Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
moc prosím - je tu někdo včelař nebo některého zná, který se trochu vymyká dnešnímu standartnímu chovu včel i jejich ošetřování?
Budeme s mužem přebírat od jara včelstvo (má jich 5 v úlu a byly nedávno přeléčeny Varidolem na varroázu) po našem panu domácím a zatím toho mnoho nevíme, tak se vzděláváme. Co ale víme, je, že bychom chtěli včely chovat trošku jinak - nechat jim prostor na stavbu vlastního díla (viz např. http://www.szes.chrudim.cz/…ost/clanek1/), ošetřovat včely v případě potřeby jen kyselinami (mravenčí, šťavelová, mléčná).
Měla bych (zatím) tyto dotazy:
Dále uvítám jakékoli další zkušenosti a rady ohledně přirozeného včelaření, nejlépe založeného na principech Rudolfa Steinera, čili biodynamický chov, nebo aspoň ekologický…
Předem velice děkuji za všechny budoucí příspěvky
![]()
S tím přirozeným včelařstvím to ti neporadím, manžel včelaří na optimalech, ale obecně s tou varroazou to nezjistíš jinak než že tu fumigaci provedeš. A na základě toho počtu kolik roztočů ti spadá pak víš jak je včelstvo zamořené a jestli je třeba další léčba. Jinak nikde neni psane ze to nemůžete udělat kyselinou mravenčí, ale to je dobré se přihlásit do místní organizace, stejně musíte mít stanoviště zaregistrovane (aby jste mohli testovat na mor včelího plodu a pod.) a dělat to podle nich. Ale vím že kyselina mravenčí se dá bez problémů užít, ovšem moc včelařů ji nepoužívá, z těch co známe žádný, důvod to asi mít nějaký bude, ať už účinnost nebo způsob aplikace.. ![]()
@Evulina ahoj,mohu se pozeptat u meho strejdy. Vcelari jiz spoustu let a take radeji tihne k prirode nez chemii. Akorat to nebude tak brzy, spechas na ti hodne? Jinak ocenuji odvahu a nadseni k vcelareni! Super! Starší syn vzdy rad pomáhá, jen ma ze vcelicek trochu respekt.
![]()
@charlottee píše:
@Evulina ahoj,mohu se pozeptat u meho strejdy. Vcelari jiz spoustu let a take radeji tihne k prirode nez chemii. Akorat to nebude tak brzy, spechas na ti hodne? Jinak ocenuji odvahu a nadseni k vcelareni! Super! Starší syn vzdy rad pomáhá, jen ma ze vcelicek trochu respekt.![]()
Už chováme krávu a slepice, tak holt přibudou ještě včelky ![]()
Budeš moc moc hodná, pokud se pozeptáš…myslím, že tak měsíc můžu na odpověď počkat ![]()
Děkuji
@Evulina Žijes muj sen! Vrátit se zpět na vesnici, vlastně ted uz radeji nekam do hor, kde je jeste relativně čistá příroda, pryc z tohohle hnusu
,uz kvuli detem. A jak se vam hospodaří, delas např. i syry, jogurty apod.? ![]()
@charlottee píše:
@Evulina Žijes muj sen! Vrátit se zpět na vesnici, vlastně ted uz radeji nekam do hor, kde je jeste relativně čistá příroda, pryc z tohohle hnusu,uz kvuli detem. A jak se vam hospodaří, delas např. i syry, jogurty apod.?
No zas taková idylka to není. Nenapíšu tady z osobních důvodů, kde přesně bydlíme, ale v horách a v relativně čisté oblasti to bohužel není
. Každopádně děláme si tu takový svůj „osobní ráj“ aspoň v rámci pozemku ![]()
Rozhodně tu není možné produkovat kvůli okolním stříkaným polím biomed, ale i tak to pro mě není důvod k tomu, abych si řekla „v okolí je chemie, tak se na to můžu vykašlat, stejně je to jedno“ a cpát dál ke včelám Varidol, Gabon a další svinstva a nechat včely stavět na starých souších, což je mnohem víc nehygienické oproti panenským dílům - ten mor není podle mě nic jiného než nemoc z nečistoty.
Bohužel je tady u nás dle KVS oblast s výskytem moru i varroázy, takže pokyny k ošetření jsou tu nastaveny bohužel přísnější.
@Evulina Nj,maji to vsechnobdobre promyslene… Nejdriv to tu zaneradit a pak nam k tomu podat „pomocnou“ruku, kupte si to, presne tohle vam pomuze. Z toho me obcas mrazi, ze skiro vse je prolezle chemii
,tak se snazim, ikdyz na kraji mesta, u lesa, pest. bylinky, pect kvask. chleb a od nasich dom.bio zeleniju a ovoce…,je ti smutne, kam nas dovedla lidska zaslepenost ![]()
Já ti moc fandím
, chovat včely je můj sen, strýc byl včelař
akorát přítel je alergický na žihadla, ten do toho se mnou nepůjde
a sama na to zatím nemám koule. Když sem budeš psát své zkušenosti s přirozeným včelařením, tak budu moc ráda.
@Gina108 píše:
Já ti moc fandím, chovat včely je můj sen, strýc byl včelař
a sama na to zatím nemám koule. Když sem budeš psát své zkušenosti s přirozeným včelařením, tak budu moc ráda.
Hihi, já mám taky alergii na žihadla - o to větší jsem cvok že ![]()
Teď jsem našla super stránky: http://mamevcely.wordpress.com/ - pán je též v pásmu moru a varroázy, ale úspěšně se brání vyřezáváním plodu a použitím kyseliny mravenčí a mléčné..ale teda to kompletní vyřezávání plodu, to je z mého pohledu docela drsňárna, co na tom, že to funguje bez chemie ![]()
Tak sháním další info, např. zde: http://www.sanceprovcely.cz/ - kde jsou popsány různé postupy, ale také různé protichůdné názory a čert aby se v tom vyznal, člověk aby měl snad vysokou školu včelařskou ![]()
Nejvíc se mi líbí postup na jaře nastříkat kys. mléčnou, na podzim mravenčí…ale takové ty postupy šlechtění, selekce atd., to jde ještě nějak mimo mě, tomu moc nerozumím. Ono to nejde takhle asi studovat jen od stolu, když jsem ani ještě v životě neviděla úl, jak to v něm vypadá uvnitř že. Manžel má kámoše včelaře, sice klasického, ale bude dobré k němu párkrát dojít a dívat se mu pod ruce..
@Gina108 píše:
Já ti moc fandím, chovat včely je můj sen, strýc byl včelař
Ahoj, nápodobně
Diskusi budu sledovat jako ostříž
@Evulina strejda si vylecil alergii na vceli zihadla, ze se nechal nekolikrat popichat
a byl vylecen. Pokud by jsi chtela, mohu se ho zeptat i na toto. A vybaveni ke staceni medu apod.juz mas sehnane?
Tý jo, tohle taky nezní marně! http://nasapravda.blogspot.sk/…elstiev.html
To zni dobře!
Kdyby to vyresilo nemocnost, mas po problémech.
No ono to asi tak jednoduché nebude..většinou je účinná až kombinace více metod. A do toho všeho ta nařízení KVS..jde z toho hlava kolem (teda mě zatím jde
)
@Evulina Ahoj Evulino,
Tak jsem mela krasne naplanovanou patecni navstevu u prababi a pri te příležitosti se stavit u strejdy pozeptat na vcelky, ale bohuzel starsi dostal paradni kasel, takze odkladam snad na pristi tyd. To jen aby jsi si nemyslela, se jsem zapomněla ![]()