Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:řešíš blboviny, jak mohou mít tvoje děti tchány rády, když je ani neznají, oni vedou žabomyší války a ty se k tomu s nadšením přidáváš,
Ahoj. Obracím se sem s prosbou o radu z pohledu z druhé strany.
Mám šťastné manželství. S mužem máme 2 malé děti. Manželovi rodiče se rozvedli, když byli s bratrem cca v předškolním věku. Tchán se brzy znovu oženil a zplodil s novou ženou vytouženou dceru. Manželovu vlastní maminku jsem nestihla poznat, zemřela nějakou dobu před tím, než jsme se poznali. Vztahy s nevlastní tchýní a zbytkem manželovi rodiny fungovaly celkem normálně do doby, než jsme měli vlastní děti. Ve zkratce- s nevlastní tchýní se nedá vyjít. Tchán je silně pod jejím vlivem (nepřizná si to), výrazně preferují své jediné vlastní dítě, ostatní jsou na druhé koleji. Bylo by nám to jedno, pokud by se to netýkalo našich dětí. Odmala je vídají sporadicky a hledají na nich jen chyby a kritizují je. Tchýně manipuluje a dělá naschvály. Popichuje tchána dobrými radami a v dobré víře, ze kterých vždy vyjdeme jako černé ovce. Nevím, co ji vadí. Jediné, co mě napadá, že žárlí 🙈, nevím.
Poslední kapka byla, když si (jsem přesvědčena, že schválně) na narozeniny našeho ditete naplánovala oslavu svých narozenin (přitom je má o týden později). Bez jakékoliv předchozí domluvy. Máme významné narozeniny dítěte a ona má kulatiny. Nejradši bychom tam nešli, ale je nám jasné, že přesné na to čeká, aby pak před zbytkem rodiny dělala chudinku, jak se k ní špatně chováme, zatímco ona je matka Tereza.
Dělá takové naschvály, jako např. manžel vezme děti, ze navštíví tchána s tchyni, aby je vůbec znaly (!), oni nejsou doma. V pořádku, měl zavolat. Tak manžel tedy vola svemu tátovi, jestli na ně mají počkat …jeho telefon vezme tchýně a manželovi oznámí, ze nebudou doma celý den, jelikož berou vnuka (od manzeloveho bratra) na cely den do ZOO. Jen pro přiblížení - my k nim bydlíme blíž, než švagr.
A xxx dalších podobných trapných věcí.
Jsme z toho vyčerpaní. Kdyby bylo na nás, já se s nimi úplně přestanu vídat, jen napisu k narozeninam smsku… manžel ať si to udělá, jak chce. Ale odnesou to děti, které je mají paradoxně rády.
Jak tohle řešit? S tchánem by se dalo mluvit, ale tchyně ho ani nikam samotného nepustí!
Ničí nam to psychické zdraví.
Tchýně nenapadne proti nam (asi ví, že ji vidíme do karet) popichuje většinu rodiny.
Co s tím?
Omlouvám se, jestli je text zmatený, uspavam dítko.
No píšeš, že preferují svoji dceru. A pak že s vnukem od švagra šli do zoo. Takže spíš přehlíží vaše děti. A jejich dcera má děti? Dalo by se pochopit, že preferuje děti od ní. Evidentně má v té rodině hlavní slovo ona. Nejspíš s tím nic neuděláte. Vynutit si nějak, aby trávili čas s vašimi dětmi asi nepůjde. Ono nutit se takovéhle babičce, která ani o ty děti nestojí…
Tak pokud meli naplanovanou zoo, nepobezi domu kvuli neohlasene navsteve. Ten termin oslavy vaseho ditete jste jim oznamili pred tim, nez termin rekli oni?
Já jsem zas čekala nějaký teror, ale tohle spíš zní, že tě naopak štve nedostatek pozornosti.
Vy tam jedete bez ohlášení a oni naschvál nejsou doma. A když jim voláte, že ten den přijedete, tak naschvál jsou v ZOO.
![]()
No, ty seš taky dáreček. To má být celá rodina nonstop na značkách, aby byli nachystaní, když vy si vzpomenete? Prosím tě, co to jsou významné narozeniny dítěte?
Taky jsme měli s rodinou, manželova sestra i tchýně nemalý problém. Jednoho dne manžel napsal sestře SMS, že už stačilo, končíme veškerý kontakt a máme pokoj.
Možná spíš nesnáší tebe než tvoje děti. Nezdáš se mi zrovna jako holka do deště. Popisuješ tady věci, které zdaleka nejsou černobílé.
Ty významné narozeniny vašeho dítěte jsou kolik, jen tak pro zajímavost? Kdyby to byl třeba rok, nebo i deset, nemusí být v pozoru celá širá rodina zrovna ten den.
Vypadá to, že neumíte komunikovat a chyba není na její straně.
Máš problém sama se sebou. Dej se nějak dohromady. Mít tě v přibuzenstvu, vyhnu se ti jak moru.
Pokud se na oslavě narozenin tchyně počítá zároveň i s oslavou narozenin vašeho dítěte, tak bych tam šla. Pokud je to jen o tchyni, tak sorry, naše dítě má taky narozeniny, takže dám přednost dítěti.
Jinak to, že nebyli doma, ale v ZOO, bych neřešila. Oni měli volno, tak si domluvili nějaký program. Vaše návštěva byla neohlášená, nemohli tušit, že se najednou urvete a přijdete na návštěvu. Kdybych byla na cestě do ZOO, taky se neotočím a nepoletím hned zpátky. Řekla bych, že chyba je na obou stranách. I když nejmladší dceru a její děti upřednostňují, ty svým postojem tomu taky moc nepomáháš. Pokud ti to vadí, prostě tam přestaňte chodit úplně, odřízněte se od nich a máš klid. Než se nervovat a přidělávat si stresy..
Stýkala bych se s takovou rodinou tak 3× za rok. A být dotčená, že si dovolili nebýt doma, když vy jste přijeli na neohlášenou návštěvu, to je opravdu vrchol
. Nechápu, k čemu by vašim dětem byli takoví prarodiče, kteří je pomlouvají a nemají zájem se s nimi stýkat. Tak jim nelezte do zadku a bude to. Nikoho nemůžeš přinutit, aby měl rád vaše děti. Myslím, že to zbytečně hystericky hrotíš.
Tak se na ni vykaslete. Evidentně o vás nestojí. Na tom není nic manipulativniho.
Já bych omezila kontakt a je to. Neřešila bych taky co o mě říká (pokud máš svědomí čisté). Akorát nerozumím tomu, když píšeš, že je děti mají rady, i přesto, že s nimi netráví tolik času.
Oslavu narozenin bych taky extra neřešila - pokud to tedy udělala naschvál jak píšeš, tak prostě jsem na oslavě svého syna a nejdu na její oslavu ne? Nebo se jí bojíš/bojíte? Pokud jsi oslavu oznámila dříve než ona, tak není vo řešit.
Moc tomu nerozumim. Afera se ZOO - navstevu jste neohlasili, navic tchanovci nebyli nekde na prochazce, ale na planovanem celodennim vylete v ZOO s vnukem od svagra (nikoli dcery), ktery navic bydli od nich dale nez vy (rozumej: vy muzete na rozdil od svagra na navstevu prakticky kdykoli…). Afera narozeniny - zde je prilis malo informaci, nevime, kdo komu termin oznamil drive, co tchyni / vas vede k tomu, ze si na terminu trvate, kulatiny tchyne jsou jasne, ale „vyznamne“ narozeniny ditete nechapu, co znamena atd. Priklanim se k tomu, ze problem je predevsim v komunikaci a to nejen ze strany tchanovcu. Jinak to, ze tchyne preferuje sve jedine dite pred dvema nevlastnimi mi pripada tak trochu logicke, zejmena kdyz je to dcera - vnoucata od dcery byvaji obecne ta oblibenejsi, i kdyz jde o normalni sourozence. V tomto se to u vas holt fakt blbe seslo. Mi tchanovci jsou taky „darecci“, ale priklanim se k tomu, co uz tu padlo - bohuzel nikoho neprinutis nasilim, aby miloval tve deti, takze nezbyva nez se s tim smirit a zaridit se podle toho. Pokud ale deti tchanovce miluji, jak pises, nejspis to s jejich nezajmem nebude tak zhave ![]()
Ahoj. Obracím se sem s prosbou o radu z pohledu z druhé strany.
Mám šťastné manželství. S mužem máme 2 malé děti. Manželovi rodiče se rozvedli, když byli s bratrem cca v předškolním věku. Tchán se brzy znovu oženil a zplodil s novou ženou vytouženou dceru. Manželovu vlastní maminku jsem nestihla poznat, zemřela nějakou dobu před tím, než jsme se poznali. Vztahy s nevlastní tchýní a zbytkem manželovi rodiny fungovaly celkem normálně do doby, než jsme měli vlastní děti. Ve zkratce- s nevlastní tchýní se nedá vyjít. Tchán je silně pod jejím vlivem (nepřizná si to), výrazně preferují své jediné vlastní dítě, ostatní jsou na druhé koleji. Bylo by nám to jedno, pokud by se to netýkalo našich dětí. Odmala je vídají sporadicky a hledají na nich jen chyby a kritizují je. Tchýně manipuluje a dělá naschvály. Popichuje tchána dobrými radami a v dobré víře, ze kterých vždy vyjdeme jako černé ovce. Nevím, co ji vadí. Jediné, co mě napadá, že žárlí 🙈, nevím.
Poslední kapka byla, když si (jsem přesvědčena, že schválně) na narozeniny našeho ditete naplánovala oslavu svých narozenin (přitom je má o týden později). Bez jakékoliv předchozí domluvy. Máme významné narozeniny dítěte a ona má kulatiny. Nejradši bychom tam nešli, ale je nám jasné, že přesné na to čeká, aby pak před zbytkem rodiny dělala chudinku, jak se k ní špatně chováme, zatímco ona je matka Tereza.
Dělá takové naschvály, jako např. manžel vezme děti, ze navštíví tchána s tchyni, aby je vůbec znaly (!), oni nejsou doma. V pořádku, měl zavolat. Tak manžel tedy vola svemu tátovi, jestli na ně mají počkat …jeho telefon vezme tchýně a manželovi oznámí, ze nebudou doma celý den, jelikož berou vnuka (od manzeloveho bratra) na cely den do ZOO. Jen pro přiblížení - my k nim bydlíme blíž, než švagr.
A xxx dalších podobných trapných věcí.
Jsme z toho vyčerpaní. Kdyby bylo na nás, já se s nimi úplně přestanu vídat, jen napisu k narozeninam smsku… manžel ať si to udělá, jak chce. Ale odnesou to děti, které je mají paradoxně rády.
Jak tohle řešit? S tchánem by se dalo mluvit, ale tchyně ho ani nikam samotného nepustí!
Ničí nam to psychické zdraví.
Tchýně nenapadne proti nam (asi ví, že ji vidíme do karet) popichuje většinu rodiny.
Co s tím?
Omlouvám se, jestli je text zmatený, uspavam dítko.