Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj ráda bych poprosila o pohled nezaujatých a hlavně těch co mají zkušenost.
Syn bude mu 4,5 ma problémy ve školce. Do školky se tesi chodí tam rad ma tam kamarády. Dle učitelky je šikovný, chytrý do kolektivu zapojený, ale… Ze je takový škodíc. Boura hračky. Rozhazuje hračky. Poštuchuje. Min. tyden dupnul na hračku a rozbil ji tam. Ví ze je to špatně, ale nevi proč to udělal. Mskoro každý den je nějaká výtka. Doma má brachu který je o dva roky mladší a prochazk hrozným obdobím. Jedna učitelka říká ze z toho vyroste ve ve třídě jeden z nejmladších a druhá že má rozhodně poruchu. Do poradny jdeme ale az v březnu. Mate někdo zkušenost. Dekuju.
Jo anonym chodí sem švagrová a nemusí to řešit s tchýní.
Tak ve 4 a půl letech není malý…chápu, že je nejmladší ve své třídě, ale rozum „co smím a co ne“ už asi má, ne? U mě ve školce platilo jednoduché pravidlo…rozbíjíš hračky? Žádnou ti nepůjčím…rozbíjíš je schválně? Vezmeš jí domů opravit/nahradit ji z vlastních hraček-tedy věnovat školce za tu rozbitou…Vysvětlit klidně, žádný křik…máme ve třídě ta a ta pravidla a rozbíjení hraček a ničení her ostatním, mezi ně nepatří…Kdo to bude dělat, bude si hrát sám u stolku…s něčím co nerozbije. Nepůjčím mu autíčko, nedovolím mu hrát s dětmi…Já jsem učitel, já musím ostatní děti ochránit…ale musím ochránit i majetek školky. Není tu jen pro toto dítě, je tu pro dalších X dětí v příštích 5…10 letech.
Takže pokud tvůj syn je zdravý (a tohle přes net fakt nikdo nepozná), být vaší učitelkou, řeším to takhle.
Pokud si myslíš, že by to mohlo pomoci, můžeš to učitelkám navrhnout. Budu se každý den ptát na tvé chování…pokud něco rozbiješ, tak za to do školky přineseš svoji hračku…a necháš jí ve školce. Autíčko za autíčko apod. Pokud někomu rozbiješ hru, má paní učitelka dovoleno tě posadit ke stolku…třeba s modelínou…není to trest, je to ochrana ostatních dětí před tvým chováním…bouráním, ničením, ubližováním…
Otázka je, jestli jsi ochotná toto „překousnout“ a přijmou takové řešení…
Pokud má syn nějakou poruchu chování, bylo by to podobné…ADHD nebo jiná porucha ho neomlouvá, že ničí hračky a boří hry…to promiň.
@SIMONA1234 dekuju za reakci. Ja ho neomlouvám. Pravidla ve školce mají zná je i spolu si je opakujeme. Doma ale takové věci nedělá. A ve školce nejsem abych ho třeba usměrnila. Přijde mi učitelka moc hodna že moc a moc vysvětluje ale on potřebuje prisnejs. Ja se s nim totit nemazu není tim myšleno ze ho biju to ne. Asi řeknu učitelce at je na něj přísnější ale zase jim radit my nepřijde úplně vhodné. Nevim.
@Anonymní píše:
@SIMONA1234 dekuju za reakci. Ja ho neomlouvám. Pravidla ve školce mají zná je i spolu si je opakujeme. Doma ale takové věci nedělá. A ve školce nejsem abych ho třeba usměrnila. Přijde mi učitelka moc hodna že moc a moc vysvětluje ale on potřebuje prisnejs. Ja se s nim totit nemazu není tim myšleno ze ho biju to ne. Asi řeknu učitelce at je na něj přísnější ale zase jim radit my nepřijde úplně vhodné. Nevim.
Má sourozence? Je možné, že syn nezvládá vypjaté (stresové) situace…děti se to postupně učí, tím jak se vyvíjejí, nabývají zkušenosti při hrách s ostatními..jak řešit situaci, když něco chci? Když hračku, kterou chci má jiné dítě?…Když mi jí nechce půjčit, když mě někdo naštve?…Každé dítě reaguje jinak, někdo se urazí, jiný rozbrečí, někdo to řeší agresí…všechno má jedno společné, neumí řešit běžné situace. Zareagují neadekvátně. Hračku třeba raději rozbijí, než by dovolily, aby si s ní hrál někdo jiný…hrad z kostek rozboří, protože chtějí, aby si Honzík přestal hrát s kostkami, ale hrál si s nimi, nebo proto, že je Honzík odmítl vzít do hry, nebo proto, že na sebe strhnou pozornost ostatních včetně učitelky. A o to jde…
Takové děti potřebují maximum pozornosti…zjistit/vypozorovat proč to dělá??? On to třeba nedokáže vyjádřit. Víc si ho všímat, dávat mu „důležité“ úkoly…Povedeš děti na oběd…budeš řídit úklid třídy…svolej děti do kroužku…podej mi míč atd.
Je možné, že se potřebuje cítit vnímaný a důležitý…a nevhodné chování zmizí. Ale to je na učitelce…rozpoznat jestli to je „nevychovanost“ nebo „volání o pomoc“…
Je jasné, že ty ve školce nic nezmůžeš, když jsi v práci…ve školce je učitelka…ta si musí poradit. Ale pokud to nedělá doma, tak si tipuju na tu druhou variantu…upozorňuje na sebe…
Syn bude mít v říjnu 4 roky. Včera byl ve školce poprvé a vše proběhlo bez slz, ani nechtěl jít odpoledne domů. Podle učitelky byl hodný. Dnes se také těšil do školky, ani se pomalu se mnou nerozloučil. Když jsem přišla pro něj po obědě, tak po tom, co mi učitelka řekla, jsem se málem hanbou propadla.
Náš kluk je prý velmi svérázný. Vyplazuje jazyk na učitelky, tím dává najevo takovou drzost (vyplázl ho 2×). Když už mu něco řeknou, tak to sice udělá jak chtějí, ale když ho napomenou (což nebylo často, jen 1×), tak rukou udělal gesto, jakoby chtěl učitelku praštit.
PŘÍSAHÁM!! Vůbec nevím, kde k takovému chování přišel, hrozně jsem se za něj styděla. Na nás vztahování ruky zkoušel zhruba před měsícem párkrát, potom ne a ani nevím, kde takové věci viděl. Tak samo vypláznutí jazyku, to už se nestalo několik týdnů, vše mu bylo vysvětleno, že se to nedělá.
Hrozně mi přišlo líto, že ostatní děti tam učitelka chválila a zrovna náš kluk musí dělat toto. Navíc si včera ještě trošku hrál s dětmi a dnes byl prý samotář a vyrýval i do dětí trošku.
Vůbec se mi ho nechce dovést v pondělí do školky, stydím se za jeho chování. Nevím, proč se tak chová. Vůbec se mi to neposlouchalo dobře. Nevím, co to do něj vjelo. ![]()
Včera jsem ho tak chválila po tom, co mi učitelky řekly a dnes jsem byla v šoku.
@Anonymní píše:
Syn bude mít v říjnu 4 roky. Včera byl ve školce poprvé a vše proběhlo bez slz, ani nechtěl jít odpoledne domů. Podle učitelky byl hodný. Dnes se také těšil do školky, ani se pomalu se mnou nerozloučil. Když jsem přišla pro něj po obědě, tak po tom, co mi učitelka řekla, jsem se málem hanbou propadla.Náš kluk je prý velmi svérázný. Vyplazuje jazyk na učitelky, tím dává najevo takovou drzost (vyplázl ho 2×). Když už mu něco řeknou, tak to sice udělá jak chtějí, ale když ho napomenou (což nebylo často, jen 1×), tak rukou udělal gesto, jakoby chtěl učitelku praštit.
Hrozně mi přišlo líto, že ostatní děti tam učitelka chválila a zrovna náš kluk musí dělat toto. Navíc si včera ještě trošku hrál s dětmi a dnes byl prý samotář a vyrýval i do dětí trošku.PŘÍSAHÁM!! Vůbec nevím, kde k takovému chování přišel, hrozně jsem se za něj styděla. Na nás vztahování ruky zkoušel zhruba před měsícem párkrát, potom ne a ani nevím, kde takové věci viděl. Tak samo vypláznutí jazyku, to už se nestalo několik týdnů, vše mu bylo vysvětleno, že se to nedělá.
Vůbec se mi ho nechce dovést v pondělí do školky, stydím se za jeho chování. Nevím, proč se tak chová. Vůbec se mi to neposlouchalo dobře. Nevím, co to do něj vjelo.
Včera jsem ho tak chválila po tom, co mi učitelky řekly a dnes jsem byla v šoku.
Myslím, že to není třeba hrotit a ví to i dobrá učitelka. Ač byl ve školce spokojený, pořád je to pro něj změna a musí ji zpracovat, byť i nevědomě/podvědomě. A samozřejmě zkouší, co nová autorita vydrží, kam až ho pustí.
Nechci házet vinu na učitelky, ale je opravdu na ní, aby se s takovým chováním vypořádala. Ví, že je tam druhý den a podle toho by měla jednat. A ne si takto hned stěžovat. Pokud by to bylo nezvladatelné dítko a nešlo s ním nic horem dolem, potom je rozhovor s rodičem v pořádku. Ale pokud je to první „úlet“ a notabene druhý den ve školce, tak nevidím důvod ke studu ani k nějakým závěrům. Dítě vycítí, že mu nedáváš prostor k vyjádření se-proč to děláš? a může nastat se školkou opravdový problém. /maminka stejně poslouchá a věří jen jim - učitelkám/.
Osobně bych to brala jako reakci a přizpůsobování se. Vždyť je malý a má nárok na nějakou ochranou dobu na rozkoukání. A prostě to řeší tak, jak to nejlépe umí v jeho věku. Taky ji mohl poslat do zadele /vím, že je to už moc, ale i takoví jsou/.
Myslím, ze školka je pro něj velká změna a každé dítě se s ní vypořádá jinak. Otázkou je sdělení učitelky. Tedy jestli měla potřebu „žalovat“ nebo jen reagovala na tvůj dotaz. Já se třeba taky sama ptám na chování syna a jsem ráda za upřímnost. Jsem alespoň v obraze a často se tak dá předejít většími problémům. Synovi bych vysvětlila, že se to nedělá a dala bych mu čas si ve školce zvyknout. Ale nijak bych to zatím nehrozila.
Ahoj ráda bych poprosila o pohled nezaujatých a hlavně těch co mají zkušenost.
Syn bude mu 4,5 ma problémy ve školce. Do školky se tesi chodí tam rad ma tam kamarády. Dle učitelky je šikovný, chytrý do kolektivu zapojený, ale… Ze je takový škodíc. Boura hračky. Rozhazuje hračky. Poštuchuje. Min. tyden dupnul na hračku a rozbil ji tam. Ví ze je to špatně, ale nevi proč to udělal. Mskoro každý den je nějaká výtka. Doma má brachu který je o dva roky mladší a prochazk hrozným obdobím. Jedna učitelka říká ze z toho vyroste ve ve třídě jeden z nejmladších a druhá že má rozhodně poruchu. Do poradny jdeme ale az v březnu. Mate někdo zkušenost. Dekuju.
Jo anonym chodí sem švagrová a nemusí to řešit s tchýní.