Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte, rada bych znala nejake zkusenosti ohledne nastupu do skolky v dobe, kdy do rodiny pribude mladsi sourozenec. Synovi budou v rijnu 3 roky, od pristiho tydne mame nastoupit do skolky. Pred dvema tydny se nam narodilo druhe dite; syn vypada, ze malou bere v pohode, porad na ni kouka, hladi ji po rucicce a tak… Nicmene zacal se zpatky pocuravat, i kdyz uz byl bez plenek. Pres den, kdyz si hraje, normalne chodi na nocnik, ale v poledne kdyz jde spat tak se ve trech pripadech z peti pocura. Predpokladam, ze je to reakce na mimino a zacinam resit, jestli ho vubec do te skolky ted davat, abych to jeste nezhorsila. Zatim se klonim k variante, ze ho tam dam jen na pul dne, alespon do konce rijna a pak se uvidi, ale nevim, jestli to vubec cele neodlozit? Vim, ze psycholog by mi rekl odlozit, ale prakticke zkusenosti matek, ktere jsem vycetla ze starsich diskusi na jinych forech jsou vesmes pozitivni. Nekdo s podobnou zkusenosti nebo radou? Moc dik!
Jsme v podobné situaci jako ty… synovi budou tři v listopadu, mladšímu jsou tři týdny, neřekla bych že syn žárlí spíš začal vzdor, a dělá naschvály, tedy mě ne miminku, a moje postavení k věci? školku odkládám na neurčito.. ale u mě je jeden velký důvod a to velká nemocnost dětí ve školce… nchci riskovat že mladší bude nemocný kvůli školce, kterou vlastně ani nepotřebuji
Já bych vyšla hodně z toho, jak se staví k nástupu do školky syn. Těší se? Baví ho hrát si s vrstevníky? Pokud ano, tak je určitě dobrá úvaha vyzvedávání po obědě. Počůrávání v době spaní může určitě souviset se změnou (příchodem miminka) v rodině, ale to se určitě bzy upraví. ![]()
Je syn společenský a děti aškolku si bude užívat? nebo je spíš typ, co si na ní bude delší dobu zvykat? To by u mně rozhodlo. Já byla v situaci, že syn nastoupil v září do školky a v říjnu se nám narodilo miminko.. Chodil cca 3× týdně od 9 do 12 hodin. Takže si stihl tak akorát trochu pohrát s dětmi a něco vytvořit s paní učitelkami, než že by tam nějak natrávil času. Kdykoli byl nastydlý nebo něco, měla jsem ho doma třeba 2 týdny do úplného uzdravení. Nebrala jsem školku jako pomoc pro mně, ale zábavu pro něho.
@Tina007 Já bych nástup odložila. Jako zásadní mi přijde nemocnost (obzvlášť teď na podzim), jako druhé psychika. Musí to pro něj být náročné - nejdřív se narodí sourozenec a než se s tím stihne vyrovnat, nástup do školky. Počkala bych minimálně do listopadu a možná bych to nechala nejdřív na leden, až bude miminko starší a spíš unese nějakou tu chorobu. Do té doby bych se kolektivu spíš vyhýbala (myšleno v uzavřených místnostech, ale chodila bych hodně na hřiště mezi další děti).
Jinak za nehody netrestej, ono to nemusí být žárlivostí, ale jen stresem, ty svěrače jsou ještě dost nezralé a na stres reagují poměrně intenzivně. Mně se tahle občas počůrá i dcerka, která je bez plen skoro dva roky i na noc.
Já jsem nikdy nedávala starší dítě do školky v době okolo narození dalšího sourozence, aby si to s tím příchodem sourozence nespojil a nevnímal to jako odstrčení. Každopádně návrat k počůrávání atd. je vcelku normální a můžu říct, že i přes veškerá opatření zabraňující žárlivosti, mi starší dítě vždycky žárlilo a dělalo různé naschvály, začalo se znovu počůrávat nebo pokakávat atd., myslím že podvědomě, prostě ať děláte cokoliv, to děcko žárlit prostě bude, protože narození sourozence vždycky obnáší zásadní změny v životě rodiny a vždycky to pro to starší dítě znamená, že se musí o pozornost rodičů dělit a nejde tomu nijak zabránit. Nástup do školky, pokud se tam dítě vyloženě netěší, to jenom zhorší. Myslím, že pro dítě by to bylo tak i tak příliš mnoho změn naráz. A děti reagují všelijak. Takže za mě školku určitě odložit a obrnit se trpělivostí, u nás počůrávání i pokakávání trvalo vždycky měsíce… Není to jednoduché ale jak je pak dětí víc, člověk si na různé takovéto komplikace zvykne ![]()
No, začne ti ze školky tahat školkové nemoci, a to je fest. mně takhle dcera odrovnala mladší, už ve dvou měsících byla na antibiotikách. Já osobně bych ho nechala doma a zkusila začátkem příštího roku. Popřípadě nejdřív dala jen na jeden den v týdnu. Jak by chtěl malý. Upřímně, já bych si ho ve třech letech nechala doma, pokud by výrazně netoužil po školce.
Já bych ho do školky nedala… Nechala bych ho doma a do školky dala až příští rok… ![]()
Je malej, do skolky bych ho nedala. Dcera se narodila v cervenci a v zari sel syn do skolky, ale tomu uz bylo 4,5 a doma by se s nama ukousal nudou. A ty nemoce jsou desny - ryma, v peti mesicich mela mala nestovice.. Nech ho doma.
Já bych taky školku odložila, myslím, že negativa (připravenost a psychika syna, nemocnost) převažují nad pozitivy (pobyt v kolektivu dětí). Pokud si ho můžeš nechat doma (nemusíš do práce), tak ho radši nech a do školky ať nastoupí příští rok v necelých čtyřech letech, což si myslím, že je tak akorát. Ve třech letech je dle mě valná většina dětí na školku nezralá, samozřejmě pokud žena musí do práce, nedá se svítit, ale v případě, že jsi na MD a dítě má tolik změn v podobě narození sourozence, bych dítě do školky nedala. ![]()
Diky moc vsem, necham si to jeste pres vikend projit hlavou a uvidime
.