Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Chtěla jsem se zeptat, jaké máte zkušenosti po císaři, když je miminko naprosto zdravé, nosily Vám ho sestry i na JIPku? Já jsem už měla první dítě císařem a donesli ho jednou a to spíš jenom ukázat protože spinkal, tak jenom na pomazlení a potom ho nosily až jsem byla na pokoji což bylo za necelý den po císaři. S kojením jsme mě měli veliký problém, malý se pak nechtěl přisát, tak nevím, jestli to bylo tím. Teď půjdu rodit znovu druhé dítě a zase na císaře, mám se jít sester zeptat jestli mi ho budou nosit, nebo tak něco? Mám na to třeba právo, když bude vše ok, aby mi ho pravidelně na krmení nosily?
já budu rodit poprvé a zřejmě též císařem… a podle toho, co jsem si zjišťovala, tak ti mimčo dají už na sále, i tatínkovi, a pak každý tři hodiny poctivě vozí na kojení… Takže nevim…doufám, že to tak bude, protože právě kvůli tomu kontaktu chci spinální anestezii ![]()
ahoj, císaře jsem absolvovala před rokem na Kladně. Malýho mi nepřiložili, tatínek byl s náma na sále a pak malého mohl ošetřit a popsat a přinesl mi ho ukázat. Ondru pak odvezli „dopéct“ do inkubátoru a já byla na pooperačním pokoji. Přivezli mi ho po cca 5 hodinách na první přiložení - katastrofa ale mohla jsem se aspoň pomazlit a pak pravidelně po 3 hodinách. Bohužel jsme se pořádně nerozkojili ![]()
Jestli budu mít příště císaře tak budu hned na příjmu křičet že chci přiložit a pohlídám si to i na sále a ozvu se - to radím i vám - v plno porodnicích to je normální takže je to asi jen o přístupu sester ![]()
Přeju vám krásné porody a ty nejkrásnější uzlíčky pak v náruči ![]()
Ahoj, tak já rodila akutním CS, takže v celkové narkóze. Malej se narodil v 15:57 a přinesli mi ho až v půl 10. večer!!! Ale krásně se přisál, naštěstí. Ale vždycky jsem musela ošetřující sestřičku na pooperačním poprosit, aby zavolala na novorozenecké, jestli na mě nezapomněli…Prostě mi pak vysvětlovali, že nemůžou myslet jenom na mě, takjsem si to hlídala sama ![]()
Tak přeju aby po druhé to bylo všechno OK ![]()
Terka+Viki
Ahojky, ja jsem take rodila akutnim cisarem, na sale jsem se ani nestihla probrat, takze pak na pokoji, asi hodinu po porodu, kdyz jsem poprve malou uvidela, okamzite jsem ji prilozila. Poradne rozkojeni nam trvalo asi 3 dny intenzivniho prikladani, a diky tomu, ze mala byla sikovna, tak si mlicko vydobyla a mela ho pro sebe skoro do 20ti mesicu veku. Jinak jsem si musela v prvnich dnech take prilozeni hlidat sama, vsak jsem tam nebyla sama po sekci, kde neni v prvnich dnech rooming-in mozny. Zalezi take na snaze miminka a jeho spravnemu prisati, s tim ale ochotne poradi sestricky z novorozeneckeho…
já jsem měla akutního císaře,rodila jsem v 9.30ráno a ke kojení mi ho přinesli kolem 18.00.S přiložením jsem neměla problém,pak mi ho přinesli ve 22.00 a pak až v 6.00 ráno.Ptala jsem se sestřičky,že je to nějak dlouho,jestli nepláče a ona že ne,že je prý moc hodný.Na šestinedělku jsme šli až za 3 dny,protože bylo plno a řeknu ti že měl tak vybrečený hlas,že jsem měla strach abych se v noci vůbec vzbudila.Pískal jako myšička.Takže se sestřičkama moc domluva nebyla.Ale že by ode mě nechtěl,tak to problém nebyl,asi měl chudinka hlad.
dalca: Teda toje výčet těch pokusů o mimčo, moc se v tom nevyznám, ale musí to stát hrozně moc nervů, peněz a slziček… Tak gratuluju k silné osobnosti..
![]()
rodila jsem akutním císařem v sobotu ráno a poprvé jsem kojila v neděli odpoledne… až jsem si byla schopná dojít na novorozenecký
Díky Bohu jsem žádný problém s rozkojením neměla. Akorát jsem teda neležela na JIPu, ale na normálním pokoji na gynekologii… A když jsem se konečně v pondělí přestěhovala na šestinedělí tak najednou s přinesením dítka ke kojení problém nebyl… ![]()
Ahoj,mě malého nosili pravidelně po 3 hodinách na přikládání,a začali už hned na JIP,a hned se přisál,mlíko jsem měla tak za 2-3 dny.Záleží asi na porodnici,jaký tam mají režim,ale určitě se poptej,a kdyby to měli jinak,než bys chtěla,určitě jim řekni,co by sis přála.A taky záleží na ochotě personálu,že…
Tiffany1 píše:
dalca: Teda toje výčet těch pokusů o mimčo, moc se v tom nevyznám, ale musí to stát hrozně moc nervů, peněz a slziček… Tak gratuluju k silné osobnosti..![]()
no máš pravdu,syna máme taky IVF vlastně na první pokus a chceme druhé a to prostě u mě ne a ne zůstat,no snad se dočkáme ![]()
Já mám 2 zkušenosti z Prahy- Podolí…na sále mi je nepřiložili ani jednou- ale přes to množství hadiček, které ze mně vedly, si to ani dost dobře nedovedu představit… Prvního kloučka mi přinesli na JIP asi 3 hodiny po porodu a pak až ráno…ale já měla dost co dělat sama se sebou, takže jsem se ani nepídila. Navíc jsem netušila, na co mám a nemaám právo… Podruhé už jsem si pěkně prosazovala své- na JIP jsem vůbec nebyla,šla jsem rovnou na šestinedělí, Kubíčka mi poprvé donesli asi až 6 hodin po porodu, ale pak už jsem si o to vysloveně řekla- že ho chci nosit pravdidelně, když se probudí, že nechci, aby ho dokrmovali… A prošlo to celkem bez problémů, od 3. dne už jsem si ho nechala na pokoji… S kojením jsem neměla problém ani jednou, i když to byl na začátku trochu boj…
A koukala jsem na fotky, že oba kluky nechali přisát na prst.. ![]()
Ahoj, mě ho tedy po císaři nepřiložili, ale já stejně moc nevnímala, takže by to ani nešlo. Porodila jsem ho krátce po půlnoci a donesli mi ho poprvé až ráno. Bohužel nějaké nošení po 3 hodinách se nekonalo, dovezli mi ho jen 3× ukázat. Měli ho přivést i ještě večer, několikrát jsme se ještě jednou holčinou co byla také po císaři toho dožadovali a vždy nám řekli, že máme počkat, že ho dovezou… Pak, když jsme to opět urgovali přes sestry na JIPce, tak jim bylo řečeno, že děti už spí a že je dovezou až ráno
Druhý den nám je dovezli ráno a pak nás měli přeložit na novorozenecké, ale tam bylo plno, tak jsme pořád čekali na JIPce a děti viděli opět až kolem druhé hodiny, kdy se konečně uvolnilo místo ![]()
Bylo to první děcko, nevěděla jsem co a jak, tak jsme se moc neozývala, ale pokud budu muset někdy opět na císaře, tak už si to líbit nenechám a děcko budu chtít pravidelně nosit na kojení.
Ahoj,
tak mě odvezli na JIPku po císaři cca v 11dopoledne a malou mi přivezli až ve 3asi na půl hodiny o návštěvách a tam mi ji teda přiložili…ale pak jsme ji viděla až na druhý den, kdy mě přivezli na pokoj…a to mi ji nosily docela sporadicky - žádné po 3hodinách
Takhle to bylo 3 dny a pak mi ji 4den nechali na celý den…
já rodila v Praze Motole a byla jsem pod celkovou anest. Malá se narodila v půl 9 ráno a já se vzbudila kolem poledne. To mě zkontrolovala sestřička a hned se mě ptala, jak se cítím, a jestli chci, aby mi přinesly dcerku. Druhá sestřička mi mezitím odepla všechny ty drátky a já pak dceru poprvé viděla a držela v náručí.
Hned mi ukazovaly jak kojit a malá se i přisála. Měla jsem jí u sebe celkem dlouho, protože akorát přišel na návštěvu můj táta. Pak mi jí nosily po 3 hod. Na večeři jsem už byla na oddělení šestinedělí a tam jí nosili po 3 hod a nebyl problém vůbec s ničím. Sestřičky tam byly zlatý.
Co se týče tvýho práva - je to tak, že tohle posuzuje doktor, jestli jsi „schopna“ se o dítě postarat … udržet ho v náručí nebo třeba vydržet při vědomí atd ale to spíš v případě komplikací při porodu ze strany matky nebo při přidružených chorobách, takže automatický právo to není, ale neměl by v tom být problém. A jako všude je to i o lidech i o obsazenosti JIP a toho, jak daleko je JIP od novorozeneckého tj. jak moc se jim chce běhat sem a tam ![]()