalo a zároveň neohrozilo provoz :lol:
Takže @tiffany nejlépe to řeš se svým nadřízeným, řekni mu, kdy bys ji chtěla vyčerpat, že do konce března se Ti to nehodí a myslim, že Ti vyjde vstříc ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32873
20.12.17 08:46

My máme čerpat tuším do dubna. Loni mi zbylo 6 dní, teď 4. Máme 25 za rok. O prázdninách máme čerpat 10 dní, zbytek jak chceme. Dovolenou můžou mít max 2, výjimečně 3 lidi zároveň. Což teď je třeba problém a někdo před svátky nebo mezi dovolenou nedostal. Takže mu zůstane na další rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
20.12.17 08:50

Tak ja prevadim 15 dni, kolegyne 20, ostatni to maji podobne. Nestihla jsem si vybrat ani vsechny sickdays, ty mi nejspis propadnou. Zamestnavatele zajima jen zustatek z predlonska. Kdyby nam vsem naridil vybrat zustatky do brezna, tak to tady muzeme na mesic zavrit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3198
20.12.17 08:54

@cecetka tak ono do těch cca 5ti dnů se to dá ještě pochopit, že třeba tomu člověku něco plánovaného padlo a tu dovolenou si nechtěl čerpat „jen tak“ a pak už třeba nebyla dobrá příležitost. Ale máme i experty, kteří si min. těch 5 dní převádí do dalšího roku pro jistotu, kdyby ji náhodou potřebovali :lol: což je pro mě fakt nepochopitelné, protože u nás je tohle hodně benevolentní a pokud by někdo potřeboval pár dní navíc, tak by se vždycky našlo nějaké řešení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat