Přídavky na bydlení a partner

Napsat příspěvek
Velikost písma:
66871
20.4.14 08:25
@Zenyatta píše:
Pokud žena-matka něco umí a má zaměstnavateli co nabídnout, tak na 10 000 neživoří a zaměstnavatel jí místo na zkrácený úvazek zajistí, pokud její dovednosti a znalosti potřebuje. To, že je spousta matek, co víceméně nemají zaměstnavatelům co nabídnout, to už je jiná.

Sestra je prodavačka, prodává v obchodě s drahým zbožím, je tam sama. Má na starost vše od objednávek po pokladnu. Má mzdu 10 000 hrubého. Kdyby si všichni zvýšili kvalifikaci, stejně někdo musí za ty peníze pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
20.4.14 08:30
@blecha72 píše:
Sestra je prodavačka, prodává v obchodě s drahým zbožím, je tam sama. Má na starost vše od objednávek po pokladnu. Má mzdu 10 000 hrubého. Kdyby si všichni zvýšili kvalifikaci, stejně někdo musí za ty peníze pracovat.

Tak ona to při vší úctě nedělá z obětavosti k ostatním. Je to tak, že prostě někdo tu potřebu vyšší kvalifikace má a někdo ne.No a ten druhý, který tu potřebu nemá, je pak odkázán na méně placená místa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
20.4.14 08:35
@Zenyatta píše:
Pokud žena-matka něco umí a má zaměstnavateli co nabídnout, tak na 10 000 neživoří a zaměstnavatel jí místo na zkrácený úvazek zajistí, pokud její dovednosti a znalosti potřebuje. To, že je spousta matek, co víceméně nemají zaměstnavatelům co nabídnout, to už je jiná.

Jojo, kdyby to takhle opravdu fungovalo, tak by to bylo ideální. Ale bohužel, realita je v drtivé většině někde úplně jinde. V podstatě každý je nahraditelný, to už jsou jó extra výlučné pozice, kde se člověk může díky svým nadstandardním schopnostem uplatnit a má, jak se říká, svý jistý a a zaměstnavatel dělá všechno pro to, aby si ho udržel. Ale většina lidí pracuje na místech, kde když z jakéhokoli důvodu nemůžou práci vykonávat na plný úvazek, tak jsou celkem jednoduše nahrazeni někým jiným.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
20.4.14 08:37
@Denisa56 píše:
Jojo, kdyby to takhle opravdu fungovalo, tak by to bylo ideální. Ale bohužel, realita je v drtivé většině někde úplně jinde. V podstatě každý je nahraditelný, to už jsou jó extra výlučné pozice, kde se člověk může díky svým nadstandardním schopnostem uplatnit a má, jak se říká, svý jistý a a zaměstnavatel dělá všechno pro to, aby si ho udržel. Ale většina lidí pracuje na místech, kde když z jakéhokoli důvodu nemůžou práci vykonávat na plný úvazek, tak jsou celkem jednoduše nahrazeni někým jiným.

Je to tak, ať se to někomu líbí nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66871
20.4.14 08:39

@Burj Chalifa Příklad o prodavačce jsem nepsala, proto, že mám pocit, že se obětuje. Lidí na stejné pracovní pozici jsou mraky a je něco špatně, když člověk ze svého platu není schopen zajistit základní životní potřeby, tj. bydlení a jídlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
956
20.4.14 10:11
@blecha72 píše:
@Burj Chalifa Příklad o prodavačce jsem nepsala, proto, že mám pocit, že se obětuje. Lidí na stejné pracovní pozici jsou mraky a je něco špatně, když člověk ze svého platu není schopen zajistit základní životní potřeby, tj. bydlení a jídlo.

jenže na tyhle pozice je dalších dvacet lidí v záloze. když by ti lidi na sobě zamakali, získali by lepší místo a na tyhle pozice by pak zbylo lidí málo a zaměstnavatel by si nemohl tak vybírat a musel by mzdu zvýšit.
anebo ještě jinak - kamarádka má firmu a před dvěma roky přijala asistentku na půl úvazku. za pár kaček. Ta holka byla tak dobrá, že ji časem přijala na plný a teď bere kočka 20.000 a kamarádka sama říká, že neví jak to dělá, ale že by se už bez ní neobešla. A to tam nastupovala jako koště na razítkování dopisů..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
20.4.14 10:23

Přesně. Je to otázka poptávky a nabídky, základní ekonomický zákon. Když je něčeho na trhu moc, cena zákonitě klesá. Pokud je na trhu práce přemíra prodavaček nebo kancelářských myší s průměrnými schopnostmi(nebo pochopitelně jiných profesí),může si zaměstnavatel dovolit platit málo. Za nimi totiž stojí zástup dalších zájemců, kteří to budou za ty peníze dělat a ještě rádi..Může si vybírat a dávat nižší plat. Další kapitolou jsou však také velmi vysoké odvody, tedy to co, zaměstnavatel za podřízeného odvádí do eráru. No a když je to pro něj nevýhodné, tak omezí pracovní místa. A zase je tu převis poptávky nad nabídkou pracovních míst. Takže cesta k lepšímu vede přes osobní růst a vylepšení své ceny na trhu práce. Někdo je to ochoten udělat, někdo ne. Proto se má někdo lépe než druhý. Všechno se vším souvisí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.4.14 11:27
@blecha72 píše:
@Burj Chalifa Příklad o prodavačce jsem nepsala, proto, že mám pocit, že se obětuje. Lidí na stejné pracovní pozici jsou mraky a je něco špatně, když člověk ze svého platu není schopen zajistit základní životní potřeby, tj. bydlení a jídlo.

Přesně tak. A nikde taky není psáno, že ona prodavačka nemá vyšší kvalifickaci. Dneska chodí prodávat i lidi s maturitou nebo VŠ, když neseženou ve svým oboru místo. Rozhodně už neplatí: je to prodavačka, blbě se učila, tak na ní zbyl jen učňák. Já osobně jsem si vzdělání doplňila, při dětech jsem 5 let studovala, udělala si dva kurzy, rozšířila jsem si tím možnost o tři obory, kde můžu hledat uplatnění, bohužel co před léty vypadalo jako perspektivní obor, tak je dneska nejen mizerně placený, ale hlavně místa nejsou. Jo, možná bych mohla jít dělat do fabriky, je to jednoduchá stereotypní práce, piplačka zatěžující oči, záda a zápěstí, platí 9 000 Kč hrubýho. Vzala jsem i tak tuhle práci na půl roku a světe div se, za tu dobu jsme si jako rodina polepšili jen celkově o 7 000 Kč, než kdybych zůstala doma a pobírali příspěvek na bydlení. Po půl roce mi smlouvu neprodloužili, prý klesla poptávka, ale je to spíš tak, že nabírali Slovenky přes agenturu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.4.14 11:35
Vlatně chci říct, že jakákoliv snaha člověka přičinit se a vzít mizerně placenou práci je ve výsledku vlastně potrestaná, protože člověk přijde většinou zase o příspěvek na bydlení nebo o přídavky na děti. Navíc se ani u těch malých platů nezohledňuje třeba to, co člověk projezdí, často to bývají nemalý peníze, kdybych dojížděla do okresního města, tak projedu téměř 2 000 Kč měsíčně a když je plat nějakých 9 000 Kč hrubýho, tj. cca 7 500 Kč čistého, mínus 2 000 Kč za dojíždění, tak jsme někdě na 5000 Kč výdělku za 10 hodin denně strávených prací a dojížděním, který přivezu domů, ale zároveň přijdeme o příspěvek na bydlení, to je prostě absurdní. Jednou jsem tři měsíce chodila na brigádu, měsíčně jsem si vydělala 800 Kč, tedy celkový výdělek byl 2 700 Kč, ale tím jsme překročili hranici pro pobírání přídavku na děti. Ten při třech dětech za rok dělal skoro 24 000 Kč. Tehdy bych si pomalu i nafackovala. A myslete si co chcete…
@Anonymní píše:
Přesně tak. A nikde taky není psáno, že ona prodavačka nemá vyšší kvalifickaci. Dneska chodí prodávat i lidi s maturitou nebo VŠ, když neseženou ve svým oboru místo. Rozhodně už neplatí: je to prodavačka, blbě se učila, tak na ní zbyl jen učňák. Já osobně jsem si vzdělání doplňila, při dětech jsem 5 let studovala, udělala si dva kurzy, rozšířila jsem si tím možnost o tři obory, kde můžu hledat uplatnění, bohužel co před léty vypadalo jako perspektivní obor, tak je dneska nejen mizerně placený, ale hlavně místa nejsou. Jo, možná bych mohla jít dělat do fabriky, je to jednoduchá stereotypní práce, piplačka zatěžující oči, záda a zápěstí, platí 9 000 Kč hrubýho. Vzala jsem i tak tuhle práci na půl roku a světe div se, za tu dobu jsme si jako rodina polepšili jen celkově o 7 000 Kč, než kdybych zůstala doma a pobírali příspěvek na bydlení. Po půl roce mi smlouvu neprodloužili, prý klesla poptávka, ale je to spíš tak, že nabírali Slovenky přes agenturu.
  • Citovat
  • Upravit
66871
20.4.14 14:02
@Maden píše:
jenže na tyhle pozice je dalších dvacet lidí v záloze. když by ti lidi na sobě zamakali, získali by lepší místo a na tyhle pozice by pak zbylo lidí málo a zaměstnavatel by si nemohl tak vybírat a musel by mzdu zvýšit.
anebo ještě jinak - kamarádka má firmu a před dvěma roky přijala asistentku na půl úvazku. za pár kaček. Ta holka byla tak dobrá, že ji časem přijala na plný a teď bere kočka 20.000 a kamarádka sama říká, že neví jak to dělá, ale že by se už bez ní neobešla. A to tam nastupovala jako koště na razítkování dopisů..

Tento váš příklad ale neřeší otázku mzdy statisíců lidí, kterým odměna za práci nepokryje základní životní náklady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
956
20.4.14 16:00
@blecha72 píše:
Tento váš příklad ale neřeší otázku mzdy statisíců lidí, kterým odměna za práci nepokryje základní životní náklady.

a co ty statisíce lidí dělají proto, aby dosáhly na lépe placenou práci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66871
20.4.14 16:25
@Maden píše:
a co ty statisíce lidí dělají proto, aby dosáhly na lépe placenou práci?

A kdo bude dělat jejich práci? Když budou všichni vzdělaní a zaměstnaní za lepší plat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
20.4.14 17:55
@Maden píše:
a co ty statisíce lidí dělají proto, aby dosáhly na lépe placenou práci?

Tohle ale není podstata problému. I kdyby, čistě teoreticky, ty statisíce lidí si zvýšily kvalifikaci a disponovaly nějakými nadstandardními schopnostmi, tak to uplatnění všichni stejně nenajdou. Počet pracovních míst je prostě omezený, není nafukovací. Tady jde o to, že platy pro ty „nižší“ pozice jsou tak nízké, že se z toho prakticky nedá vyžít. A pro fungování společnosti je potřeba mít obsazené všechny pozice, i ty „nižší“. Lidi jsou různí, někdo je intelektuálně založený, jiný je zase manuálně zručný atd. Jistě, ať ti, kteří mají odpovědná místa, berou větší platy, ale ať i ti, kteří zastávají méně odpovědné práce, mají plat takový, aby z něj mohli nějak normálně důstojně žít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
20.4.14 17:57
@blecha72 píše:
A kdo bude dělat jejich práci? Když budou všichni vzdělaní a zaměstnaní za lepší plat?

Ti, o které na trhu práce není z nějakého důvodu zájem. Nebo Ti, kteří na kvalifikovanější práci prostě nemají. Druhá věc je výše mzdy, ovšem ta je dána tržně poptávkou a nabídkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
956
20.4.14 19:00
@blecha72 píše:
A kdo bude dělat jejich práci? Když budou všichni vzdělaní a zaměstnaní za lepší plat?

a to je důvod na sobě nepracovat? :mrgreen: Už jsem na tohle téma psala, že v tom případě bude zaměstnavatel nucen zvednout základní mzdu, jinak na to místo nesežene lepšího zaměstnance, než se sotva dokončeným základním vzděláním.
Ale na druhou stranu se hodně lidem kvůli práci za 10000 nechce ani hnout zadkem a čekají, že je někde vezmou za dvacítku - aniž by si uvědomovali, že o dlouhodobého lenocha nestojí žádný zaměstnavatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat