Přídavky na bydlení a partner

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20203
24.4.14 07:18
@ottla píše:
Třeba žena na rodičáku nemá možnost si tu kvalifikaci zvyšovat, dojíždět na nějaký kurz, platit si ho…těch důvodů může být více. A pak sehnat práci s dítětem taky není až zas tak jednoduché, když nemáš možnost hlídání. Pracovní doba se nekryje se školkami, kolikrát už u pohovoru upřednostní raději bezdětné.
Jen tu chci napsat, že to není vždy o tom, že by někdo nechtěl pracovat.

Moje žena si na rodičáku udělala kurz na ošetřovatelku. Roční, na střední zdravotnické škole, dálkově. Díky tomu má dnes zaměstnání. S hlídáním ale vypomáhají prarodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
956
24.4.14 09:02
@ottla píše:
Ale přes internet si nedoděláš třeba školu ani spoustu jiných rekvalifikací, kde je prostě osobní účast nutná. Jazyk se přes internet možná trochu naučíš, ale papír ti na to taky nikdo nedá.
Nevím, ale pověz mi ty, co tedy můžeš zaměstnavateli tak jedinečného nabídnout, že ti bude dělat úlevy. To možná funguje, pokud někde pracuješ před dítětem a osvědčíš se, ale pak už na tebe nikdo s otevřenou náručí nečeká, když budeš co měsíc s nemocným dítětem doma…

no tak pokud byl někdo taková trubka, že ani nedodělal střední, nebo učňák, tak to snad ani komentovat nebudu. Kvalifikace se dá zvyšovat i bez dojíždění a co se týká jazyka, tak papír za tebe na pohovoru mluvit nebude. Neříkám, že někde něpožadují určitý certifikát, ale většinou ho vážně nechtějí a mluví s uchazečem, nebo mu dají něco napsat přímo na pohovoru - zase výmluvy.
Co můžu nabídnout zaměstnavateli já nebude podstatné. já práci mám. Ale když jsem měla dítě ještě malé a bylo nemocné, tak jsem prostě dělala svoji práci doma. A to taky spousta mamin netuší, že když mají nemocného caparta, tak že ony fungovat na dálku mohou. Měla jsem v práci kolegyni, která když byla na OČR, tak ani nezvedla telefon. Jde tedy i o přístup.
Já taky po mateřské neměla práci hned. Ale když se něco naskytlo, tak jsem vzala práci i za pár kaček, protože jsem nechtěla mít v životopise „díru“ a taky jsem doufala, že když ukážu že něco umím a zvládnu, že třeba dostanu přidáno. Jenže dnešní přístup je takový že si každý spočítá jak mu vychází příplatky od sociálky a když zjistí, že se mu práce až tak moc nevyplatí, tak pracovat nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
956
24.4.14 09:08
@zuza23 píše:
@hanka.br. Skolu zamerenou na podnikani :! Ale tobe stejne nikdo nic nevysvetli, protoze vsechno vis nejlip, takze to vzdavam. Uzivej si svou bezva praci a doufej, ze nikdy nebudes muset praci hledat :palec: :kytka:

takže studovaná podnikatelka? to je ale vážně od každého kousek a nic pořádně. Jakou máš představu o práci s touhle školou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
766
24.4.14 13:25
@Zenyatta píše:
8o 8o 8o No jako děti mít může, ale je přece postavený na hlavu, aby děti nepříliš úspěšných lidí, kteří nedokáží vydělat dost na svoji obživu, živili ti více úspěšní. Mít dítě není žádná povinnost. Je to jenom přání, touha, který je závislý na financích. Myslím, že stejně jako u jiných věcí, i u pořízení dítěte platí, pokud na to nemám, tak si to nepořizuju.

To je tedy nabubřelost. Ono jde ale hlavně o to, že zkrátka jsou u nás platy jaké jsou. Přece víme, že není možné, aby každý byl lékař, právník, manažer, výzkumník, potřebujeme i prodavačky, pekařky, švadleny atd. a ženy těchto profesí, které ty označuješ za nepříliš úspěšné, zkrátka mají tak malý plat, že je pro ně velmi obtížné něco ušetřit, takže podle tebe tedy nemají mít děti?
Myslím, že každá vyspělá země musí mít nějaký sociální systém, ve kterém ti silnější pomáhají těm slabším, jen bohužel u nás je tak hloupě a špatně nastavený, že neplní svůj význam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
338
24.4.14 13:33
@Zenyatta píše:
8o 8o 8o No jako děti mít může, ale je přece postavený na hlavu, aby děti nepříliš úspěšných lidí, kteří nedokáží vydělat dost na svoji obživu, živili ti více úspěšní. Mít dítě není žádná povinnost. Je to jenom přání, touha, který je závislý na financích. Myslím, že stejně jako u jiných věcí, i u pořízení dítěte platí, pokud na to nemám, tak si to nepořizuju.
:mrgreen: :mrgreen: to je perla.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1055
24.4.14 14:08
@Zazenitem píše:
To je tedy nabubřelost. Ono jde ale hlavně o to, že zkrátka jsou u nás platy jaké jsou. Přece víme, že není možné, aby každý byl lékař, právník, manažer, výzkumník, potřebujeme i prodavačky, pekařky, švadleny atd. a ženy těchto profesí, které ty označuješ za nepříliš úspěšné, zkrátka mají tak malý plat, že je pro ně velmi obtížné něco ušetřit, takže podle tebe tedy nemají mít děti?
Myslím, že každá vyspělá země musí mít nějaký sociální systém, ve kterém ti silnější pomáhají těm slabším, jen bohužel u nás je tak hloupě a špatně nastavený, že neplní svůj význam.

I ti s malými platy děti mít můžou, ale musí to vymyslet tak, aby nepotřebovali peníze ostatních. Emimino je studnicí, kde můžeš vidět, jak to chodí. Např. „stěhujeme se do většího, ten pronájem je drahý, co udělat pro získání příspěvku na bydlení…“ apod. Proč nemůžou zůstat s dítětem v jednopokojáku, když na větší byt nemají? Proč nepřizpůsobí svůj životní styl svým příjmům?
Já si naopak myslím, že sociální systém je v týhle republice nastavený tak, že bohužel pomáhá těm, co by sice mohli vyjít ze svých vydělaných peněz, ale nehodlají se uskromnit. Samozřejmě to neplatí vždy a všude, to snad nemusím zdůrazňovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8525
24.4.14 14:29
@Zenyatta píše:
I ti s malými platy děti mít můžou, ale musí to vymyslet tak, aby nepotřebovali peníze ostatních.

Možná kdyby tady platy nebyly takový jaký jsou, tak by hromada lidí žádný dávky nepotřebovala. Ale promiň, z minimální mzdy těžko člověk vyžije. :roll:

@Maden píše:
no tak pokud byl někdo taková trubka, že ani nedodělal střední, nebo učňák, tak to snad ani komentovat nebudu.

No a představ si, že takový lidi fakt existujou. A co jako. Shodíme je ze skály, pokud nejsou schopny udělat si aspoň maturitu? Já třeba maturitu mám, ale taky vím, že to je pro mě strop, že bych vejšku nedala. A někdo je rád, že prolezl základkou. Je jasný, že nebude mít nikdy takovou životní úroveň jako vysokoškolák, ale jak píšu víš, minimální mzda by měla být nastavena tak, aby se z ní dalo jakžtakž vyžít.

@Maden píše:
Ale když jsem měla dítě ještě malé a bylo nemocné, tak jsem prostě dělala svoji práci doma. A to taky spousta mamin netuší, že když mají nemocného caparta, tak že ony fungovat na dálku mohou.

Tohle je taky rada jako stehno. To možná tak funguje někde v kanceláři, ale těžko prodavačka bude prodávat doma, že. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
956
24.4.14 14:44
@PetraJ píše:
No a představ si, že takový lidi fakt existujou. A co jako. Shodíme je ze skály, pokud nejsou schopny udělat si aspoň maturitu? Já třeba maturitu mám, ale taky vím, že to je pro mě strop, že bych vejšku nedala. A někdo je rád, že prolezl základkou. Je jasný, že nebude mít nikdy takovou životní úroveň jako vysokoškolák, ale jak píšu víš, minimální mzda by měla být nastavena tak, aby se z ní dalo jakžtakž vyžít.
Tohle je taky rada jako stehno. To možná tak funguje někde v kanceláři, ale těžko prodavačka bude prodávat doma, že. :roll:

ze skály ne :mrgreen: ale nemůžou počítat s tím, že seženou dobrou práci :) a neměli by pak brečet, že mají nízkou mzdu a čekat, že jim na ni my, kteří jsme tu školu dokončili a při práci a po nocích se šprtáme, abychom si dodělali vejšku a měli na pracovním trhu větší možnosti.
Aha, ony všechny maminky s malými dětmi jsou prodavačky? To jsem netušila. :mrgreen: Budeme tady vyjmenovávat profese u kterých je možné a není možné mít děti? No to možná měla ta paní prodavačka zvážit před tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8525
24.4.14 14:47
@Maden
@Maden píše:
Aha, ony všechny maminky s malými dětmi jsou prodavačky? To jsem netušila. :mrgreen: Budeme tady vyjmenovávat profese u kterých je možné a není možné mít děti? No to možná měla ta paní prodavačka zvážit před tím.

To tys to napsala tak, jako kdyby všechny ženský měly možnost pracovat z domova, jen hromada z nich to neví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
956
24.4.14 14:54
@PetraJ píše:
@MadenTo tys to napsala tak, jako kdyby všechny ženský měly možnost pracovat z domova, jen hromada z nich to neví.

ne, ale být prodavačkou je jediná možnost? Neříkej mi, že někdo vezme práci prodavačky a až pak si uvědomí, že vlastně dělá do šesti a dítě ze školky má vyzvednout ve čtyři. Když nemám babičku, kámošku, otce dítěte, jinou maminku ze školky, která může moje dítě vzít k sobě a já si ho pak vyzvednu (a to mi taky neříkej, že je případ všech maminek), tak se musím poohlédnout po jiné práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8525
24.4.14 14:59

@Maden - tak to je jasný, že pokud má blbou pracovní dobu, tak si musí hledat jinou práce. Ale řekla bych, že u těhle málo kvalifikovaných prací je těžší najít nějakou, která se dá dělat z domova. To je fakt spíš třeba u kancelářských prací.

Já taky třeba nemůžu dělat z domova, ale vyšli mi v práci vstříc a píšou mi protisměny k manželovi, takže za celý tři roky, co tam dělám, jsem si paragraf brát nemusela, protože vždycky je jeden z nás doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1055
24.4.14 14:59
@Maden píše:
ze skály ne :mrgreen: ale nemůžou počítat s tím, že seženou dobrou práci :) a neměli by pak brečet, že mají nízkou mzdu a čekat, že jim na ni my, kteří jsme tu školu dokončili a při práci a po nocích se šprtáme, abychom si dodělali vejšku a měli na pracovním trhu větší možnosti.

Ještě bych dodala… a taky by neměli brečet, že prožijou život i se dvěma dětma v 2+1 zkrátka proto, že na větší byt nemají a není povinností společnosti/státu jim na něj přispívat. Neměli by brečet, že musí jezdit MHD, protože na auto si nevydělají. A taky by si měli uvědomit, že holt jejich děti nebudou mít na všechny školní aktivity, nebudou jezdit na výlety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
766
24.4.14 15:05
@Maden píše:
ne, ale být prodavačkou je jediná možnost? Neříkej mi, že někdo vezme práci prodavačky a až pak si uvědomí, že vlastně dělá do šesti a dítě ze školky má vyzvednout ve čtyři. Když nemám babičku, kámošku, otce dítěte, jinou maminku ze školky, která může moje dítě vzít k sobě a já si ho pak vyzvednu (a to mi taky neříkej, že je případ všech maminek), tak se musím poohlédnout po jiné práci.

Tak třeba se poohlídne, ale to neznamená, že jinou práci najde. A nevím proč teď stáčíš řeč na hlídání, momentálně se diskuze točila kolem platů u různých profesí. Hlídání třeba má, jenže ten plat, který za svoji práci dostane prostě neporyje náklady na život. To není vina té dotyčné, ale poměrů, které u nás jsou.
Přece, každý kdo pracuje, by měl mít za to mzdu, aby byl schopný vyjít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
766
24.4.14 15:08
@Zenyatta píše:
Ještě bych dodala… a taky by neměli brečet, že prožijou život i se dvěma dětma v 2+1 zkrátka proto, že na větší byt nemají a není povinností společnosti/státu jim na něj přispívat. Neměli by brečet, že musí jezdit MHD, protože na auto si nevydělají. A taky by si měli uvědomit, že holt jejich děti nebudou mít na všechny školní aktivity, nebudou jezdit na výlety.

Tak s tím souhlasím, malý příjem by se měl rovnat skromný život. Ale zkrátka jsou období, kdy by měl stát pomoci a to je právě třeba ta rodičovská dovolená, kdy nízkopříjmoví manželé by klesli pod práh chudoby, pokud jim stát nepomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30478
24.4.14 15:14

To přece není o tom, že musí všichni mít maturitu nebo vysokou školu. Naopak prodavačky, uklízečky nebo prostě lidi s výučním listem jsou mnohdy mnohem užitečnější, protože svou práci vykonávat umí a vykonávají ji dobře. Ale vystudovat nějaký podnikatelský nesmysl od počátků odsouzený k tomu, že uplatnění nelze sehnat, a potom si ztěžovat, že bez vlivného strýčka se neuplatní - to je o tom, že není co nabídnout. Upřímně řečeno si ani nemyslím, že ani plat prodavačky nepokryje náklady na život rodiny v případě, že je rodina úplná a na náklady jsou dva, kteří se o ně dělí. Pokud si rodina nežije nad své možnosti ve velkém bytě například.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat