Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky, potřebuju poradit, uklidnit…Minulý víkend jsme měli rodinnou oslavu, které se zůčastnil i dvouletý chlapeček. Včera nám jeho maminka volala, že mají příušnice. Jde o to, že oslava se konala doma u mojí švagrové, která je v pátém měsíci těhotenství. Malý spal v její posteli 4 hodiny a celkově byl v naší přítomnosti celý den. Mám 9ti měsíční dceru, která s ním byla v kontaktu tak půl hodiny, já sama ani manžel jsme příušnice ještě neměli…Jsme z toho teď všichni docela nervózní, švagrová má strach o mimčo, nechce se s náma teď stýkat, prý aby to nechytla od mojí dcery, kdyby prý to náhodou už chytla…Co si myslíte? Jsou příušnice tak lehce nakažlivé a infekční? Četla jsem, že inkubační doba je 15-21 dní…Děkuju za názory ![]()
no nezbyva ti nez pockat 15 - 21 dni…nic lepsiho asi nikdo neporadi..
@renule2 Já být tvojí švagrovou, tak bych určitě o tom informovala svého gynekologa. Pokud má někdo uklidnit, tak jedině doktor
. Ať to dobře dopadne
.
bohužel tě nepotěším, příušnice jsou opravdu hodně nakažlivé…a nějaké očkování v dětství pro dospělého nehraje roli…snad bude vše ok a vyvrátíš mi moje přesvědšení
deti to prodelaji v pohode. bracha s pritelkyni je meli ted v dospelosti, pry byli naockovani vadnou vakcinou.
Řešili jsme podobné - švagr měl podezření a příušnice a ségra je 5.měsíc těhu. Dr jí řekla, že pokud příušnice prodělala, neměl by být s těhu problém. švagr je teda nakonec neměl, ale byla to dost blbá situace.
Jinak příušnice jsou fakt dost nakažlivé.
švagrová volala zatím jen praktické dr., jestli měla příušnice, ta jí řekla, že to tam má nadrápané, tak neví…
A ještě by mně zajímalo - jak pediatr pozná, že se jedná o příušnice? Vím o boulích pod ušima, ale pozná to třeba z krve?
Ja mela priusnice v 7.mesici, jako mala jsem je nemela. Na miminko by to vliv mit nemelo, 2trim. by mel byt v pohode, nejvetsi prusvih by byl v prvnim a pak pri porodu… Projevuje se to bolesti a zdurenim priusnich zlaz a horeckou - ta horecka by asi byla pro mimco horsi nez samotne priusnice… Ja mela nastesti slabsi prubeh.
Jinak z krve by se mely dat vycist protilatky, takze se to pozna ![]()
@peggy.sl píše:
Bylo to malé dítě očkované?
to nevím, zjistím to.
@LLLL píše:
Ja mela priusnice v 7.mesici, jako mala jsem je nemela. Na miminko by to vliv mit nemelo, 2trim. by mel byt v pohode, nejvetsi prusvih by byl v prvnim a pak pri porodu… Projevuje se to bolesti a zdurenim priusnich zlaz a horeckou - ta horecka by asi byla pro mimco horsi nez samotne priusnice… Ja mela nastesti slabsi prubeh.
Jinak z krve by se mely dat vycist protilatky, takze se to pozna
ta doktorka řekla, že má příušnice a neudělala ani rozbor krve…To pozná opravdu jen podle toho zduření? On má zároveň kašel a rýmu, dr. řekla, že je asi alergický…A pak pak tam šli za týden a měl to zduřené. Tak možná to ani nemusí být příušnice?? Podle mě, kdyby udělala rozbor krve, měla by víc jasno, ne?
Kdyby udelala rozbor krve, tak by mela uplne jasno… Mne krev vubec nebrali, jen jsem prisla na usni, dr prohmatla, koukla do krku a bylo… Ale ja to mela v dobe epidemie, navic pracuju na SŠ, kde deti padaly jak svestky ![]()
Ale je fakt, ze co se tyce alergie, tak me v sezone take obcas napuchnou vsechny uzliny, ale u priusnic je to opravdu enormni, to jsem si pripadala jak Trautnberk… ![]()
Myslím, že příušnice v těhotenství by neměli být nějak fatální pro mimino, mnohem větší průser by byly zarděnky, případně neštovice těsně před termínem, tam jsou obavy a panika na místě.
Kdo by se měl opravdu bát, je manžel, co je neměl. U dospělých mužů se může jako komplikace příušnic vyskytnout zánět varlat, který v nejhorším může mít za následek i vliv na plodnost muže (ale nemusí). Obecně dospělí prožívají tyhle „dětské“ nemoci mnohem bouřlivěji než děti, takže při nakažení striktně zachovat klidový režim, aby mělo tělo možnost se s nemocí vypořádat, přecházení by mohlo průběh hodně zhoršit.
Těhotné a manželovi udělat testy na protilátky z krve. Ostatní prostě buď to chytnou nebo neee. Navzájem bych se teď asi nestýkala - zbytečně si prodloužíte inkubační dobu.
Příušnice jsou nejhorší pro dospělého či dospívajícího muže. Těhotná pokud není v prvním trimestru či těsně před porodem je zvládne. Ale je velmi pravděpodobné že jste je už měli či jste naočkovaní. ![]()