Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, uz nas je to jeste vetsi vekovy rozdil. Starsi dceri je 10 a miminko na ceste. Take jsem na to zvedava jak to u nas bude probihat ty zmeny. Hlavne se bojim toho, aby nedoslo k nejake zarlivosti. Kazdopadne dcera se tesi. Bude to zajimave.
Ahojky - já mám sice jen 14ti denní zkušenost (rozdíl mezi dětma přes 4 roky), ale zatím si nemůžu vynachválit. Maty se na sestřičku hodně těšil už v těhotenství a co se narodila, tak je to lepší, než jsem čekala. Žárlivost zatím nepozoruju a doufám, že to tak i zůstane. Zatím ho má „omotaného kolem prstu“ ![]()
Ahoj, tak u nás nikdy problém nebyl
Děti nežárlily, opravdu v pohodě
Třeba Ondrovi byl příchod Simči domů evidentně úplně šumák, ten je spokojený, když má to své jisté a jinak nic
A starší by malou oďubávali, hladili po hlavičce, prostě super
Doufám, že jim to vydrží ![]()
Jak se nám miminko narodilo, tak jsme slavili né sestřičku, ala oslavovali jsme že je „starší bráška“
Tak můžete oslavovat starší sestřičku. Miminku to je jedno, že?
Ahoj,
ja mam ted miminko(3tydny)a starsiho(tomu bude pristi tyden 6let).A cele tehotenstvi byl tak nateseny,pripravovali jsme se spolu,ze ted je porad unesen,nemuze se porad nabazit brasky,zda se mu nejkrasnejsi a nejkouzelnejsi na celem svete,i kdyz junior place az se hory zelenaji.
Hodne je to i o tom,jak to podaji rodice a zbytek rodiny.U nas je to proste velky dulezity bracha a on je na to patricne pysny ![]()
Ze začátku pohoda, šrumec nastal, až když se mimino rozlezlo a dosáhhlo na hračky staršáka… To bylo (a je) řevu ![]()
Já mám holky od sebe 3 roky a je fakt, že mám co hlídat
. Teri přijala Verku krásně, ale často musím malou před její péčí „zachraňovat“
. Zrovna prochází vzdorovitým obdobím a občas pronese - že Verunku prodáme
. Jinak pořád hladí a pusinkuje, nejradši by za ní vlezla do postýlky. Musím mít oči všude a snažím se abych péči věnovala oběma stejně (máme doma žárlivku). Dokonce najela i na to, že na spaní nechce žádnou hračku - ale maminku, aby nemohla být s Verkou
. Jinak když někdo nakukuje do kočárku, tak malou brání vlastním tělem
a říká, že je to naše miminko.
Ahojky!
Já mám mezi dětmi sice menší rozdíl, ale úplně souhlasím s Novire. Dokud byl malej ležící věčně spící miminko - pohoda
Co začal lozit a brát si vše, co ho zaujme, je to občas o nervy, ale brášku by nikomu nedala. Neboooj - malá bude suprová sestřička.
Marpe píše:
Teri přijala Verku krásně, ale často musím malou před její péčí „zachraňovat“.
Přesně! Já zachraňuju od rána do večera, až je mi Klárinky líto, že jí musím pořád okřikovat.Jinak brášku přijala s velkou dětskou nefalšovanou láskou, akorát od Vojtíškových asi tří měsíců cítím z jejího chování určitou žárlivost a lítost, že nemá maminku pro sebe kdy si vzpomene jako dřív a projevuje se to tím, že na sebe upozorňuje různým nepříjemným hýkáním a řičením a začala odmítat tatínka (vše chce jen od maminky)
Ahojky, já jsem na tom podobně, doma mám skoro 6letou dceru a druhá přibyde do konce srpna
občas z ní mám pocit, že to bude horor, jelikož má takový prupovídky,že třeba nesmíme mimi fotit,ani točit bez ní, nebo že nechce,aby nosila její věci a hrála si s jejíma hračkama.. když jsem připravovala a nakupovala věci,tak mi pořád všechno bere.. že chce pít s flaštičky, jíst z talířku pro mrňata, bere chrastítka atd.. a když jsme o tom mluvili, že mi bude jako hodně pomáhat a tak, tak mi řekla, že se těší,ale je jí jasný, že už jí se nikdo nebude všímat, že to bude jen Laura,Laura a Laura
takže je mi jasný, že obtíže budou. Hodlám jí ale hodně zapojit a chce to určitě hodně komunikovat-protože jak říkáš, zatím ta první je zvyklá na veškerou pozornost atd a asi si pak bude připadat odstrčená
ale zvládlo to miliony maminek před námi, zvládneme to taky ![]()
Brokoli píše:
projevuje se to tím, že na sebe upozorňuje různým nepříjemným hýkáním a řičením a začala odmítat tatínka (vše chce jen od maminky)
Tak tohle taky známe
. Nedávno tu u našeho vjezdu přizastavilo auto policistů - měřili rychlost - zrovna někoho drapli a naše princezna na ně začala štěkat
. Koukali dost překvapeně a já bych v tu chvíli nejraději „schovala hlavu do písku“
. Jinak tohle nám teď poslední dobou dělá často i v marketech a taky hodně často napodobuje cizí mimča - různé skřeky apod…
.
Ahojky chtěla jsem oživit tuto diskuzi, ptž mě zajímají vaše zkušennosti…
mám před sebou ještě dlouhou cestu těhu, ale pokud vše půjde jak má bude staršímu po porodu 5let, sice si sestřičku přeje už hrozně dlouho, ale i tak se bojím, aby nežárlil, je to jedináček i u obou babiček jediné vnouče…jak se k němu chovat, aby nezačal žárlit??
a jak jste to vůbec všechny měli se staršími??děkuji za reakce ![]()
Ahoj, tak já mám pětiletého syna (taky jedináček i u babiček) a letos v červenci mu přibyl bratříček. Je to super, vůbec nežárlí, hraje si s ním, povídá, říká jak ho miluje a že takovýho bráchu nikdo nemá
zatím nad očekávání v pohodě…ale bereme je oba stejně, zapojuji ho při koupání, vození kočárku…podle mě necítí žádnou újmu
Ahoj maminky,zajímalo by mě jestli máte doma už staršího cvrčka,jak se tvářil na miminko,jak se k němu chová,jestli nežárlí a tak
Já mám doma už pětiletou princeznu a vzhledem k tomu že se nám dlouho nedařilo,dočká se sestřičky až za dva měsíce přes to že jsme chtěli děti brzy po sobě.Zatím se moc těší,ale je zrovna v tom vzdorovitém období,tak mám strach jak to budu zvládat,máme mezi sebou věčné slovní boje(protože přeci nebude souhlasit s mým názorem)
snad to brzy přejde,jen se bojím aby si nepřipadala odstrčená,protože co si budem povídat pět let měla všechno jen pro sebe a pěkně si nás omotala kolem prstu
děkuji za jakoukoli odpověď