Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, kdyz se nam narodila Neli, tak Domovi bylo 5 let..bali jsme se hrozne, ze bude zarlit, ale v pohode..hlavne jsme nechteli nic zkazit, takze prvni tydny byly narocnejsi..tata se venoval Dominovi, chodili spolu sami ven bez nas, hrali si..kdyz jsem ja uspala malou, venovali jsme se mu oba..sam se zacal hned zapojovat do pece o malou..byl z ni unesenej,..vlastne porad je..maly bylo ted 9M a porad si rozumi..jen zacinaji prvni sarvatky o hracky.. ![]()
Ozivujj tema,
Ptam se hlavne maminek deti s vetsim vekovym rozdilem. U nas fo bude lehce pres 5let. Starsi se moc tesi, planuje co mladsiho nauci, povida mu (sam od sebe) do briska, vybira hracky a odpocivata dny, kdy se sourozenec narodi.
Zatim nezarli ve smyslu, ze se budou delit o pokoj, ze bude mit mladsi jeho autosedacku, hracky…
Ale zase si plne neuvedomuje co za zmenu to bude pro vsechny s prichodem miminka.
Nechavaly ste si starsi deti po prichodu z porodnice (6ti nedeli) doma? Syn je celkem promoreny, nemocny uz je mnohem meme, zase chci, aby bylo vse „pri starem“ Co myslite?
Dostava starsi sourezenec darek od mladsiho? Vim, ze budou chodit navstevy, mam pripraveny drobrosti i pro starsiho, aby se necitil odstrceny. Ale nevim zdali koupit neco „vetsiho“ jako od miminka, i kdyz 5ti lety rarach ma rozum ![]()
Podelte se o postrehy ![]()
@Vemas Starsi sla prave do prvni tridy, kdyz se mladsi narodil. Takze nechat si ji doma, aby mi neco „neprinesla“ ze skoly jaksi neslo…
A zarleni zacalo az trochu pozdeji… ![]()
Nenechávala jsem starší dítko doma. a) byla jsem ráda, že nemusím v šestinedělí zabavovat raracha, který neposedí a b) vím, že by se po pár dnech doma dítko nudilo. Školku milovalo, kamarády taky i když mimino doma bylo taky super. Nikdy jsem nebyla zastánce toho, nechávat starší dítě doma… to by taky mohl zůstávat doma manžel, nikdo k nám nechodit… Prostě přišlo další dítě a život šel dál
@Vemas Kdyz byl malej v perince a bylo na ni spoustu casu, tak ani ne… Spis to zacalo ve chvili, kdy zacal lozit a vyzadovat neustalou pozornost. Ale to vsechno prejde. Jsou to vsechno jenom obdobi…
@ynax ja chci taky aby chod domacnosti. + - stejny, ale bojim se tech nemoci? Nebo aby se necitil odstrceny, ze ja jsem s miminkem doma a on ve skolce ![]()
@74paja toho se taky bojim az se bude mladsi prosazovat ![]()
@Vemas Ja teda byla rada, ze starsi byla ve skole. Mohla jsem aspon spolu s mimcem spat a odpocinout si. Co mi teda delalo problemy, bylo na urcitou hodinu prijit a vyzednout ji ze skoly {to bylo jeste to lepsi}, horsi to bylo rano s doprovodem do skoly. Zima brrr. Nacasovani papani, kakani
No ale jak se zase ta starsi stala razem samostatnejsi i pri ranni vstavani! ![]()
@Vemas hele, já to beru tak, že když budu šílet dopředu se něčeho bát, tak se to spíš stane… Moje mimčo mělo asi na 4 měsících rýmu, šla jsem k dr, dávala léky podle rady… ale nešílela jsem. Když by nedostalo rýmu od sourozence, dostalo by ji třeba ode mě. Nakonec mělo za 1. rok pouze 2× rýmu a trochu kašle. Prostě nešílím dopředu a řeším věci tak, jak jdou. Starší dítko ani nenapadlo, že by mohlo zůstat doma, prostě se jelo dál. Stejně po dvou dnech zjistilo, že mimino pořád spí, jí nebo řve
Ještě dodám, že já měla alespoň čas poklidit si, nebo po nocích, kdy mě mimino nenechalo vyspat jsem se dopoledne dospávala. Být tebou, tak jsem ráda, že je moje dítě ve školce a já doma na rodičáku - protože spousta matek na rodičáku dítě do školky neudá
@Vemas nevidím důvod proč by miminku on něco dával, stejně jako miminko jemu. Ale všechny návštěvy jsem instruovala, že pokud nesou dárek miminku, musí přinést i staršímu..třeba jen kindervajíčko nebo jinou drobnůstku, ale buď oběma nebo žádnému. První dny, kdy byl s námi manžel doma, byl doma i syn, aby nebyl odstrčený, ale měl na výběr do školky jít, kdyby chtěl.. Jak začal manžel chodit zas do práce, zapadlo do normálních kolejí i ostatní jako školka, kroužky apod.. Miminko bylo stejně brzo nezajímavé..furt to spalo nebo jedlo nebo se přebalovalo
Ve školce je větší zábava ![]()