Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, prosím Vás o Vaše názory zda jde zjistit přibližně datum početí? Nejde mi o to zda to bylo v pondělí nebo ve středu, ale v rámci cyklu, zda před PM či po PM.
UZ se mi shoduje s datem mé PM následovně:
Dle PM 9+0, UZ ukazuje 8+5tt
Dle PM 11+0, UZ ukazuje 11+0tt
Dle pm 13+0, UZ ukazuje 13+3tt
Dle PM 21+0, UZ ukazuje 20+1.
Myslíte si, že je možné, abych otěhotněla cca 14 dní před tou PM a tedy i před datumem dle UZ, nebo až někdy po té PM,která proběhla naprosto řádně.
Měla jsem před tou PM takové divné nevolnosti a chutě a tak jsem přesvědčená, že jsem otěhotněla už dříve než ukazuje UZ a PM.
Myslíte, že je možné, že bych opravdu byla těhotná déle a UZ ani doktor by to nepoznal?Přesně 30 dní od PM jsem byla na UZ a Dr. viděl jen dutinku o velikosti 3mm, ale jinak se ještě konkrétně nevyjádřil. To kdybych byla těhotná od početí tak cca 40 až 44 dní tak by snad plod už byl větší nebo co myslíte? Na netu jsem se dočetla, že UZ neslouží k určení termínu početí, ale k určení termínu porodu, ale přece mezi termínem porodu a početí musí být nějaká souvislost ne? Vím, že za optimálních podmínek k otěhotnění dojde asi 14 dní po PM a i po datu dle UZ a tudíž, že mimík je ve skutečnosti o dva týdny mladší.
Díky moc za vaše odpovědi
Nandy, nepíšeš, jak dlouhý máš cyklus a jestli pravidelný. Já myslím, že jsi otěhotněla klasika cca 14 dní po PM /teda jestli máš cyklus přibližně 28 dní/. Píšeš, že jsi byla na ultrazvuku 30 dní od poslední MS, kdybys otěhotněla už před MS, tak by to doktor určo poznal. Mně doktor dokonce řekl i přibližné datum oplodnění, měla jsem nepravidelný cyklus. Termín porodu se určuje dle MS, pouze v případě, že je cyklus nepravidelný nebo rozdíl mezi stářím plodu podle MS a podle UZ je tuším větší než týden, tak se bere termín podle ultrazvuku. Ale směrodatný je ten UZ snad jen tak nejlépe do cca 12. týdne /nevím přesně/, protože pak už neurčuje stáří plodu, ale velikost.
Helen díky, a doplňuji moji otázku. Cyklus mám pravidelný cca 26-27 dní.
No, snažili jsme se o miminko skoro 3 roky a i podle BT a podle UTZ vím, že PM přišla vždy 14 dní od OVU. Takže MS - 14dní. To je u Tebe v cca 12 - 13 den početí:-).
Btw. mě Dr. říkal, že nejlepší je, řídit se podle UTZ ve 12. týdnu. Protože do té doby rostou fazolky stejně ![]()
MONALISO díky, takže si myslíš, že jsem teda otěhotněla 12-13 den po PM a ne teda 10 - 14 před PM? že by to Dr. teda poznal ano, podle těch UZ co mi vychází?
Dík moc za názor