Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobré je si uvědomit, že nezměníme chování jiných lidí. Můžeme se změnit jenom my sami.
Mám pocit, že máš vlastně ze švagrové podvědomě strach. První věc, kterou potřebuješ zvládnout a máš výhodu v tom, že švagrová bude podobně stará jako ty, takže nemusíš mít morální zábrany v tom, že jednáš se starší osobou, je to se za sebe umět asertivně postavit.
Za druhé, nastav si mysl tak, aby tě její řeči a činy neurážely a neštvaly. Prostě když na tebe ten jed narazí, tak musí stéct a nesmí tebou projít a dostat se „do srdce“. Pak tě to nijak citově nezasáhne,
A za třetí. Nemusíš dělat nic, co je ti nepříjemné.
Tak z toho co si napsala to nějak nedává smysl jsi rodinný typ fajn ale tchýně, tchán, švagrová nejsou tvá rodina.
Tvoje rodina je to co máš doma a pokud jsou ti lidi opravdu takový tak proč si je ve svém životě držíš?
Vždyť jediný kdo je z toho nešťastný jsi ty sama.
Není tvoje povinnost k nim chodit nebo se s nimi stýkat. ![]()
Zakladatelko, pokračováním vedení současných vztahů dojdes buď k rozvodu nebo do Bohnic.
V prve radě si uvědom, že tchanovci nezmění svůj vztah ke svým dětem (to ale víš) a za druhé děti (tvuj manžel a svagrova) vztah k sobě, k rodičům také nezmění (max. možná tvuj manžel, ale bude to hodně náročná práce).
Také si uvědom, ze ať uděláš cokoliv, bude to v očích dane rodiny vždy špatně, VŽDY. Nemáš šanci z takového vztahu (v rámci rodiny) vyjít dobře. Takže z tohoto bych vycházela. Ukončila bych jakékoliv udržování vztahů “na sílu”, tj. bez vycitek a pocitu viny bych se naučila říkat “NE”, když danou situaci opravdu nechci. Jen je potřeba vzít v úvahu, ze je to proces, kdy druhá strana (dost často) nasadí vyšší kalibr manipulace - různé citové vydírání, útok na sociální schopnosti či naznačovalo, ze jsi sobecka apod. Toho se nesníš leknout a musíš vydržet a jet stále v rezimu “ne”. Nesníš vysvětlovat proč to nechceš, nesníš s nimi začít diskutovat - oni jsou zdatnejsi v argumentech, kterými by tě zatlačili do kouta.
Nejlepší však bude přerušit kontakty. Já na tom byla podobně, i když to nebylo až tak hrozne. Svagrova měla vždy pravdu, a když ji náhodou nemela, platil bod číslo jedna.
Nyní mám s tchany vztah rozumný, mluvím o obecných tématech, to stejne se švagrovou (celkové vzali malinko zpátečku vůči mě). Manžel tedy svou sestru v současné době nesnáší, nesnáší její děti. Naše děti však neteř mají rádi, synovce sice s rezervou, ale … Ale pokud by pokračovali v chování vůči mě stejným způsobem jako dříve, nesetkavala bych se s nimi, jako jsem to již jednou udělala.