Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
Chtěla bych se zeptat:Malej se při sezení opírá o ručičky,a sedí v mírném předklonu.Jak dlouho tak trvá,než se přestane opírat a narovná se?Mužu mu nějak pomoct?Díky… ![]()
Určitě bych nepomáhala…
A jakým způsobem se do tohoto sedu dostane?
Většinou se vzepře na ručičkách na 4,a pak jakoby se stočí na bok.Nohy má natažené před sebou.Trochu mi to připomíná žábu ![]()
Super, šikulka! ![]()
Tak já bych žabičku
určo nezvedala, on za chvíli zesílí a zkoordinuje to.
Za 1,5 měsíce jdem na roční prohlídku,byla bych moc ráda,kdyby hezky seděl,jinak nám už dá doktorka poukaz na invalidní vozík ![]()
Trva to cca i nekolik tydnu, na plakatku, kde jsou ruzne vyvojove faze to ma nase dr jako samostatnou fazy, kdy dite se dostane do sedu samo, ale sedi s oporou rukou. Takze je to naprosto fyziologicky vyvoj.
Urcite bych nepomahala, ani neobkladala polstari, aby se mel o co oprit, jen bys zasahla do neceho, co funguje.
Nepomáhej… Majda sezení „vymakala“ tak do týdne (že už se neopírala) ale zas se ještě i měsíc různě kácela do boku, dozadu (na hlavu
)…
Na doktorku se vykašli ![]()
Malému to trvalo zhruba týden, než získal rovnováhu a přestal se opírat, pak ještě pár dní, kdy seděl opravdu stabilně. Vydrž ![]()
momi33 píše:
Za 1,5 měsíce jdem na roční prohlídku,byla bych moc ráda,kdyby hezky seděl,jinak nám už dá doktorka poukaz na invalidní vozík
Momi taky bych nepomáhala, určitě si na to přijde sám. S malou chodím na rehabilitace a tam mi říkali, že jednak neposazovat, musí si na to přijít sama a jde se přesně, jak píšeš, ze 4 se posadí do boku a až získá jistotu, tak se i přestane opírat o ručičky. Ale hlavně mi povídali, že sed není vývojové stadium nebo jak to nazvat. Dříve se to tak bralo, všude se to dodnes uvádí, i dětský dr. to tak pořád berou, ale podle prof. Vojty to tak není
Dokonce mi říkali, že čím později si sedne, tak tím líp pro ni a pro její zádička ![]()
holky malé je 7 měsíců a už sama sedí ale pořád se mi v kočárku kací na bok je to normální??když se doma sama posadí tak sedí krásně nepomáhá si ani ručičkama tak nevim
a ještě se chci zeptat ikdyž to sem zřejmě nepatří na lezení malá pořád ještě neleze jen se od 5 měsíce plazí ale na kolínka vůbec…může se stát že lézt vůbec nebude??já vím,že je ještě čas ale může se to stát že to přeskočí a začne se pak rovnou stavět na nožičky? nebo každé dítě si lezením projde?? děkuji je to moje první dítko jsem nezkušená
děkuji za rady
Taky bych určitě nepomáhala. Vydrž, určitě do kontroly bude sedět ukázkově ![]()