Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
Jsem tu poprvé,ale chtěla bych znát vaše názory na můj problém:Mám 10,5 měsíců starého raracha,a trochu mě trápí jeho psychomotorický vývoj.Koníky pásl od 2-3 měsíců,od 6-ti měsíců se přetáčí a válí sudy,od 8-mi měsíců se plazí a péruje na kolínkách.Poslední dobou se naučil přelézat matraci a vytáhne se do kleku,když ho něco zaujme v šuplíku.Také se dostane do takového jakoby šikmého sedu.Potíž je v tom,že se nikdy nechtěl u doktorky přitahovat do sedu,a ta nás v 8-mi měsících poslala na rehabilitaci,a v 10-ti měsících na neurologii,ale tam jdem až v září.Cvičíme Reflexní Vojtovu metodu,něco se malému líbí,něco ne.Myslíte,že je možné,aby nechodil?K doktorce se už bojím chodit,mám pocit,jako by byl postižený,a doktorka se i tak chová. ![]()
Podle toho co píšeš mi připadá, že je malý v pořádku. Na rehabku a na neurologii vás dr poslala jen kvůli tomu, že se nechce přitahovat za ruce?
A to že „ještě“ nechodí.....podle mě má ještě čas
Obě moje holky začali chodit podle nábytku až ve 13 měsících, do prostoru se pustily až kolem 16. měsíce a dr na to neřekla ani popel.
A jestli můžu poradit, pokud se ti nezdá doktorka, změň ji!!! Mě se to vyplatilo.
Myslím,že máš chlapečka naprosto v pořádku,Matyáš si sám sednul až v 10ti měsících,až když se rozlezl…
ze šikmého sedu si nesednou děti…
Tak se nestrachuj ![]()
momi prosím tě proč by neměl chodit? Určitě je naprosto v pořádku, prostě je jen trošičku pomalejší, každé dítě má své tempo vývoje, bohužel někteří lékaři jednou až moc podle tabulek a podle toho děti škatulkují. ![]()
Tím přitahováním do sedu jako že nechtěl myslíš co? Doma ho přitahuješ do sedu normálně a nebo taky nechce?
Víš co je děti co v tomto věku dělají to samé co tvůj malý? Myslím že máš opravdu zbytečné obavy. ![]()
V porodnici se přitahoval do sedu dobře,a jelikož jsem četla,že se to nemá dělat,tak jsem to nedělala,pouze doktorka to zkoušela při prohlídce,a on zaklonil hlavu dozadu,a vyvalil bříško,a nepřitáhl se.Cca v 9-ti měsících jsem mu doma náhodně dala palce do dlaní,a on zabral,a zvedl se.Ovšem při kontrole u Dr ležel jak placka a nereagoval na nic.
Vím,že bych neměla srovnávat,ale mám kolem sebe samé mimina rychlíky,a jak se mu blíží rok,tak jsem z toho nějaká přešlá ![]()
Nesrovnávej…pak budeš rozhozená ještě víc.
Matyáš se poprvé postavil u židle v 11 měsících,chodit začal ve 14ti měsících.
Ale dlouho se ani nepřetáčel,pak dlouho nelezl,jen se plazil…byl oproti ostatním taky lenoch.
A dnes lítá jako drak ![]()
mommi mě syn také stávkoval, když ho doktorka zkoušela v ordinaci, a taky hrozila rehábkem, nechápu, z jedné kontroly. pak teda řekla, že jeho sestra dvojče mu bude příkladem a nikam jsme nemuseli, ale jinak doma se normálně přitáhl, taky jsem ho nezkoušela posazovat. Pak teda jo, mě děsilo, že by zase u doktorky nechtěl a my někam museli a úplně zbytečně. no synovi je 13 měsíců, sám chodí kolem nábytku, do prostoru ještě ne. A prvně si sám sedl kolem 10tého měsíce. Asi 2 týdny po té kontrole. fakt se nestresuj, oni jsou kluci línější všeobecně ((((-:
Taky jsem měla tendenci srovnávat,už to nedělám.Malá se pomalu do 12m jen palzila jak had,pak teprve začala lézt po kolínkách.Teď máme 14m a zatím oblézá jen nábytek.Každé mimčo má holt svoje tempo.
podle toho, co píšeš, máte úplně normální vývoj. fakt bych se neděsila. a pokud vás doktorka někam žene, tak si zajdi na konzultaci ještě jinam… jinak Klárka mi začala chodit až kolem 13 měsíců. do té doby jenom lezla a sem tam se postavila u nábytku. takže buď úplně v pohodě. říká se, že je lepší, když se děti rozchodí až po roce kvůli tomu, že už mají pevnější svaly kolem páteře. každé dítě má svůj čas.
Doktorka je prdlá, že tě straší. Malého natoč nebo vyfoť a pak to doktorce ukaž. Doktoři rádi straší, ale zase lepší než něco zanedbat. Každopádně každé dítě je jiné. Nemám ráda to škatulkování do tabulek., Je mu 7 měsíců, musí umět todle, je mu 8 měsíců, měl by dělat todle. Neboj, určitě je vpořádku ![]()
Ahojky! Taky bych řekla, že je malý v pořádku ![]()
Náš rarach začal lézt až když ostatní děti okolo nás už chodili - chodit začal až v 16 měsících. Byla jsem z toho špatná, jako dnes ty. DR. mně uklidňovala, že má čas a ať to nechám na něm a měla pravdu
Teď mu budou 4 a je jak drak ![]()
Každý je šikovný na něco jiného
, ten náš zase umí kupu písniček a celou trpasličí svatbu se naučil za několik hodin… Nesrovnávej - ber ho takového jaký je. Je to osobnost a má své tempo!
Pokud nechceš dr. změnit (a já bych to být tebou udělala) zkus se aspoň zastavit u jiného pediatra a tjisti co on na to ![]()
![]()
Tak me prijde v norme, Mates otocka v 7m na bricho a zaroven na zada, do 9m valeni sudu, pak klek a plazeni po brise, v 11m sed a pocatky lezeni v roce prvni stoj za sprusle u ohradky, prvni samostatne krucky nekdy pred tydnem.
Norma chozeni je do 18m, az potom by tam nebylo neco v poradku, takze chozeni bych resila tak za pul roku, kdyby se k nemu nemel, do te doby ma casu habakuk.
Rehabka kvuli pritahovani, nebylo to spis tak, ze pri pritahovani nechtel drzet poradne hlavu? To pritahovni u dr se dela jako test, zda dite ma dobre posilene krcni svalstvo, hypotonicke deti hlavu zaklaneji.
Ja mam nekdy pocit, ze se na tu Vojtovku posila uz snad kazdy. Jako jo, kdyz je zavazny problem, Mates mel rotaci panve, nestejne dlouhe nohy, tak to prosim, to by pak chodil nakrivo. Ale jinak… Ja osobne bych chtela od dr vzdy presne pojmenovat „zavadu“. Pokud zavada bude zacinat slovem „nedela“ to a to, tak bych to nehrotila, kazde dite ma svuj individualni cas.
Obcas bych ty zatraceny tabulky vymazala ze sveta, nez se Mates pretocil, pripadala jsem si jako ta nejhorsi matka na svete, kdyz - o ty hruzo - necham dite nepretacejici se do 7m jen tak a cekam…
Misto toho, abych okamzite zburcovala odborniky a tak dlouho do nej za sileneho revu dloubala, az by se teda pretocil.
Ahoj,neboj drobek je určite ok. Akorát hojd začne chodit později. Začít chodit každopadně musí.
momi33 rarášek se vyvíjí určo fajn.. Já bych vyměnila doktorku.. Jen tě zbytečně stresuje. My jsme se dostali kvůli hlavičce do rizikovky a už si nás tam nechali. Na každým děcku si něco najdou!
Chtěla bych vidět naprosto tabulkový dítě
Taky nás zařadili do rehabilitace a cvičit Vojtovku kvůli chabýmu svalstvu
a špatnýmu pasení ve 3 měsících. Necvičili jsme a na minulý kontrole v 6 měsících nás doktorka velice chválila, že je v poho. Myslím, že každej je individuál a žádný dítě nedělá všechny věci předpisově a ve stejnou dobu. Pokavad není mimi nějak vážně pohybově špatný nebo postižený, tak bych na ně prděla a nechala miláčka ať si jede svým tempem!! ![]()
Já o té změně doktorky už nějakou dobu přemýšlím,onehdá nám předepsala fluoridový tablety proti kazivosti zubů,a švagrová-magistra v lékárně nám říkala,že se to nemá dávat,že může v kombinaci s UM dojít k předávkování.Zubařka,ke kterej chodí manžel a bude chodit i malej,říkala,že už se to 20 let nedoporučuje.To samý s přetahováním pindíka,taky všude čtu,že se to nemá min.do 2-3 let…nejhorší je,že když jí to řeknu,tak na mě kouká udiveně.A do poukázky na neurologii píše něco o retardaci… ![]()