Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
jsem naprosto bezradná s naším lumpíkem.Včera jsem ho dala poprvé do školky,ohromně se těšil.Jak jsem ale zmizela,začal plakat a nebyl k utišení.Dneska plakal celý 2 hodiny až se z toho poblinkal.Když jsem pro něj přišla,celý se klepal a ani nemohl mluvit.Teď měl zase večerní krizi,že do školky nepůjde,že tam nechce
.
Jenže doma se se mnou vyloženě nudí,mám moc práce s Terezkou a nestíhám se mu věnovat,tak jak by potřeboval a mě to mrzí.Ve školce si hraje,maluje,čtou si pohádky a myslím,že se naučí plno nových věcí,včetně samostatnosti.
Jen se bojím,aby se mu něco nestalo z psychické stránky.Je mi ho moc líto.Pani učitelka tvrdí,že je to normální reakce,ale mě se to vůbec nelíbí.
Myslíte,že ho mám na čas ze školky vzít?Nebo vydržet a nepovolit.
Za odpovědi díky Lenka.
Ahoj Lenko,
nevím sice jak máš školku daleko, ale co tak zkusit jít s malým do školky a zůstat tam třeba hoďku dvě a např. jít po svačince domů a prodlužovat pobyt, u nás to například bez problému umožňují. Než to lámat přes koleno, náš nejstarší má 18,5 a dodnes říká , jak byl nešťastný a bezmocný, když jsem odešla a nechala ho ve školce. Že on tu školku , tak nenáviděl. Snaž se to proto malému zpříemnit co nejvíc.Něco slíbit za odměnu apod. Přeji ať se vám časem ve školce líbí.
Ahoj Anulko,
předem-máš úžasnou princeznu.
Náš problém je v tom,že ho tam vodím a doma mám samotnou ještě spící Terezku,takže musím docela pospíšit.A právě pani učitelka říká,že než nějaký loučení a ťuťuňuňu je lepší nepozorovaně odejít.Do školky to mám asi 2 minuty,to by bylo docela v pohodě,ale i tak si myslím,že jsem nezodpovědná,když tu berušku na těch 10 minut nechávám samotnou,ale nevidím jiné východisko.
Sama jsem z toho docela psychicky na dně a ještě to přenáším na Terezku,takže si připadám jako rodina neurotiků. ![]()
Snad se to zlepší,budu jen doufat.
Pa L.
Ahoj Lenko,
můj synek taky šel včera prvně do školky, šel tam ještě se svýma dvěma kamarádama (ach ta čeština
, jistě je to špatně) a taky plakal, když jsem odešla, ani nesvačil, uklidnil se, až když šli ven. Když jsem přišla, krásně si hrál a pak mi skočil kolem krku
, což u něj běžné není. Dneska teda taky brečel, ale nevím, jak dlouho.
Myslím, že bude brečet ještě nějakou dobu, ale já bych rozhodně vytrvala. Paní učitelky určitě vědí, co je normální reakce, ty to tam vidějí mnohem více, než my si můžeme představit. Že prý dokonce některé dětičky pláčou i měsíc! Doufám, že to ty naše dětičky zvládnou dříve!
Jo a „za odměnu“ mu přinesu nějakou sladkůstku, doufám, že to nebudu muset kupovat napořád
.
Držím palce!
Katka
Ahoj holky,
jsem fakt vyčerpaná.Dneska se malej vzbudil,klepal se,brečel a při snídani zase natahoval na blinkání.Do školky nechce,radši bude sám na zahrádce a já nevím co nasliboval.Ve školce udělal už v šatně hysterickou scénu,až si ho učitelka musela „odtáhnout“ a mě skoro vyhodila.
Teď se tady klepu já,protože vůbec nevím,jestli je to tak opravdu dobře.Jestli ještě nemám nějakou chvíli počkat,až bude rozumnější.
Co myslíte Vy?
Ahoj bezradná Lenka. ![]()
Ach jo:(
Lejlo, neporadím ti, nás se školka ještě netýká (nějaký čas jsem tam sice dělala paní učitelku těm nejmenším dětem, ale tyhle reakce jsem neviděla…)
Ale už teď je mi zle při pomyšlení, že jednou moje holčička bude takhle brečet …:(
Jinak já osobně nic nelámu přes koleno, kdyby to jen trochu šlo, tak bych tu školku třeba odložila na později .. Já fakt nevím:(
Ale pohled na brečící dítě mě přívádí k zoufalství:( No, koho ne?!
Přeju Tobě i malému, ať se to brzy spraví …třeba bude doma fakt v pohodě … ![]()
Pa,
Baghira a Eliška
Ahoj,
tak u nás pomohlo tam jít s ním a ukázat mu kde co mají, jak školka funguje. Umožnili mi vzít sebou i malou. Druhý den už mi ráno ani nedal pusu na rozloučenou a odpoledne jsem dostala vynadáno, že jdu moc brzy. Taže u nás jsem ta brečící já
(navíc se mnou cloumají těhu hormony). Od včera jsou obě děcka nemocný
a od rána neslyšim nic jiného, než kdy už můžu do školky.
Možná bych tu školku na pár měsíců ještě odložila a pak to zkusila znovu, nejdřív třeba jen na chvilku a postupně čas ztrávený ve školce prodlužovat.
To je mi líto, že máte takové trable se školkou. Náš kluk byl do školky děsně moc natěšený, ale taky si několikrát poplakal. Snažila jsem se vysvětlit mu, že je to jako když dospělák chodí do práce. Němůžeš ho dávat třeba jenom na 5 dnů v měsíci? Myslím si, že když nechodíš do práce, je celkem zbytečné dítko tak stresovat školkou, když tam fakt nechce být a rozhodně bych nějakých pár týdnů-měsíců počkala. Třeba ještě není zralý na takový velký kolektiv. Ale musím říct, že tě úplně chápu, také jsem byla ráda, že kluk chodí do školky a já si v klidu můžu dělat věci kolem miminka. Také jsme měli školku celkem blízko, jenom přes cestu a malou jsem nechávala samotnou. Jak jsme se odstěhovali, školka byla 15 minut pěšky, to už jsem si opravdu netroufnula nechat ji doma a normálně jsem ji budila. Asi jsem děsná matka, ale když potřebuju nakoupit a mládě spí, nechám ji doma a jdu třeba na 15 minutek naproti do marketu. Dělá to tady tak spousta maminek, většinou ty, co už mají tak druhé-třetí dítě. Jo a ještě k té školce. U nás ve školce nutili jednu holčičku aby chodila denně a ona nechtěla a dopadlo to tak, že s ní museli k dětskému psychologovi, protože najednou z ničeho nic začala opakovat věty: dej mi to, nebudu tady.....a byla schopná jednu větičku opakovat třeba 60× a pak plakala až do úplného vyčerpaní. Blinkala, přestala chodit.....to je teda extrém, ale některé děti to odloučení od mamky nesou asi dost těžko. Já jsem do školky nechodila, protože jsem učitelkám vždycky zdrhnula a zalezla si do seníku, ječela jsem a shazovala příchozí ze žebříku, blinkala jsem u oběda......Taky jsem byla děsná =o)))))
Ahojk Lejlo,Mirdu jsem vedla poprvé do školky,když měl 2,5roku.První den mi umožnili tam zůstat s ním do kdy budu chtít aon mě už po 10minutách posílal pryč.A pořád slychávám,že když peo něj jdu ve 3hodiny je to brzo.Vím,že některé děti pláčou,ale u nás pokud to jde,tak tam maminka sdítětem může chvíli zůstat.Přístup vaší paní učitelky by se mi nelíbil.Mám ještě čtyřměsíčního syna a vždycky počkám až se vaspí i on,nakojím ho a až potom vedu Mirdu do školky.Máme čas tam přijít do 9hodin.Tobě něco takového neumožní?Nemusela by si nechávat malou samotnou.Přeji ti ať se to brzy zlomí a malý se ti začne do školky těšit.
Dana
ahojky
a propos taky si pamatuju jak jsem ve školce řvala a řvala a nikdo mě tam neměl rád… (ne že bych z toho měla nějaký trauma, ale je to ve mě) Nastoupila jsem totiž v únoru kdy mi byly tři, a šla mezi děti který byly o něco starší (cca 6m -1 rok) a už se spolu od září znaly, takže mě mezi sebe už nevzali. Další září jsem nastoupila s novejma prďolkama a bylo po problémku…
Ale to není vaše situace, jelikož vy jste nastoupili v září… No nešlo by se s těma učitelkama domluvit, že ho tam budeš třeba vodit až dejme tomu v devět nebo tak až se malá vyspí??? Vím že nástup do školek je někdy mezi 6-8 ranní, ale třeba by to šlo. Ted je hezky takže děti kolem 9:30 chodí ven (vím to jelikož za i před barákem máme školku:)) tak je slyším vřískat na zahradě. Tak třeba zkusit dát malýho do školky zrovna v době když budou venku a být chvíli s ním… vím že je to s dvěma dětma časově těžký, ale to co popisuješ se mi nezdá až zase tak normální reakce…
Každopádně přeju hodně úspěchů..
Lejlo,
to je fakt síla, je mi Martínka líto
. Náš Kuba teda brečí čím dál tím dříve, dneska už jak jsme vešli do šatničky, samozřejmě kvílel i tam, celou dobu, co jsem tam s ním byla, ale ještě jsem nebyla venku ze školky a už byl klid.
Není to špatný nápad, dávat ho tam jen na několik dní v měsíci, zkus se domluvit s učitelkama.
No držím palce, ať to zvládnete!!!
Katka
Ahoj holky,
konečně mám chvíli čas zasednout k počítači a odpovědět.
Pani učitelka říkala,že jen co jsem zavřela dveře,chvíli trucoval,ale pak se normálně zapojil do kolektivu,takže vůbec nedoporučuje povolit a opravdu vydržet.On tam začal chodit s kamarádkou a ta je úplně stejná,takže tu písničku máme nadvakrát.
Zapomněla jsem napsat,že tam chodí jen 5 dní v měsíci od 7:30 do 11hod.Vždycky si pro něj jdu hned po procházce,takže rady zapojit ho ke školce při procházce, bohužel podniknout nemohu.
Abych tam byla s ním taky pani učitelka nedoporučuje.Řekla mi,že si zvykne,že to bude v pohodě.
On je abnormálně hodný dítě,takže s ním nemám co se týče zlobení,žádný problém.Do školky ho nedávám,abych si odpočinula,ale aby byl mezi dětma a zvykal si na kolektiv.Se mnou se doma evidentně nudí,protože se mu nemůžu věnovat tak jako když byl sám. Zítra ho nechávám doma,takže je úplně v klidu.On je taková maminky prdelka,bez maminky ani ránu,což mě z jedný strany těší,ale zase z tý druhý…
Snad to nějak překousne a jeho dušička nebude dlouho trpět.
Ahoj a dobrou noc Lenka.
Dáváš syna do školky aby se nenudil a on přitom vůbec netouží po tom, aby byl s dětmi ve školce. Jestli chceš aby byl v pohodě, tak ho nenut, nemá to smysl.A nudit se doma nebude, spíš si ted bude vážit toho, že je s tebou doma. A taky bych se bála, že si spojí chození do školky s malou sestřičkou a bude si myslet, že ho odkládáš protože máš nové miminko. A nechávat malou doma mi taky nepřipadá moc dobrý.Když se to shrne, školka vám dělá jen problémy.Počkala bych třeba rok až bude syn sám chtít za dětma do školky, takhle nemá cenu aby se zbytečně trápil.Cora
Ahoj holky u nás je to jako u Verči. Já jsem chodila s našema dvojčátkama týden na zkoušku, nejdříve jen na hraní do herny, pak na písek, pak jsme si slavnostně brali už i svačinku a poslední dva dny byli půl hodinky a hodinku ve školce sami, seznámili se s učitelkou, prostředím, zjistili kde co je. Všichni doma jsme ze školky dělali velkou událost, mluvili o tom už půl roku dopředu, že do školky chodí šikovné a hodné děti, že si hrají, zpívají, tancují a děti se tam skutečně teší. Spíše mě prosím, že nechtějí jít domů, což mě mrzí. Já mám spíše problém s učitelkou, děti jsou dvojčátka, kluk a holka, každý je úplně jiný, ale ona je pořád srovnává, Pokaždé co přijde, tak mě říká, že holčička zase zlobila, zase nespala, odmlouvá, stěká se… Zato chlapečka toho si nemůže vynachválit a chválí ho i před holkou, když mě líčí, jak je zlobivá. Jinak obě děti se do školky vždy těší, ale nevím kam to povede, když učitelka holku tak zhazuje před sourozencem a pořád si na ní jen stěžuje. Nechi se holky zastávat, je to takovej malej ďáblík, ale od toho mají učitelky školu, aby věděli, jak na malé čertíky, ne? Ona si akorát stěžuje mě a místo abych se pak věnovalal práci, tak jsem vystresovaná, co zase provedli dneska. Jaký je váš názor? Lucka.
Ahoj,
přesně tohle jsem prožívala před 2 lety. Vašek šel poprvé do školky s úsměvem a odpoledne katastrofa, poblinkaný, uplakaný, no děs.
Ani omylem znovu, každé ráno prosil, škemral ať ho tam nedávám, že bude s babičkou nebo se mnou v práci.
Nepovolila jsem a trvalo to do vánoc, denně stres, brečela jsem za dveřmi školky jak želva lítostí. Pak se to zlomilo, dnes má 5, je v předškoláku a do školky se těší, jen nechce spat.
Problém byl v tom, že tam byl určitý režim, který musel dodržovat a doma měl volnost.
Vydrž, zvládne to.
Soňa + Vašík 5 + Ríša 3m