Příprava a podpora kojení

555
11.2.22 13:44

Příprava a podpora kojení

Ahoj, ráda bych se co nejlépe připravila na kojení. U prvního dítěte jsem to nechala volně plynout, ale vůbec jsem se nerozkojila a už z porodnice byla dcera na UM. Hodně mi spala a na krmení jsem ji vždy budila, ale vždy po přiložení k prsu začala neskutečně vyvádět a řvát. Odsávačkou jsem odsála vždy max. 5 ml a po měsíci snažení jsem to vzdala úplně.
Teď u druhého dítěte už mám domluvenou laktacni poradkyni. Co je možné udělat ještě před porodem nebo během prvních dní v porodnici, aby se kojení rozjelo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1519
11.2.22 13:46

Tak nejlip by ti mela poradit ta laktacni poradkyne. Ale radu mam asi jedinou - nevzdavat to. Malej mi u prsu usinal, v porodnici do me hustili, ze nic nevypije, ze mu musim dat UM. Ale vydrzela jsem a rozkojila se, i kdyz to bylo ze zacatku dost narocne hlavne na psychiku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
555
11.2.22 13:51

@Dendiss já jsem právě první dny v porodnici probrečela, protože malá se nepřisávala, sestry mi moc nepomohly a spolubydlící na pokoji už byly protivné, že mi malá pořád brečí a ať si vyžádám UM. Blbej začátek.
Uvidím tedy co ta poradkyně.. samozřejmě nejradši bych měla jednolůžák, aby se tohle neopakovalo a měla jsem na to víc klidu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4624
11.2.22 14:29

Ja si koupila knizku o kojeni od Mamily a pohoda, vedela jsem diky ni co a jak a rozkojila jsem se uplne bez problemu. A to mi laktacni na sestinedeli rekla, ze mam spatny bradavky a budu potrebovat kloboucky. No nepotrebovala jsem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
shadowbabe
11.2.22 14:29

Hodně často přikládat, mazlit se nejlépe kůže na kůži. Hodně tekutin ( já pila kojo čaje a Caro ), zelenina a polévky. Ještě jsou homeopatika. Nevzdávat to :hug:

Já měla ohledně kojení asi velmi velkou dávku štěstí. První dítě, po nepostupujícím vyvolávaném porodu, narozeno akutním SC. Kojení od začátku krásně, že se sestřičky aj divily. Druhé dítě plánovaným SC, taktéž bez potíží kojeno doteď. Před Vánoci věk 1,5 roku.

Určitě LP dá cenné rady, mi se ale fakt osvědčilo to časté přikládání a mazlení :kytka:

• Citovat
  • Upravit
138
11.2.22 14:52

U prvni dcery jsem to mela hodne podobne jako vy…mala usinala u prsa, z porodnice jsme sly s dokrmem, kazdy pokus o prilozeni provazel plac a stejne se nepovedlo i pres podporu LP…nakonec jsem asi dva mesice mleko odsavala a pak o nej prisla.
U druhe dcery jsem sla k porodu smirena s tim, ze se situace bude opakovat a kojit mi nepujde. No ale dcerka se prisala a pila uplne v pohode. Nepotrebovala zadny dokrm a ja sla z porodnice plne rozkojena a kojila jsem ji pres rok.
Obe holky narozeny akutni sekci…takze za me se zbytecne nestresovat dopredu, ze to nepujde :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2142
11.2.22 14:53

Za sebe ti můžu doporučit aby sis v porodnici určitě připlatila za nadstandard ve kterém budeš sama protože ze začátku na to kojení je fakt potřeba mít takový nějaký svůj klídek. A rada číslo dvě je taková: Hlavně se prostě nestresovat. Já vím že se to lépe říká než dělá ale mě kolikrát přijde že jakmile prostě člověk se na to hrozně soustředí čte milion příruček a kdesi cosi a hledá v tom vědu tak je to pak horší jak lepší. Mě třeba v porodnici úplně strašně vadilo a trochu obtěžovalo to vážení a zapisování před a po :roll: protože malý se mi na váze pořád mlel tak čísilka furt skákali a vlastně se mi ho ani nepovedlo pořádně zvážit plus ho to ještě rozeřvalo. Ale s tím nic moc dělat nejde když se to vyžaduje :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1519
11.2.22 15:09

@kulíšek_s_bambulí jo to vazeni bylo fakt peklo. Cloveka to akorat jeste vic stresovalo :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1554
11.2.22 17:52

Kromě toho co píšou holky, kouknout na insta profil najitsicestu. Je to laktační z Mamily a má tam naprosto skvělé a stručné posty o kojení ❤️️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
555
11.2.22 19:32

@Lucaaa20 pamatuješ si jak se ta homeopatika jmenovala?

@shadowbabe já právě nevím, jak často přikládat, když mi bude třeba pořád spát? Dcera spala furt, kdybych ji nevzbudila..

@peskovas dekuju za naději, že to nemusí být předem ztraceno a že každé dítě je jiné, tak to třeba půjde tentokrát lépe :)

@kulíšek_s_bambulí strašně moc jsem nadstandard chtěla, ale bohužel to bylo asi jen pro vyvolené. Tentokrát zkusím jinou porodnici, tak to snad vyjde.. vážení po mě naštěstí chtěli snad jen jednou a dcera měla po pokusu o kojení ještě méně gramů než před :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
286
11.2.22 19:39

Doporučuju domluvit si předporodní přípravu ke kojení s některou LP z Mamily. Fajn informace nakdeš i na jejoch stránkách a jak někdo už zmiňoval, IG najitsicestu je taky super zdroj. Pak je fajn ještě IG zenamamou.cz (ta má i podcast).

Držím moc palce, ať to vyjde :). Důležité je pokusit se být v klidu a věřit, že všechno půjde. A pak si asi předem nastudovat jaké jsou nejčastější mýty o kojení, ať se jimi pak nenecháš v porodnici od některé sestry/doktorky/místní „laktační“ zaskočit a nenecháš se pod vlivem hornonů přesvědčit o nějakém nesmyslu (kojit v intervalech, špatné bradavky, spešl flaška pro kojené děti nevadí, atd.)

Příspěvek upraven 11.02.22 v 19:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
555
11.2.22 19:44

@Yxc28 už mám domluvenou LP, chtěla bych se s ní sejít ještě před porodem a pak těsně po porodu. Snad to vyjde.
Trochu se bojím, že nemám genetické predispozice pro kojení, protože moje mamka ani babička taky nekojily. Samozřejmě ale nevím, kde u nich byl problém..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
286
11.2.22 19:52

@tutulka123 Tak to je moc fajn :).

Toho se vůbec neboj! Na 95 % si můžeš být jistá, že nešlo o to, že by kojit nemohly, ale že měly špatné informace a řídily se špatnými radami, které jim kojení poškodily a to tak nakonec nevyšlo. A asi to ani nebyla jejich vina, dřív se to tak prostě dělalo no… Naštěstí my už máme spoustu možností kde jinde čerpat informace :). Od nás taky nikdo dlouho nekojil a já teď jedu už 14. měsíc :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2142
11.2.22 19:59

@tutulka123
Jojo snat ti to s tím nadstandardem vyjde, myslím že je to investice která se vyplatí. Většina žen prostě na ten rozjezd potřebuje klid a soukromí. Juu to buď ráda že tě s tím vazenim tolik neprudili :lol: u nás se to fakt vyžadovalo i když už je to překonany :( Takže pokaždé byl napřed zápas s váhou (malej se mrskal jak kapr vyloveny z kádě) a pak zápas s kozou :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
555
11.2.22 20:30

@Yxc28 jojo taky si ti myslím, moje mamka furt tvrdí, že mě slabý mliko, ikdyz se teď říká, že slabý mliko neexistuje ;)

@kulíšek_s_bambulí teď už je to úsměvný viď, ale v tu chvíli je to naprd :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová