Přidání dalšího oboru-OSVČ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Před rokem se za rozšiřování činnosti neplatilo nic. Vybralo se ze seznamu činností to, co odpovídalo, já si jich vybrala asi 5. Toto se vyřizuje na živn. úřadu.
Obnovení činnosti se hlásí na OSSZ a asi i na ZP, neplatí se.
Na RD neplatíš nic ve smyslu záloh. Pak až po podání přehledu ti vyjde, jestli něco budeš platit nebo ne a jestli ti vznikne povinnost platit zálohy. Při přechodu na hlavní činnost se zálohy pak platí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@miselka666 obnovení se neplatí. Hlásit klasicky na socku a pojišťovnu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud budeš přidávat volnou a zatím ji nemáš, budeš platit 500.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 píše:
Jo 500 za novou činnost
To je novinka? Byla tisícovka, pak nic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je 500. dělala jsem to před třemi měsíci. Co bylo před tím nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za rady..
A jak to funguje s těma daněma?
Mám si chovávat všechny paragony co lidem vystavím za služby? A to josu moje přijmy? A jako výdaje si mám schovávat co? Třeba pořízení speciální váhy na měření můžu taky dát jako výdaj? Nebo naftu (protože jezdím za klientama? )??? Telefon, protože volám s klientama?
Jsem z toho jelen ![]()
A zálohy si teda platit nebudu (soc. + zdrav.),to až pak při přechodu na hlavní jo?
- Citovat
- Upravit
@miselka666 koukám, že netušíš vůbec, která bije. Musíš si najít účetní, která ti to bude zpracovávat.
Zajdeš na živnosťák, řekneš, že chceš přidat živnost, je to za poplatek 500 a můžeš si vybrat co chceš a kolik chceš jednorázově, takž třeba to poradentství, k tomu jí nevím prodej, jak to mají specifikované, potravinových doplňků…prostě za 500 na jednu návštěvu rozšířit o kolik činností chceš.
Oni uvědomí finančák, zdravotní a sociální, přesto bych tam všude zašla a nahlásila.
Pokud jsi n rodičáku, bude to činnost vedlejší, tudíž tenhle první půl rok nemusíš platit zálohy nikde, pak jen do března podáš daňové přiznání a odvody zaplatíš z výdělku. Nevztahuje se na tebe povinnost těch předepsaných minimálních částek cca 1800.
/čtenky schovávek všechny, příjmové od klientů úplně všechny, to jsou příjmy, schovávej i všechny výdajové, co tě bapadne, co použiješ pro podnikání. Zpracovat ti to pak zpracuje účetní, ta spočítá, jestli ti vyjde finančně lépe dávat výdajové doklady nebo danit paušálem.
Auto, pokud hodláš dávat auto do nákladů, platí se v lednu silniční daň podle auta, cca necelé 4000,– pak si zase buď uplatníš paušál nebo je daná částka za km a píšeš knihu jízd. Všechno ti udělá účetní.
Já osobně si myslím, že ti vyjde nejlépe a bez práve vést jen daňovou evidenci, dáváš jen příjmy a z toho so odečteš procenta podle tabulek jako výdaje…danění paušálem. Dítě odečte manžel a je to asi nejlepší, pokud nemáš horentní částky na odpis za nákupy zboží apodobně, což jako poradce asi mít nebudeš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud bude výdělek, zálohy začneš platit po podání daňového přiznání příští rok. Ale snížené odpovídající výdělku, ne ty minimálně stanovené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LucaLuca píše:
To je novinka? Byla tisícovka, pak nic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teri no máš pravdu že vůbec netuším :/
Takže prostě cokoliv příjmu za peníze od klienta, schovavat si přijmové doklady. A pak uplatnit to procentuální danění nebo co to je (to mi dělala ucetní i při hostinské činnosti-dala jsem ji jen příjmy hospody).Malou si manžel odečítá.
Děkuji moc za rady, dnes jedu do města na Měú a na OSSZ a VZP.
Díky moc!
- Citovat
- Upravit
No, podle mě ti vyjde lépe to procentuální odečítání nákladů. Protože jako poradce nebudeš mít tolik výdajů, aby se to oplatilo. Jediná nevýhoda byla nemožnost uplatnění bonusů na dítě, pokud ho odečítá manžel, tak je to vyřešeno. Účtenky si schovávej i ty výdajové, ale myslím, že pušál bude výhodnější. Než nám ho Babiš zruší ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jsem dneska byla teda běhat po úřadech ![]()
Platila jsem 500,– nebot jsem mělap ouze činnost vázanou a ne volnou, když si budu chtít pak rozšířit zase volnou činnost, bude to už zadarmo ![]()
- Citovat
- Upravit
@mag píše:
První je tisícovka, rozšíření živnosti (tzn. další živnost) 500, pokud jsi pouze přidávala obor živnosti volné, pak je to zdarma.
Hm, ano, mám samé volné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím a přeji hezký večer všem
Chci se zeptat na specifický dotaz.
Momentálně jsem na RD (ještě rok budu),činnost mám momentálně pozastavenou. Chtěla bych při RD rozjet podnikání na vedlejší činnost.
A teď k věci-živnosťák mám na vázanou činnost a to obor Podnikání v hostinské činnosti. Chtěla bych si k tomu přidat volnou činnost v oboru Výživové poradenství.
A ted nevím, zda se bude za obnovení a posléze rozšíření z vázené činnosti an volnou něco platit…
Samozřejmě, že se půjdu zeptat přímo na úřad, ale nedočkavost no
Taky by mě zajímalo jako to funguje při podnikání na vedlejší činnost když jsem na RD??? Četla jsem že první rok nebudu platit nic
Jinak v otmhle jsem úúúúúplně mimo abyste věděli, když jsme měla hospu, vše zařizovala účetní přes oji známou takže jsem do tajů tohohle papírování bohužel nepronikla