Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Nevím přesně, kam můj dotaz zařadit. Bojím se, že mám doma dítě, co je přehnaně čistotné, až obsesivní. 19m holka (ale podotýkám, že je taková tak od roka a možná míň) je posedlá špínou na věcech a hlavně na sobě. Nejvíc mi vadí, že třeba jí křupky a pak za mnou chodí s pláčem a říká „ruce umýt“ nebo teď se jí dostal písek z pískoviště na nohy a rozeřvala se tak, že jsme musely jít domu, odmítala jít, musela jsem nést a u toho řvala „nohy nohy“ a znak pro špínu. To se jí stalo i když měla nedávno sandály a když jsem jí je sundala, měla zpocené a zašpiněné nohy a odmítala na nich stát. Nebo na sebe nasypala písek a šlo se domů. Ale je taková i na věci, dlouho si pamatuje, že třeba ušpinila hračku od jídla a já jí musela vyprat. Když má špinavou hračku, nejčastěji od jídla - řev. I na podlaze jí vadí fleky, sbírá smítka a nosí je do koše. Nevím, jestli jí to nezůstane, to by nemohla jít ani na pískoviště, nic. Prosím, že to dělají i jiné děti a že je to přejde. Přeci s ní nepůjdu ve dvou letech k mozkoškrabovi (psychologovi.). ![]()
…až tak?Malá třeba taky sbírala smítka,nechtěla šlápnout na trávu,špinavý ruky ji vadily i hračky,chtěla být v čístým oblečení,ale z toho dokázala byt jak prase od bláta,jídla,zaliskaná od lízátka,písek v hlavě a vůbec ji to nevadilo.To tvoje malá dělá vždy?Snad to není porucha.Třeba holky poradí co se s tím potkaly.Já bohužel ne,ale doufám že ji to přejde a je to jen nějaké období ![]()
Já bych byla v klidu, každé dítě je jiné.Moje vlastní se vyválí v bahně a je jí to úplně fuk.Při obědě má jídlo i ve vlasech ![]()
Naopak hlídáme holčičku, co je úplný opak.Na písku jen kouká jak staví ostatní, aby se nemusela písku dotknout.Maluje pouze pastelkama, protože je řev, když se zašpiní fixem nebo barvou.O prstovým barvách ani nemluvím, ty jsem ani nezkoušela.
Zase buď ráda, že kkdyž má špinavé ruce, chce si je umýt, to moje čuňátko z toho bude mít jednou beztak žloutenku ![]()
Tak to je mazec. Jsem zvědavá na reakce. Můj strýc zase od malinka musel mít vše uhlazené a nezmačkané, takže si třeba i pětkrát oblékal kalhoty, stáhl je, uhladil tričko a opatrně natáhl kalhoty. Dělá to do dnes, bude mu 50. Tím tě nechci děsit. Snad to dcerku přejde.
Neboj to se upraví. Mně dcera nechtěla ani venku lozit, dát ruce na trávu bylo pro ní nemyslitelné. Ruce jsem myla taky pořád nebo venku utírala od píseku. Bez ponožek by se zbláznila. Dokonce obcházela cizí kočárky na hřišti a vyndavala drobečky
.Vše se upravilo tak kolem 2,5r. Je čistotná pořád,ale už to není takový extrém. Já jí nechala být a v podstatě jsem se podřídila a neřešila to. Vše už je dobrý a hygiénu má standartní jako ostatní děti. Jsem rára, že jí nemusím nutit mýt si ruce před jídlem,po WC nebo čistit zuby.
Já myslím, že tímhle si projde většina dětí. Náš malej taky nemohl na písek, protože mu vadil v botech, ale teď ani nepotřebuje hračky, písek úplně všude a dítě spokojený. ![]()
no ja si myslim ze to bude v genech nejspis
moji male taky vadi spina..ale az po akci..kdyz je na pisku neresi..kdzy maluje neresi..kdyz ji neresi..ovsem kdyz cinnost opusti tak se musi vyklepat boty s piskem ale spinavou nohu teda uz neresi
..umyt ruce apod. obleceni jak kdy..nekdy resi nekdy ne…no uvidis jak se to bude vyvijet..asi budes proste mit cistotny dite ![]()
Já bych se zmínila doktorce na dvouleté prohlídce, ta Ti určitě řekne, zda je to normální nebo přehnané. No a na procházku bych vzala ubrousky a malej smetáček a máš vymalováno
. Každé dítě je na něco ujeté, má svoje období, neboj
Malý mi od roka doma vysává, když je smetí na koberci, tak mě nutí jít pro vysavač, nepořádek na židličce drhne plenkou, od šesti měsíců drhne po sobě fleky po ublinknutí, hračky si taky uklízí - teď je mu 17 měsíců. Přítel jako malý nenáviděl trávu, když ho posadili na deku, nemohl z ní odejít, strašně se trávy štítil, přešlo ho to cca ve dvou letech…
Já tohle měla jako malá taky, ale hlavně ruce, jakmile jsem spadla, ani nemusely být zraněné, ale když byly špinavé, tak taky pláč… A měla jsem to i se sněhem
- sníh mě přešel kolem 3roka, špinavé ruce mě nepřešly dodnes ![]()
Ale já to mám v genech, můj táta byl velmi důsledný na čistotu…
Za mě prej taky musel dělat bábovky máma, protože jsem se odmítla ušpinit a vyrostla jsem z toho
. Dneska myslím, že jsem úplně normální. Držím palce, ať to brzy přejde.
Jako kdyby si popisovala moji malou slečnu,před dvaceti lety.Styděla jsem se s ní někam chodit,sbírala smítka a naříkala,to je boudel,to je boudel.Dneska je z ní pěknej bordelář,v období puberty snad až zase přehnanej extrém,myslela jsem,že mne z ní trefí.Dnes jako dospělá,sice uklidí,ale staví se k tomu velmi laxně.Jo,a taky chtěla ve dvou letech furt utírat nádobí,taky jí to nezbylo ![]()
To se spraví. Mě moje maminka dodnes popisuje, jak mě musela převléct, když jsem si byla umýt ruce a měla jsem na sobě i jen jednu kapičku vody. Jaký já dělala vyrvál než mě převlíkly. A navíc, když se mnou někam jeli, tak měli sebou ještě v extra tašce nočník, protože já jinam čůrat nechtěla. Ani na travičku.
A neboj - já rozhodně nepatřím mezi ti extra uklízecí a čistící typy ![]()
Já byla stejná jako zakladatelky malá a je fakt,že mi to zůstalo.
Prý na mě někdo hodil trošku písku a já letěla s řevem domů,že chci převlíct apod.
Ona to bude mít trochu v genech po tatínkovi, ten je na úklid docela vysazenej. Ať je klidně čistotná a uklízí (místo mě). Ale hlavně ať z toho není úchylka. Jo, taky mě nutí chodit pro vysavač.
Tak snad má jen nějaké zvláštní období. Loni to byla tráva, nesměla se jí ani prstíčkem dotknout, ale z toho snad už vyrostla.
Neni u nás někdo na pořádek??Malý je to samé, nikdy mě nenapadlo toto řešit, protože tchýně je to samé a on to vidí.. Já na pořád tak extra nejsem, ale tchýně běhá s hadrem pořád, a pořád že musí něco vasát umýt..
Manžel je taky takový, že pořád něco porovnává, uklídí.. Možná geny ![]()
A vidím, že manžel je ![]()