Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Ginuš píše:
jojo z postele jsem vždy nějak seskočila ale vyškrábat se nahoru to byl akrobatický výkon![]()
j
@Ginuš píše:
jojo z postele jsem vždy nějak seskočila ale vyškrábat se nahoru to byl akrobatický výkon![]()
![]()
A nejlepší byla ségra, když přišla na návštěvu do porodnice. Rozesmála mě tak, že mě bolelo břicho. Řehnit se po císaři nedoporučuju.
@Russet jojo řehnit, smrkat a kýchat
. Nám říkala sestra že se máme držet za břicho, když se smějeme a nebo smrkáme. Pak jednou přišla, já stála u zdi držela si pupek a byla jsem rudá od smíchu
![]()
Mam za sebou dva c. r. prvni planovany. Druhy akutka. Prvni jsem znasela lepe. Hrozne jsem se bala cevky a celkove anestezie- nakonec bylo zavedeni cevky ok. Jenom ten pocit po zavedeni. Porad jsem mela pocit, ze se pocuram. Po vyndani, ze se zase nevycuram.
Po prvnim cisari jsembolest zvladala, dokonce jsem delala machra a nechtela injekci proti bolesti-nedoporucuju, nech si ji pichnout. Miminko jse mela uz naporad u sebe cca 20 hodin po porodu.
Druhy cisar byl. komplikovany, skoncila jsem na aro, bolel me cely clovek. Sama jsem si vyzadala injekci proti bolesti. Hur jsem se zotavovala. Jizva se blbe hojila. Miminko jsem mela u sebe az po dvou dnech.
Vis, v zaklade. Vyber si anestezii, nachystej si neco na mazani jizvy. Preji hodne stesti
Zakladatelko, měla jsem s sebou do porodnice takové pratelné kalhotky s dlouhou nohavičkou. Šlo do toho dál tu děsnou porodnickou vložku a nebolelo to na jizvě.
Očistky snad 4 týdny, ani si to přesně nepamatuju.
Diskuzi jsem nečetla. jen prvních pár příspěvků. My musely vstát po 16ti hodinách od porodu. Dojít do sprchy (nevim, z JIPky přes celou chodbu), vykoupat se a zpátky na nový pokoj. A stehy rozhodně nebyly ty co by se vstřebaly. Po týdnu to pěkně vytahovali. Pravidelně jsem dostávala injekce proti bolesti. A to postavení se na nohy nebylo kdovíjak úžasný, ale nějaká bolest taky ne. Spíš hodně nepříjemný než bolavý. Určitě ne nic, čeho by ses musela extra bát ![]()
Ahoj.
1.sc jsem mela v Kadani, druhou v Žatci.
Ta druha byla super.Fakt.Hlavne pokud to pujde zacni se co nejdříve hybat..V Kadani me zvedly 3 den a to jsem nemela zadne komplikace. V Zatci jsem si sedala na posteli po 5h od operace a po 7 vstavala, aby mi povlikly postel. Druhy den rano jsem se uz sla vykoupat. A odpoledne na 6 nedělí.
Fakt jsem byla překvapena jak to bylo v pohode ![]()
Nejhorší z celeho cisare pro me bylo nutkani kašle ![]()
Drzim palce ![]()
@Anetta píše:.
Ahoj.
1.sc jsem mela v Kadani, druhou v Žatci.
Ta druha byla super.Fakt.Hlavne pokud to pujde zacni se co nejdříve hybat..V Kadani me zvedly 3 den a to jsem nemela zadne komplikace. V Zatci jsem si sedala na posteli po 5h od operace a po 7 vstavala, aby mi povlikly postel. Druhy den rano jsem se uz sla vykoupat. A odpoledne na 6 nedělí.
Fakt jsem byla překvapena jak to bylo v pohode
Nejhorší z celeho cisare pro me bylo nutkani kašleDrzim palce
Příspěvek upraven 05.06.18 v 13:45
@boule76 píše:.
Nejhorsi z celeho cisare bylo vyndani drenu (mela jsem dva)
Příspěvek upraven 05.06.18 v 13:46
@quinty píše:.
Diskuzi jsem nečetla. jen prvních pár příspěvků. My musely vstát po 16ti hodinách od porodu. Dojít do sprchy (nevim, z JIPky přes celou chodbu), vykoupat se a zpátky na nový pokoj. A stehy rozhodně nebyly ty co by se vstřebaly. Po týdnu to pěkně vytahovali. Pravidelně jsem dostávala injekce proti bolesti. A to postavení se na nohy nebylo kdovíjak úžasný, ale nějaká bolest taky ne. Spíš hodně nepříjemný než bolavý. Určitě ne nic, čeho by ses musela extra bát
@ejhle píše:.
Mam za sebou dva c. r. prvni planovany. Druhy akutka. Prvni jsem znasela lepe. Hrozne jsem se bala cevky a celkove anestezie- nakonec bylo zavedeni cevky ok. Jenom ten pocit po zavedeni. Porad jsem mela pocit, ze se pocuram. Po vyndani, ze se zase nevycuram.
Po prvnim cisari jsembolest zvladala, dokonce jsem delala machra a nechtela injekci proti bolesti-nedoporucuju, nech si ji pichnout. Miminko jse mela uz naporad u sebe cca 20 hodin po porodu.
Druhy cisar byl. komplikovany, skoncila jsem na aro, bolel me cely clovek. Sama jsem si vyzadala injekci proti bolesti. Hur jsem se zotavovala. Jizva se blbe hojila. Miminko jsem mela u sebe az po dvou dnech.
Vis, v zaklade. Vyber si anestezii, nachystej si neco na mazani jizvy. Preji hodne stesti
@MartinaCV Můj gynekolog -Lochovský a MUDr. Sága to je trochu zvláštní patron, ale jako doktor moc dobry.
Chovali se ke me všichni skvěle.
Jen na 6 nedeli jsem se nepohodla s jednou sestrou, ale ta slouzi 4× do mesice dojizdi z Prahy.Je to takova ta osoba co ti rika no ale jeste nepujdete domu maminko a ma na tvari zarici usmev ![]()
Jinak sestry fajn, kojit te stopro nauci. Určite po porodu hooodne pij a kup si kojící caj)
Jo a mela jsem celkovou.Jak rikam, fakt to proběhlo uplne v pohode. Klidne bych to jeste do třetice jeste zvládla ![]()
Jo a zadny dren mi nevyndavali.Jen mas zelenou jizvu a ustrihnou kdyz jdes domu ty koncici uzlicky jinak nic. V Kadani mi siti vyndavali, v Zatci jsem mela vstrebatelne takze super.
Jako toho Zatce se neboj. Urcite jdi na nadstandard, je tu hodne holek na jednom pokoji.
Jo a s jidlem si nedělej iluze ![]()
U prvniho jsem volila bez rozmyslu Kadan.Asi jakože hezci nemocnice a urcite i lepsi doktoři..
Jo nemocnice nebo spis pokoje byly o neco hezci.Ale za me to bylo lepsi v Žatci.
Kdyby jsi se jeste chtela na neco zeptat, pisni sz ![]()
Ja si myslim, ze zaklad je prijmout fakt, ze budes rodit cisarem. Zazila jsem par mamin na jipce, co se s tim neztotoznily a rozhodly se, ze kvuli tomu musi byt dite deprivovane (ackoliv nemely akutniho, ale planovanyho CS). To je blbost nejvetsiho razu, ja byla v psychicke pohode a tim padem byly i deti v klidu hned od zacatku. Pak jak pisou holky, nech si ze zacatku davat neco na bolest, nema cenu hrat hrdinku. A rozhodni se jakou chces anestezii. Ja mela celkovou a epidural a epidural je podle me tisickrat lepsi, po celkovy jsem byla dlouho mimo a i vic me vsechno bolelo. S epiduralem to bylo vic na pohodu. A cim driv vstanes, tim lip. Porid si sitovane kalhotky, at ta jizva dobre vetra, ja ji pak mazala sadlem a za chvili byla zahojena. Hodne stesti
@MartinaCV píše: Čeká mě plánovaný císař, je to první porod. Jednak uvažuji mezi porodnicí Žatec, Most a Chomutov a stále nevím.. a pak nevím, jak se připravit dobře na porod a na následné hojení a fungování. Budu ráda za každou zkušenost
ahoj, u me to byl akutni CR. Vse ok, kontrakce se rozjeli a pak najednou mimi vystrelil srdecni tep a za 20 min byl na svete. V zivote jsem se vic nebala.
Zkouseli mi dat 2× epidural, ale neslo to. Takze byla celkova anestezie. Na jipce si me nechali dyl nez obvykle. Ztratila jsem hodne krve a tak jsem mela dalsi dva dny transfuze.
Kdy mne po 18hod prinutili sednout si a dojit do koupelny (asi 3metry), myslela jsme, ze jsem usla maraton. Bolest neskutecna. Mela jsem cevku, miminko mi nosily dva dny jen na kojeni, do koupelny jsem si nedosla sama. Museli mne vozit na vozicku a dokonce mne sestra sprchovala, nedokazala jsem se postavit na nohy, jak jsem byla oslabena po ztrate krve.
Na jipce byly holky s planovanym CR a fnukali, ze si neprozili porod. Mela jsem akutni a problematicky a jediny, co mne po porodu zajimalo, zda je mimi zdrave a zive. Bylo to hodne bolestive, ale kvuli detatku v sobe najdes hodne sily a ve stresujici situaci ti bude vse jedno, hlavne ze mimi bude na svete fajn.
V tu chvili mi bylo jedno, zda budu/nebudu kojit, zda to boli a jak velka je jizva. Jedine co mne zajimalo, ze je mimi zdrave.
Do nemocnice si vem urcite sitovane kalhotky, maji je v lekarne. Jsou lepsi nez papirove z DMka. Ty jsou sice trosku hezci, ale nepohodlne po CR.
A hodne nocnich kosil a zupan, ktery zakryje pripadne skvrny na kosili. Porad z tebe neco potece ![]()
@MartinaCV cokoliv mastneho. Kolikrat jsem namazala ditko a jak jsem mela mastne prsty, tak jsem promazla jizvu. Ale jinak jsem pouzivala bioarganovy olej s mesickovym olejem, pripadne kokosak.
A jeste jedna rada. Po prvnim, absolutne pohodovem. cisari jsem mela velice komplikovanou trombozu nohou (asi tak dba dny po navratu z porodnice). Takze, pokud zacnou bolet nohy, okamzite k dr. Muzu ti s klidem odprisahnout, ze bolest po cisari je nic proti bolesti pri tromboze.
takze se rozhodne nevybodni na cviceni, ktere ti ukazou v porodnici. Prijde za tebou rehabilitacni a bude ti ukazovat, jak cvicit s nohami-prave aby jsi se vyhla te tromboze. Takze poctive dodrzovat!
Jo a jeste jedna vec. U nas jsi kompletne nahata. Po prevezeni na pooperacni te nikdo neoblekne. Takze, pri kazde kontrole jizvy, vymene vlozky z tebe sundaji perinu a ty tam. lezis jak knedla nahata a vsichni cuci (na pooperacnim je vas vice na pokoji, takze zadne soukromi). Nez pujdes na sal, tak budes muset dat sestre kartacek, mydlo a rucnik-az te donuti se postavit, tak s tebou pujdou do sprchy. Tady ty veci budes mit v nocnim stolku vedle postele. Ja tam mela i tilko na takove ty spagetove raminka-takze kdyz prinesli mimco na kojeni, nebyl problem. Kdyz uz jsem nebyla sfetla po narkoze, tak jsem jenom natahla ruku a oblekla se-ale ja jsem cita. Proste, kdyz jsem sla na planovany cisar, tak jsem mela zabalenou malou tasticku a v ni :rucnik, mydlo, sampon, pastu, kartacek, hreben, mobil, tilko a jeleni luj-mela jsem hodne rozpraskane rty. Stejnou tasku jsem mela nachystanou k druhemu porodu pro pripad, ze by to skoncilo cisarem a jesteze jsem to udelala. Na pokoje chodily medici-ja mela to tilko. Ale ostatni holky se tam poruznu maskovali rukami ![]()
Preji hodne stesti