Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky, jak připravujete mlíčko. Vždy čerstvé nebo si ho připravíte do zásoby, tedy maximalně na 24hod?
Pokaždé čerstvé… konkrétně v návodu na Sunaru je to dokonce i napsáno, že se má dělat jen ta jedna dávka.
Večer si dám prášek do lahve, nechám převařenou vodu v termosce, abych nemusela ráno vařit a chladit, a ráno jenom smíchám připravené.
Taky vždy čerstvé… teda pokud se stane, že nedopije, dám jí ho do cca 3 hod, ale to už pak ochutnám…někdy je opravdu ještě OK, někdy už ne…
Ale spíš už jsem poslední dobou odchytila jí vyhovující množství, tak mlíka moc nezbývá.
ahoj, urcite ne, ulehcuju si to tim, ze prevarim vodu kojeneckou a dam do outdoorove termosky.. prijde mi to lepsi nez pak zas tu vodu ohrivat, radsi si udelam 2× denne cerstvou, ale zadne skladovani mleka v lednici.. !
jeste delam kazdy den zvlast ted v lete bylinkovy caj, ale sacky nebo vlastni bylinky, zadny slazeny granule a ni stavy zatim
pripravuji jedine cerstve.jednou jsem ho nechala v lednici a pak hrozne smrdelo,takze uz jsem to pak nikdy nedelala.Ale mi mame uz UM jen rano a vecer,takze je to v pohode.
Tak to já asi budu výjimka, dělávala jsem do lednice tři dávky dopředu, tedy na 12 hodin (když ještě pil hodně mléko). Nikdy nic nesmrdělo a nikdy neměl malý sebemenší problém.
No právě,taky mi nikdy nic nesmrdělo a malej blinká stejně často jako když jsem mu dělala pokaždý čerstvou dávku. Třeba v porodnici když byl malej v inkubátoru tak jsem odstříkávala taky za 24 hod a dávala to do lednice(měla jsem málo mlíka takže jsem odstříkávala po dvou hodinách celý den aby měl malej alespoň jednu dávku MM)
motika píše:
No právě,taky mi nikdy nic nesmrdělo a malej blinká stejně často jako když jsem mu dělala pokaždý čerstvou dávku. Třeba v porodnici když byl malej v inkubátoru tak jsem odstříkávala taky za 24 hod a dávala to do lednice(měla jsem málo mlíka takže jsem odstříkávala po dvou hodinách celý den aby měl malej alespoň jednu dávku MM)
No my s tím nějak šli už z porodnice, tam dělali UM na 24 hodin. My jsme do začátku dokrmovali, ale třeba jen 30 ml, takže byla celá plná flaška v lednici a brala jsem, dokud nebyla prázdná, udělala novou a tak dokola. Když přešel úplně na UM, dělala jsem mléko ráno a večer do lednice. Zkrátka se mi to osvědčilo a neviděla jsem v tom problém.
MaryClementine píše:
Tak to já asi budu výjimka, dělávala jsem do lednice tři dávky dopředu, tedy na 12 hodin (když ještě pil hodně mléko). Nikdy nic nesmrdělo a nikdy neměl malý sebemenší problém.
Vyjímka nejsi, mi už měli i v porodnici nachystané mléko v lednici ,každá mamča 3 láhve..cca na 9hodin/my dávali co 3h.
A doma si ráno kolem 7 nachystám 3× 160ml, poslední láhev dávám i kolem 6 večer, je pravda, že k tomu vždycky čuchám, ale pouze 2jsem vylila
a to máme 5M
Malý v pohodě, žádné koliky, průjmy, bolení bříška… ![]()
Myslím, že to je každého věc, jak si to usnadní..samozřejmě v závislosti na zdraví a hygieně dítěte. ![]()
Taky jsem dělávala dopředu, hlavně na noc, abych ten prášek celá rozespalá nesypala jinam:) Problém nikdy nebyl. Stejně tak diskuze typu-převařovat kojeneckou vodu nebo ne- každej doktor nebo článek v časopise říká něco jiného…Teď už dělám čerstvé, ale to proto, že se veru vzbudí až kolem 5-6h ráno, takže to už nekoukám jak husa do flašky:)
Ahoj, dělám vždy čerstvé. Mám převařenou vodu v termosce a potom ohřeju jenom v ohřívačce. Ještě jsem v tescu koupila dávkovač na mléko a tam se vejdou 3.dávky.