Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj slečny, ženy, dámy, chci se zeptat jak se vám daří vybělit pleny přírodní cestou? Nechci zatěžovat zemi (zeminu) víc než je nutné a tak peru pleny mýdlovou cestou a snažím se bělit citrónem, ale nemá tak silný účinek v jaký jsem doufala. Máte s tímto nějaké lepší zkušenosti? Moc děkuju za reakce. Lucka
Prekarbonát (je non toxic, musí se prát min.na 60) a pak pověsit na sluníčko
@Popokatepetla píše: Více
Jako jo, na životní prostředí to platí. Ale psát o chemikálií, která ti může vážně poškodit zdraví, že jej „non toxic“, asi není úplně nejvhodnější. Někdo, kdo není schopný si stáhnout a přečíst bezpečnostní list pak může nabýt dojmu, že je to naprosto neškodná látka.
Dřív se prádlo kropilo a belilo na slunicku. Docela to na skvrny funguje.
Taky pomáhá před praním nechat přes noc namočený ve vodě s rozpuštěnou sodou.
@Janli píše: Více
Hele jednou jsem měla v ruce pleny praný v něčem strašně eko a teda ač, zvlášť u plen, nejsem magor na „sněhobílé bez jediné skvrnky“, tak tohle bylo tak nechutně do šeda zaprany, že bych to tolerovala maximálně jako hadr na podlahu. A to normálně peru bez optických rozjasnovacu.
Vysoká teplota, já peru vše bile na 90
občas na 60, abych trochu ulevila těm jemnejsin věcem ![]()
Dřív se bílé prádlo plajchovalo na sluníčku, rozložilo se nakropené na trávníku a tam se nechalo na slunci. Ovšem na to musí být čistý trávník a vůbec všechno kolem. Jinak babička používala na bílé prádlo do máchání trošičku šmolky, ale tu asi dneska neseženeš. Tak možná slabší roztok Sava, to se ve vodě rozloží a neškodí. Prodává se i přímo na prádlo.
@ugluk takovéhle jsem měla všechno bílé prádlo po měsíci používání Ecoveru. Ani perkarbonát neměl takový účinek, jaký bych chtěla. Jen díky tomu jsem se vrátila k Arielu.
@Aduš8 ty prostředky bez rozjasnovacu hodně moc záleží na konkrétním složení vody, nejen tvrdosti, ale i různých dalších složkách, takže co funguje jednomu, může u druhého být velký problém. Proto existuje sto a jeden zaručený recept na správné poměry domácích prášku a slizu. Já se optickým rozjasnovacum vyhýbám a prádlo mám bílé, ale musela jsem si to vychytat. Používám i ten perkarbonat a věším na přímé sluníčko.