Příbuzní u porodu

220
13.7.11 14:31

Příbuzní u porodu

Ahojky, mám holky takový dotaz. Rodina z manželovy strany je taková dosti „spjatá“ a jsou u každé důležité události či když se něco děje. Lpí na sobě a chtějí všude být. Např. když babička byla 14 dní v nemocnici, tak za ní jezdili každý den na jednu až dvě hodiny na návštěvu. Teď mě ale vážně zaskočili. Chtějí (tchýně a švagrová), být v době porodu alespoň v budově porodnice. I kdybych rodila třeba celý den. Zdá se Vám to normální? Stejně nejspíš nejde vidět mimčo hned po porodu nebo ten den ne? Matka s dítětem si potřebují odpočinout a dítě musí lékaři vyšetřit. Jsou asi nějaké zblblé z těch amerických filmů, kdy je u porodu celá rodina. Má otázka je, zda se Vám to zdá normální? Jaké to může mít podle Vás výhody/nevýhody a zda jsou v porodnici vůbec další rodinní příslušníci mimo manžela trpěni. Díky moc. Jsem nějaká z toho vykulená. :nevim: Ikiky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15924
13.7.11 14:33

No ja se uz lekla ze chteji byt u porodu :mrgreen: no to je tvoje rozhodnuti, ja bych to nechtela…je to velice intimni chvile pro tebe i manzela…na miminko se muzou podivat dalsi den…a navic v dnesni dobe netu a mobilu jim nic duleziteho neutece :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14871
13.7.11 14:36

Ahoj, tak z toho bych byla vykulená taky..u nás v porodnici mohou být až dva příslušníci z rodiny..
Já bych tam teda chtěl tak maximálně manžela…tu chvilku, kdy nám přivezli malou na pokoj jsem si chtěla s manželem užít jen já… :palec:
Rodina se nabídla že dorazí až druhý den..to mi přijde normální :jazyk:
Taktně bych jim naznačila, že je u produ nechceš a že je ráda uvidíš druhý den!!?? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
13.7.11 14:40

Já si dokážu představit, že v některých společnostech je běžné, že u porodu jsou spíš ženské, ať už rodiny biologické či vyvdané, ale to je podmíněno i vztahem k nim.
Nicméně tam to funguje i tak, že rodička se může na ty ostatní ženy spolehnout, že jí pomáhají, obsluhují, radí, když o to stojí.

Nicméně v naší společnosti mám spíš tušení, že zkrátka chtějí prudit, jestli uuuž, honem chovat miminko a udělat si z toho jakousi společenskou událost. A to teda ne :evil: Já měla návštěvu v porodnici 6h po porodu, návštěvy jen na chodbě, já totálně vyplesknutá z porodu, tak jsem nad tím ani neuvažovala, když jsem se snažila nějak rozumně sednout na tvrdou židličku… Po druhém porodu jsem chtěla minimálně týden hájení a ať mi všichni daj pokoj. Takže bych si nepřála, aby někde zevlovali, případně se hned vrhli na mimino, fotili s bleskem a já nevím co ještě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3270
13.7.11 14:42

8-o 8-o 8-o nikdy.Už jen ta představa jak hromada nepokrevního příbuzenstva trčí za dveřma a čeká a čeká..až ty porodíš mi nahání husí kůži.Člověče já bych snad ani neporodila :think: :think: s tou myšlenkou že někdo čeká za dveřma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teta Karolína
13.7.11 14:43

V posledních týdnech před porodem jsem byla hodně sledovaná, takže jsem v porodnici strávila dost času a ano, několikrát jsem tam viděla celé rodiny, dokonce i s jednou ženou v první době porodní tam pochodovala krom manžela maminka (tchýně?) a další dva mladí lidé (sourozenci? švagři?)… no, připadalo mi to hodně zvláštní.
Já bych to nechtěla ani omylem, já považuji i těhotenství za intimní záležitost, natož porod a čas po něm … tchyni i švagrové bych mile řekla, že moc oceňuju jejich zájem a touhu být u toho, že tomu rozumím, ale prosím je, aby respektovaly mé přání nebýt v době porodu a časně po porodu rušena, že budeš ráda, když počkají doma na oznámení o narození a na následné návštěvě se domluví až na další den … Řekla bych, že mám pocit, že by toho na mě bylo moc a že si přeješ tuhle událost prožít čistě se svým manželem.
A kdyby nerespektovaly a dál se do porodnice chystaly, poslala bych je někam :-D

• Citovat
  • Upravit
13046
13.7.11 14:46
souhlasím, taky bych už jen ten pocit nesnesla!!!
jitkabokule píše:
8-o 8-o 8-o nikdy.Už jen ta představa jak hromada nepokrevního příbuzenstva trčí za dveřma a čeká a čeká..až ty porodíš mi nahání husí kůži.Člověče já bych snad ani neporodila :think: :think: s tou myšlenkou že někdo čeká za dveřma.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6363
13.7.11 14:50

Každodenní návštěvy babičky v nemocnici chápu - moje mamka taky za babi (svoji mamkou) jezdila každý den do nemocnice (já dle pracovních možností). Docela mě zarazilo „alespoň v budově“ - to by chtěly být přímo u porodu?!!!? 8-o Koho budeš mít u porodu záleží jen a jen na tobě - když nebudeš souhlasit, tak je tam nepustí. Já bych nikoho jiného než partnera u porodu nechtěla (byl u nich). Ani svoji matku, natož tchýni či švagrovou. Těm bych na rovinu řekla ať dojdou někdy jindy, že se na společenské setkání necítím. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
220
13.7.11 14:50

Když mi to manžel dneska ráno oznámil, byla jsem z toho tak nějak v šoku. Tohle by mě ve snu nenapadlo. Protože má rodina je v tomto zcela opačná. Sice přijedou se podívat až to půjde, to jo ale nedělají z toho nějak velké drama. Manžel říkal, že když mi to bude vadit, tak jim to řekne. Ale jemu osobně to nevadí. Spíš mi přijde že je rád, že se o nás a o to maličké zajímají. Je holt z jejich rodu a tak je na takovéhle věci zvyklý. U nich v rodině bylo miminko naposledy před 22ti lety. Tak proto jsou z toho tak vyplesklí. Připomnělo mi to jednu postavu z knížky. Kdy tchýně vtrhla na porodní sál se zapnutou kamerou. Říkala jsem si chudák ženská, mít za tchýni takovou psychopatku. A teď jsem na tom obdobně. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
13.7.11 14:52

Já myslím, že je to na jednu stranu hezké, že to tak prožívají, když si to vztáhnu na manželovu rodinu, máme vztahy dobré a pokud by se jim chtělo trčet celý den na chodbě, tak prosím :nevim: :lol: Ale na hekárně bych je nechtěla :lol:

Na druhou stranu, pokud je ti to nepříjemné, požádala bych je, aby to nedělaly, jak píšou ostatní. Koneckonců jim nemusíte říkat, že jedete a vždycky můžete říct, že jste v té „hrůze“ při odjezdu zapomněli mobily doma (nebo je tam skutečně zapomenout) :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nepřihl. Rampepurna
13.7.11 14:52

Ahoj, může záležet porodnice od porodnice - u nás „strpí“ jakože tatínka dítěte, s vélkou neochotou 2. člověka (pokud to není soukromá porodní dula, ke kterým bývají obzvlášť nepříjemní). Další mají možnost trávit den v nemocničním areálu či nanejvýš dole v čekárničce, kde je domácí telefon (mluvítko na zdi), kde můžete zazvonit na sestřičky na porodních sálech, ale ty by je stejně poslali do pr :-)
Takže sumasumárum jestli jsou doma nebo někde pár desítek metrů ode mě v nemocnici je uplně stejný.
Dopředu bych jim taktně řekla, že nechci novorozeňátko ohrožovat nějakým vystavováním, že stejně bude po vyšetřeních a pak na pokoji spinkat.

A ještě můj osobní postřeh - já jsem první 4 dni po porodu nechtěla vidět nikoho kromě manžela. Byla jsem uplně urvaná, nevyspalá, přecitlivělá, věčně ubulená (asi hormony) a dojímání příbuzenstva by mě asi uplně dorazilo. Ty keci, pohledy, „chytrý rady“, a vzpomínání když rodila tahle a tamta a já a ona a tohle dítě a pak to druhý dítě … :-) Posílala jsem MMSky a volala jsem. Tak počítej i s tím, že po porodu by ti kdokoliv jinej kromě manžela byl nepříjemnej.

Dej vědět, jak to pak dopadlo :lol:

• Citovat
  • Upravit
220
13.7.11 14:54

U porodu na porodním sále i když by mi vyšel nadstandard je mít nechci. Nemohla bych se chovat přirozeně a hlídala bych se zda neječím, jak sedím, co dělám, jak se tvářím apod. Ale taky mi vadí i jen pocit, že jsou na chodbě, protože manžel by za nimi určitě často chodil je zpravovat co je nového, nebo by mu pořád volali. Což by mě dost štvalo. Je to opruz. Ale zase je nechci urazit. Zatím od Vás čtu samé negativní názory. Tak je to opravdu asi špatná varianta je tam nechat někde na chodbě. Já snad nad tím začala i uvažovat že by to šlo! :roll: Když tchýni řekl manžel že jim po porodu zavolá tak prohlásila, že to ať mu zkusí udělat. Prostě to chtějí s námi prožít. Ach jo. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
13.7.11 15:02

Myslím, že dobré vztahy v rodině jsou i o respektování a ne jenom o zájmu. Je hezké, že chtějí všechno prožít s vámi, ale jestli si nepřejete aby tam byli, tak by to měli respektovat. Já bych tedy nikoho v porodnici ( ani na chodbě) kromě manžela nechtěla, porod je opravdu intimní záležitost.
Hlavně aby jim ten zájem vydržel i po porodu když budeš potřebovat třeba pohlídat nebo s něčím pomoct :kytka: .

Příspěvek upraven 13.07.11 v 15:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4151
13.7.11 15:02

8-o To bych asi nedala…U druhého mimča nikoho na náštěvy nebudu chtít! Natož aby na mě někdo čekal-nebo na mimčo :-o (naši věděli od rána, že rodím a pak volali zrovna v době, když malý lezl ven :jazyk: , za mě nikomu nic neříkat, porodit a pak napsat či zavolat :wink: )

Mě viděli až tak 40 hodin po porodu, tam mi nikdo nic neřekl, ale viděla jsem ty pohledy 8-o . Doma mi mamka říkala, že už vypadám dobře, že jak mě viděla v porodnici, tak sjem vypadala strašně 8-o No já to vím, že :cert: Nicméně návštěvy byly sice jen hodinu! Naštěstí! :-P Ale pžilezlo 6 lidí, do toho ještě neohlášeně další 4, že se museli přijet podívat :cert: (sice to byla babička s těhotnou sestřenkou a teta ateta), ale ty 4 mohly počkat! S manželem jsme na sebe neměli ani chvilku a to nemluvě o tom, že oni si maléh chovali a na manžela se nedostalo :cert: (náš problém, já vím :jazyk: ). No příště bych se zařídila jinak :oops:

A každopádně bych nedala to, že bych měla jen pocit, že mě někdo (rodina) uslyší někde venku, že u toho hekám :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
220
13.7.11 15:08

Má někdo z Vás i pozitivní zkušenost či názor s příbuznými u porodu? Moje třeba maminka mi řekla, že by u toho ona být nechtěla. Protože by jí mě bylo líto a prožívala by to moc citlivě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí