Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky malá anketka
v kolikati měsících se vám mimčo začlo otáčet na bříško, kdy začlo na bříšku zvedat hlavičku a kdy se začlo plazit? ![]()
na brisko se zacala otacet docela brzo asi v 4. mesici no a plazit se zacala az ted kolem 6. - 7. mesice… tim zvedat hlavicku newim co presne myslis ![]()
otáčet v 5,5 měsících, hlavičku držela slušně tak ve 3 a plazit v 8, lézt v 11 a ve 14 ještě nechodí, jsme spíš pomalejší ![]()
Ahoj,
Malej se nám otáčel na bříško kolem 6-ti měsíců,a plazit se začal 7-8 měsíc ![]()
ahoj denísek byl trošku brzdička na otáčení:-) poprvé se otočil pár dní před 7mi měsíci
hlavičku ale držel zase hrozně brzdy-na konci 6ti nedělí už krásně pásl
a neplazí se jen leze:-) je mu 8 měsíců
Samík se na bříško začal otáčet ve 4 měsících,od 5.mesice misto plazeni valel sudy,plazit se zacal nejak kolem 7.mesice.V 8.mesici zacal lizt a zaroven se i sam posadil.
Tak hlavičku držela okolo 4m,otáčení na bříško v 6m,plazit se začala okolo 8m,na kolínkách asi od 11m,a teď máme 14m a ještě nechodíme.Jsme nějaký pomalejší.
Hlavičku začal zvedat ve 4. týdnu, v 6. týdnu už jí dobře držel. Otáčel se ve 14. týdnu. Plazit se začal v 7. měsíci a asi o 2. týdny později lezl po kolínkách.
Hlásím stav u nás: poprvé se ze zad na bříško otočil někdy na konci 5. měsíce, ale to byl jen ojedinělej kotoul spíš omylem, pak dloooouho nic. V 6ti měsících stále nic. Když jsem s ním blbla a houpala z boku na bok a převracela ho jako váleček já, tak pak po tom „trénování“ se třeba 1-2× sám překulil ze zad na břicho během 10ti minut. Během chvíle už to zase „zapomněl“ a nic. Teď 6,5 měsíce se sám (bez před-trénování
) ze zad na břicho převalí tak 1× za 3 dni a taky spíš omylem. Z břicha na záda „přepadl“ dodnes snad jen 3× - opět nechtěně a následoval řev.
Fyzicky to svede, ale ještě to neumí „používat“ záměrně - neví, že se za hračkou může překulit na pupek, takže ho to ani nenapadne a leží furt jen na zádech. Ještě to může souviset s tím, že mu to na bříšku moc nejde - zpočátku dlouho pásl hříbata špatně (špatná technika pasení - špatně ručičky a prdelku), pak jsme to vytrénovali, správně pase až někdy od konce 5. měsíce, ale nebaví ho to a vzteká se
Tak se asi na bříško moc nehrne.
Zmínila jsem se na prohlídce u doktorky a ta mě uklidnila, že je v pořádku, akorát je prostě lenivej na nějakou větší aktivitu.
Jo a ještě zvedání hlavičky - už od porodnice, a plazení - dodnes (6,5m) nula (zvedá tedy prdelku a tahá si nožky pod bříško, ale ten zbytek nezvládá, takže se odpíchne jen kousek a dá si na čumák, takže dál jak 20cm v kuse nikdy nepopoleze
)
Ahojky, tak moje peincezna pásla solidně koníky v 6týdnu, překulila se ze zad na bříško ve 4 měsíci a ted v 5 měsíci se houpe na rukou a kolínkách, nebo se zapře čelem o zem a vzepře se na špičkách takže nejvýše má dupku
docela sranda pozorovat a leze dozadu (tím jak se houpe na kolínkách tak jak si lehne vždycky se kousek dozadu posune)-je šikovna-chvilku jí nechám na zemi na dece a za 10 min jí najdu o 2m jinde ![]()
První otočení ve 3,5m, zvedat hlavičku se snažil snad od začátku, ale ukázkově pást uměl až ve 4.m, plazení vynechal, rovnou lezl od 7.m do 11., kdy začal chodit.
Nám se také poprvé otočila v 3,5 m. Teď když je na bříšku a má o co se odrazit, kousek popoleze (jsou jí 4 měsíce).
otáčí se týden tj od 4m. kluci od pátýho. zbytek si moc nepamatuji, musela bych se koukat
jen že H. sám chodil v 9,5m a Tom v 10m
Otock na bricho presne v 7m, otocka zpet taktez.
Plazeni v cca 9m, do te doby valeni sudu.
Jára hlavu udržel ve 4 měsících, v tu dobu se tak nějak začal taky otáčet, plazil se cca v 7 - 8 měsících. První krok udělal na své 1. narozeniny a poté si taky poprvé sedl na zadek ![]()
Jindra je v tomhle po mně - proč jako se má otáčet, když může ležet
(Na vysvětlení - naposled jsem měla jedničku z tělocviku ve 4. třídě
) Hlavu udržel brzy, ale ještě ani dneska se neotáčí. Teda on to umí, už to několikrát předvedl, že když potřebuje, tak se otočí - i před paní doktorkou - ale jak píšu, proč by to dělal???
![]()