Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminky, mám zajímavý námět na diskuzi. Chtěla bych abyste se se svým názorem podělily vy, které s tím máte zkušenost, ty, které uvažujete stejně ale i ty, které by do něčeho takového dobrovolně nešly
Mám doma 5 měsíční miminko a uvažujeme o druhém. Nevím jestli na to není příliš brzo, kdy je ta optimální doba, jednak kvůli tomu, aby se z toho pak člověk nezbláznil, jednak kvůli tělu a hromonům a taky kvůli kojení. to je další otázka, zda mi půjde vůbec otěhotnět pokud budu kojit…
Ahoj. Tak já bych řekla, že záleží především na tom, jaké máš miminko. S první dcerou jsem si další těhotenství nedovedla představit až do jejích 2 let (je to nespavec, odmítala kočárek a hodně plakala). Myslím, že kdyby se mi jako první narodila Maruška, tak bych do dalšího šla klidně hned po porodu
. Ovšem kdyby pak to druhé dítě bylo jako naše Anežka, tak už by mě asi dávno někam odvezli.
Co se týká toho, jestli otěhotnět můžeš nebo ne při kojení, tak to záleží, kdy začneš ovulovat. Pokud už máš MS, tak otěhotnět už můžeš, pokud ji nemáš, tak můžeš otěhotnět až poté, co přijde první ovulace (a to může být hned nebo taky za rok). Já s první dcerou začala menstruovat až asi 8 měsíců po porodu, teď už 3 měsíce po 2.porodu.
V každém případě přeju, ať ti všechno vyjde, jak si to naplánuješ
.
Kamarádka otěhotněla 3 měsíce po porodu a to teda nedoporučuji,naprosto jí to zrujnovala psychicky a fyzicky…je fajn,že má doma tak trošku dvojčata,ale když se malý narodil tak malá tejden před tím oslavola 1 rok ![]()
Ahoj,ja osobne bych tak rychle dite nechtela,uz kvuli duvodum co jsi zde uvedla. chci si uzit prvni a druhy tak zacit plodit az bude mit mala rok nejdriv.Ale podle me pokud chces ,proc ne,dulezity je jak se sama citis.
Jak je to ze strany zdravi,to nevim,ale znam holky co otehotnely hned v 6nedeli a bylo vse v poradku.
Preju hodne stesticka a zdravicka ![]()
Ahojky, mám doma dvě holčičky jedna má 7.5 let a druhá 5 měsíců, je to dost velký rozdíl, hold nevyšlo rychleji
, né že by nešlo, ale stavěli jsme domeček a pak jsem si dodělávala specializaci v oboru. Chceme s manželem ještě třetí dítě
, ale určitě s odstupem min. 3let.Tak brzo po porodu bych do toho nešla - z toho důvodu abych se té menší mohla dostatečně věnovat, což při malém věkovém rozdílu podle mě dost dobře nejde
.Ale to je každého věc, moje sestra má holky od sebe o 1r a 3m a pro ni je zase výhodou že se spolu víc vyhrajou. Takže každého věc ![]()
Ahoj, já otěhotněla v roce starší dcery, dřív jsem nemohla kvůli císaři, jinak bych do toho šla určitě dřív. Holky jsou 20m od sebe a je to super a opravdu si dovedu představit je mít blíž k sobě. Takže za mě ano, jdi do toho ![]()
Ahoj Lusesito,
tak já jsem jedna z těch, které do toho šly dobrovolně
Máme děti v rozmezí 19, 15, 17, 20 měsíců a šesté bude necelých 13 měsíců od nejmladšího
Zvládnout se to dá, to se neboj, ty dvě jsou opravdu levou zadní
A to jsme měli první miminko věčně uřvané, nespokojené
S dalším mimčem už zase spoustu věcí víš a netápeš, jako u prvního ![]()
Práce je to hodně, co si budeme nalhávat a někdy přemýšlím, že prásknu dveřmi a uteču, ale stejné stavy jsem měla i u prvního mimča, prostě, člověk má občas všeho plné zuby, ať má prcka jednoho nebo 10
Ale zase za takové parťáky to stojí a klidně bych do toho šla znova ![]()
Jinak k otěhotnění nevím. Záleží jak kdo, někdo u kojení MS má, někdo ne, s tím neporadím ![]()
Přeju hodně štěstí, ať vám to vyjde, jak si přejete ![]()
Ahojki tak já mám dítka od sebe 14měsíců a syn-první-byl klidné a pohodové miminko,tak jsme šli hned do druhého-za prvé abych se mohla dřív vrátit do práce-mít to při jednom,za druhé manžel není nejmladší,a za třetí nevím zda by se mi po tříleté mateřské a pak práci chtělo jít zátky na mateřskou,pracuji ve špitále,je plno novinek,změn,a už tak budu mít co dělat abych vše dohnala a pročetla až se vrátím. u nás to bylo v pohodě,manžel dělá ve školství na ranní směny,takže ho mám v půl třetí doma,takže mi se vším pomáhal a malým se věnuje opravdu moc,je to poklad,nemá problém uvařit,vyprat,vyvenčit děti…akorát teďkom jak se malá rozlezla po čtyrech a začla brát bráchovi hračky tak je problém,nic jí nechce půjčit,pořád se vzteká,křičí,naučili jsme ho teda at jí něco vždycky půjčí s čím si teda hrát nechce at má od ní pokoj,ale malá je na bráchu jak magnet a on se s tím jaksi pořád nechce smířit,je spíše introvertní povahy a malá je hyperka.kolikrát mám pocit že už to nezvládám a že jsem asi udělala chybu že jsme šli do toho tak rychle,no ale co už,hlavně že jsou malí zdraví.snad se to srovná,až se malá rozchodí,rozmluví a malý se otrká ve školce a zjistí že s dětma je fajn a že si se ségrou hrát může i v klidu.zatím u čeho vydrží spolu je akorát lego a krabice s vařením ![]()
děkuji za názory, na všech něco je…ms nemám, tak předpokládám, že zatím jsem neplodná
jinak u mě je i důvodem proč o tom takhle uvažuji práce. Pracuji v oboru kde je třeba se neustále zdokonalovat a vše se mění, takže je dost možné, že už i takhle bych byla trošku mimo.na druhou stranu nejsem z těch které dají přednost kariéře před rodinou. každopádně bych se ale po dvou dětech chtěla vrátit a pak až někdy třeba třetí.největší strach mám z toho, že budu mít doma mimčo a to starší mi bude všude utíkat a hodně mě vyžadovat…ale ono se to asi vždy nějak udělá ![]()
Hele, já mám holky od sebe necelé 4 roky (dřív to bohužel nevyšlo) a musím říct, že zatím jako největší „problém“ beru to, že mám strach je obě nechat byť i na chvilinku samotné. Starší má malou sestřičku ráda, ale občas jí chytne rapl a třeba po ní hodí hračkou, nebo ji chce chovat, tahá ji za ručičku atp. Takže já třeba chodím do sprchy skoro v poledne, kdy mladší usne a starší si hraje. Večer už bývám KO a vlízt do vany, tak tam usnu (i ve stoje ve sprše). On každý věk má svoje
.
Být mladší, šla bych klidně hned do třetího, ale na drouhou stranu jsem ráda, že si malou užívám. Představa dalšího těhotenství, které bych zas pro
až do konce, je pro mě asi horší než pak mít dvě děti blízko po sobě.
Ahojky tak ja jsem toho nazoru jak se na to cítíš a jak máš hodné dítko,já mám doma 17 měsíčního kluka a ted teprve se pokoušíme o další jako malinkej byl hroznej nedokazala bych si představit že bych měla další jen o par měsícu nebo rok. to bych si to musela jít hodit
opravdu zaleží na tobě jestli to s druhym zvladneš. každopadně at se rozhodneš jakkoliv přeju hodně štěstí ![]()
Ahoj,právě řešíme doma stejnou otázku.a jelikož jsem si dala PPM jen na 2 roky,tak se chceme o mimi začít snažit po Novém roce ![]()
Přeju hodně štěstí ![]()
Ahoj,
mam holky od sebe 17 mesicu, tak to trosku zrekapituluji, protoze uz to nejsou mimina, ale velke skolkarky.
Tehotenstvi stejne silene jako to prvni, takze nebyt pomoci babicek, asi bych to nezvladla. Ale samozrejme zalezi na tom jak tehu snasis.
Prvni rok se skorodvojkama celkem dobre, starsi byla dost sikovna i samostatna v 17ti mesicich (akorat zacala sama chodit mesic pred narozenim sestricky).
Mezi rokem a dvema lety docela narez. Extremne psychicky narocne. Obdobi vzdoru u starsi i u mladsi zaroven. Neustale boje o hracky, atd. Opravdu silene.
Od asi dvou a pul let mladsi dcery u nas panuje naprosta pohoda a nemuzu si tento vekovy rozdil vynachvalit. Maminku potrebuji jen na jidlo, pripadne odvedeni do krouzku, vecerni ulozeni, ale jinak maji sebe a jsou uzasne partacky.
A jelikoz mam stejne pohlavi, tak sotva je obleceni trosku kratsi pro starsi dceru, tak to rovnou oblekne ta mladsi. Zadne skladovani. Stejne tak spousta jine vybavy, jako kocar, jidelni zidlicka, atd.
Preji at se rozhodnete k vasi spokojenosti.
S.
Lusesita- my máme také holčičky po sobě 17m. Problém s otěhotněním nebyl- menstruovala jsem už v šestinedělí
i při plném a častém nočním kojení. Nedám na tento věkový rozdíl dopustit. Také jsem v oboru, kde je těžké udržet krok, když člověk na pár let „vypadne“. Do práce jsem se vrátila po 3,5 letech a nějak se nám situace s třetím dítkem s větším odstupem rozležela a jak píšeš, kariéra stojí až za rodinou a tak v práci dlouho nebudu, čekáme třetí, ale odstup od mladší dcerky bude 3roky a kousek. Ať je tvé rozhodnutí ke spokojenosti.