Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky.
Od soboty jsme začli přidávat příkrm - ve formě mrkvičky. Takhle pro začátek vím,jak to dělat - několik dní jeden druh, pak přidat další, pak maso…Po 2-3 týdnech tímto příkrmem nahradit oběd.
Ale kdy se má začít třeba s dopolední nebo odpolední svačinkou? V kolika měsících asi tak? Kdy kaše? Atd…
Jsem z toho hodně vyjevená ![]()
Doktorka mi sice něco vykládala,ale malej zrovna bulel,tak jsem z toho moc nezachytila.
Moc vám děkuji za rady.
Nicki+Ondrášek
Ahoj, svacu jako presnidavku davam od 5m, v 7m sem pridala bili jogurt, piskoty, obcas i pacholik. Kase davam od 4m. Nejspis tady nekdo napise ze piskoty-lepek, pacholik-nevhodny ale to zalezi na kazde mamce co pro ditko vybere. Sany.
Ahoj Nicki, nenapsala si, kolik je Ondráškovi a jestli ještě kojíš. ![]()
Pa pa Ája
Já jsem to zapomněla,takže Ondruškovi je 6 měsíců a týden, a zatím plně kojím.
Já Ti můžu napsat, jak jsme krmili my. Malej byl kojený 8 měsíců.
Začli jsme dávat mrkvičku až po ukončeným 6 měsíci, neměl ještě hlad na další, mlíčko ode mne mu stačilo. S tím obědem to máš správně. Pomalu a postupně. Od 8m jsem začla přidávat jednou týdně žloutek, rýži, kukuřičné těstoviny, pohankové vločky a další zdravý a hlavně bezlepkový věci.
Na odpolední sváču jsem vykrájela jablíčko a chvilinku povařila. Postupně jsem přidávala další ovoce. Vždy minimálně po týdnu, 10 dnech. To bylo na konci 7 měsíce.
Od poloviny 8 měsíce začal baštit jogurty, napřed Activii bílou, pak se tady na emiminu strhla ostrá diskuse ohledně jogurtů a tak jsem zkusila dělat domácí, jsou mnohem jemnější a fakt dobrý. Namíchávala jsem je napůl s přesnídávkama, borůvkovou, švestkovou, lesní směs atd. Taky jsem dál kupovala, Bio od Olmy, dělaj asi dva nebo tři druhy a Hollandii. Určitě bych nekupovala Smetánky a Pribiňáky apod, ty dám nejdříve v roce a půl, kvůli tvarohu.
Během dne dostával kukuřičný křupky, jsou jen z vody a kukuřičný krupice. Teď kupuji dětský sušenky, jsou ale sladký a křupky už bojkotuje. Jak se naučí na sladký, tak je konec. ![]()
Já si vždycky vybírám z těch rad na emiminu to co já pokládám za nejlepší, a tak by to mělo být. Každýmu sedí něco jiného. Tak si ode mne také snad něco vybereš. ![]()
Měj se hezky. Pa Ája
Jsem se tak rozepsala, že jsem zapoměla na tu kaši.
Tu jsme bašili ve flašce už od 4. měsíce, napřed rýžovou nemléčnou do mýho odstříkaného mléka, později do Nutrilonu. Pak mu chutnala nemléčná rýžová banánová, dávali jsme ji půl na půl s rýžovou. Má ji vždy k večeři. My kupujeme Hami.
Ája
Ájo, a když dáváš tu kaši, tak pak ještě kojíš nebo ne?
Protože si neumím představit,když mu dám večer kaši, tak už nebude chtít pít mlíko. A za tu noc se mi prsa pěkně nalejou,když je večer nevypije,a bude pít až k ránu…to bude pěkná bolest
Nicki, malej ode mne ještě po 210 ml kaše pil. Asi po půl hodině nebo hodině. Pak šel spinkat. Kaši měl v 19.00.
Co zbylo v prsou, jsem okolo 22.hod odstříkala, pak to měl vlastně na druhý den na tu kaši. Ráno jsem kojila v 5 hod. Ze začátku to bylo o fous, to jsem kolikrát už od 3 nespala, bolelo mě to.
Jak jsem zaváděla ty svačiny, tak mlíčko postupně ubývalo, prsa si zvykly, a pak malej dokojení po večeři přestal vyžadovat (7. měsíc), a pak už nebylo třeba ani odstříkávat. Mě to šlo naštěstí tak nějak přirozeně samo. ![]()
Pa Ája
Ahoj,
tady je přehled od Nestlé - plán výživy.
Oni sice od ukončeného 7.měsíce dávají dopoledne i odpoledne ovoce, já ale buď dopolední či odpolední příkrm měla mléčny + ovoce (kaši, kaši s ovocem, jogurt s ovocem). Prostě aby byly 3 mléčné příkrmy denně.
http://www.nestle.cz/…y/beba_3.htm
JInak informací k hypoalergennímu jídelníčku (jste-li někdo v rodině alergik), najdeš právě u NEstlé nejvíce + ti zdarma pošlou hypoalergenní plán výživy vč. receptů.
Tak ať baštíte ![]()
E.