Problém s krmením - snaha o kojení miminka

Anonymní
29.1.22 09:15

Problém s krmením - snaha o kojení miminka

Ahoj, jsem zoufalá. Rodila jsem akutním císařem v celkové anestezii. Malého mi dali 24h po porodu do té doby byl v inkubátoru. Po porodu měl abgar 1-8-9.
Museli ho rozdychat. Já měla jen trochu mleziva, tak mu dali UM Nutrilon. Ale i přesto jsem prebalila, přiložila k prsu na 5-10min a pak mu dala umělé stříkačkou přes malíček. Prý je to lepší než flaštička. Takto jsem pokračovala i doma cca 10dni. Musím říct, že byl problem do něj narvat i to umělé.. hodně spí museli jsme ho u krmení svlékat, lochtat.. vždy usnul, zakuckal se a mlíčko měl všude. Přešli jsme z Nutrilonu na Sunar. A umělé už pije lépe. Ale to kojení je problém. Mléko už mám, ale on dle váhy vypije třeba jen 5ml za 20minut. Nevím kde je problém zda v tom, že nemá sílu to vysát nebo je líný nebo mám špatná prsa.. měla jsme doma i laktační poradkyni ta mi řekla, že mám mléka dost, malý že je dobré přisátý ať jen kojim, tak jsem jí 2× poslechla a malý nás malém snědl hlady.
Pak jsem byla u dětské doktorky a říkala jí nás problem. Ta ho zvazila nechala mě nakojit 40min a znova zvážila. Vypil 40ml za 40min a dle toho usoudila, že to asi zvládneme vždy..Tak abych mu doma dala 49ml mého+40UM jenže od té doby cca 2dny se nám doma toto vypít za stejný časový úsek nepovedlo, takže má většinou celou dávku Sunaru a mě spíš asi žužlá. Někdy vypil třeba 10-20ml ale za 40min to je hrůza..pak 30min pije ten sunar..no nemám čas na nic. Stali jsme se otroky jídla. Nevím co teď. Nebavi mi ho už třeba 18dni davat k prsu kdyz ho nenakrmim…Mleko mam. Mam mokré i tričko kolikrát nebo odstriknu ve vaně..Z kraje jsem odsavala a za den mu nasbirala treba jednu davku. Ale ted mi to nebere ani odsavacka..nevim proc dle doktorky i poradkyne odsavacku používám dobre. Obcas mam v prsou boule, odstriknu ve vane a je klid..tak mleko asi mam jen to nebere malý ani odsávačka.. uvažuju, že zůstane jen na umělým. Já už sem opravdu unavená z toho.. jenže já ani nevím jak přestat eventuálně kojit. Na gyndě jsem v těhotenství neměla dobrý vztah s dr., Takže já si myslím, že mi ani prášky na zastavení laktace nepředepiše..chci jít k ní na kontrolu po 6N a pak si najít jiného DR..ale co do té doby mám dělat :,( bojím se abych nedostala zánět.. kvůli těm boulim odstrikavam treba 8× denně neco. Dekuji za radu pokud jste to docetli az sem.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Alriga
29.1.22 09:26

Holky, proc se s tim kojenim tak moříte a stresujete? To je fakt kontraproduktivní.

Příspěvek upraven 29.01.22 v 09:40

• Citovat
  • Upravit
3935
29.1.22 09:34

Mi odsávačka mlíko taky nebere a to plně kojím. Ale když chci odsát, tak mi odsávačka vezme tak 10-20ml a konec. Víc ani ťuk. Ne všechny prsa jsou stavěná na odsávačku.
Já se tak trápila asi týden - týden nekonečného odsávání, kojení, dokrmování, než jsem se složila (i vinou dalších událostí) a vykašlala jsem se na to.
Přechodem na UM se nám všem obrovsky ulevilo.
Takže pokud u toho takhle trpíš už tak dlouho, zvážila bych plný přechod na UM.
Ona spousta lidí má blbé kecy, že kojit může každá, ale nikoho už nenapadne uvažovat nad tím, že ne každé dítě se kojit nechá. A ono se to fakt nevyplatí ty brutální nervy, když to nejde.
Stres blokuje tvorbu mlíka, takže taky se můžeš dočkat toho, že mlíko nebudeš mít tak jako tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2128
29.1.22 09:37

Ahoj tak jsem si přečetla celý tvůj příspěvek a vím že mě tady asi některé maminky na emiminu nejradši zabijou ale já bych ti sama za sebe doporučila se na to kojení prostě vykašlat a dávat už jen umělé mléko. Když se můj syn narodil tak jsem taky měla problém s kojením prostě nějak málo sál asi tím že byl slabší nebo já fakt nevím :nevim: A taky jsem se prostě s kojením dost trápila měla jsem pocit že nedělám nic jiného než se pokouším ze sebe něco vydojit a v podstatě jsem si kvůli tomu ty první tydny s miminkem vůbec neužila. :,( Kdybych mohla vrátit čas tak se na celé kojení vykašlu. Jako já chápu že kojení je důležité a že je to nejlepší potrava pro miminko ale prostě je to nejlepší pro miminko pouze tehdy když to funguje. Jinak si myslím že je opravdu lepší se netrápit a dát umělé mléko. Vím že mě tady za ten příspěvek bude spoustu maminek asi nenávidět ale radím ti jako někdo kdo kvůli kojení opravdu si pokazil první tydny s miminkem a nic nestíhal a ve finále se mi stejně ulevilo když se malý odstavil :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alriga
29.1.22 09:40

Ja bych hlavně rekla, že pro dítě je nejdůležitější spokojená máma. Současná hysterie kolem kojení je absurdní.

• Citovat
  • Upravit
2128
29.1.22 09:47

A ještě takový dodatek mně prostě přijde že v dnešní době se s tím kojením hrozně nadělá. Dřívější prostě kojení když nešlo tak se děcku narval Sunar a flaška a jelo se dál a nikdo se nehroutil a dneska prostě se s tím kojením zbytečně dělá věda a ve finále to tu maminku ještě víc stresuje bohužel. Mně když to kojení zrovna dvakrát nešlo tak ještě nejlepší byly takové ty hlášky typu: takové obrovské prsama máš a jsou ti úúúplně k ničemu. :pocitac: Ty vago Já jsem si to asi vybrala že mi narostou přírodní pětky :zed: Asi jsem si o ně napsala dopis Ježíškovi nebo já nevím :zed: celý život jsem nenáviděla svoje velké prsa a můžu říct že potom kojení teda vlastně spíš nekojení je nenávidím dvojnásob A to jsem si myslela že víc už je ani nenávidět nemůžu :lol: No ale to už je trochu jiná kapitola koukám že jsem se zas rozepsala dneska :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3935
29.1.22 09:58
@kulíšek_s_bambulí píše:
A ještě takový dodatek mně prostě přijde že v dnešní době se s tím kojením hrozně nadělá. Dřívější prostě kojení když nešlo tak se děcku narval Sunar a flaška a jelo se dál a nikdo se nehroutil a dneska prostě se s tím kojením zbytečně dělá věda a ve finále to tu maminku ještě víc stresuje bohužel. Mně když to kojení zrovna dvakrát nešlo tak ještě nejlepší byly takové ty hlášky typu: takové obrovské prsama máš a jsou ti úúúplně k ničemu. :pocitac: Ty vago Já jsem si to asi vybrala že mi narostou přírodní pětky :zed: Asi jsem si o ně napsala dopis Ježíškovi nebo já nevím :zed: celý život jsem nenáviděla svoje velké prsa a můžu říct že potom kojení teda vlastně spíš nekojení je nenávidím dvojnásob A to jsem si myslela že víc už je ani nenávidět nemůžu :lol: No ale to už je trochu jiná kapitola koukám že jsem se zas rozepsala dneska :lol:

Jo ty kecy o velkých prsou jsem poslouchala taky.
Dokonce mi tchán řekl, abych děcko dala švagrové, že ta se o něj alespoň dokáže postarat (nakojit), zatímco já do něj cpu chemické sra*ky.
Mooocinky moc mi to pomohlo tyhle kecy. Moc. Krásné šestinedělí to bylo, než jsem se nad to dokázala trochu povznést.
Dneska existuje kult „super-matek“ ty co kojí do 4 let, s dítětem jsou neoddělitelné, neustále se mu věnují, rozvíjejí a podobně. Do toho mají doma navařeno (pro děti každý den bio strava), naklizeno, manžel je taky spokojený po všech stránkách a do toho ještě zvládnou pracovat na půl úvazku. A ony samy zvládnou do půl roku zhubnout, vypadají krásně - nejlépe jsou ještě hezčí než před otěhotněním. Časopisy, filmy, internetové diskuze - jsou plné těchhle dokonalých žen. Ženy se rády strefují do ostatních - že císař není porod, že ta kdo nekojí není matka, že ta co nevaří bio a dokonce kupuje skleničky je tyran co cpe do dětí jedy… Stačí si vybrat.
Je logické, že každá ženská se tak cítí brutálně pod tlakem a když cokoliv nezvládne, hned to považuje za selhání.
Já osobně ještě žádnou dokonalou matku a manželku osobně nepoznala. Ale třeba jsou jenom na internetu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.1.22 10:03

Holky a jak mám přestat kojit? Nebo vlastně nekojim..ale nějaké to mlíko mám..a nechci furt odstrikavat ve vaně..nevim jak se ho zbavit abych neměla zánět :(

• Citovat
  • Upravit
2128
29.1.22 10:09
@Anonymní píše:
Holky a jak mám přestat kojit? Nebo vlastně nekojim..ale nějaké to mlíko mám..a nechci furt odstrikavat ve vaně..nevim jak se ho zbavit abych neměla zánět :(

No hele já bych ti doporučovala zavolat buď na ženské Nebo praktikovi protože já mám dojem že na zastavení laktace je nějaká pilulka což by asi bylo nejlepší aby se ti prostě nevytvořil zánět z toho mléka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2128
29.1.22 10:15

@LilyJane teda to mě moc mrzí co jste si zažila. No mě ten Trend dokonalých matek taky úplně štve. Mám pocit že dokonalá matka musí kojit alespoň do čtyř let ale její prsa musí vypadat tak jako kdyby vůbec nekojila. Což bez pomoci plastické chirurgie moc nejde :lol: i když výjimky asi jsou ale to jsou právě ženské které prsa moc nemají. Dokonalá matka musí už po šestinedělí vypadat jako kdyby nikdy nebyla těhotná :lol: doma musí mít samozřejmě naklizeno a každý den musí vařit bio a alespoň dva chody. Samozřejmostí je že na částečný úvazek pracuje a po večerech si dodělává vysokou školu a samozřejmě se věnuje nespoutanému sexu s manželem a ve volném čase se věnuje dobročinnosti. O své dokonalosti nás nesmí zapomenout informovat na Instagramu :lol: alespoň takhle to připadá mně ale tyhle nereálné představy nám podsouvají Media a sociální sítě. Ono stačí rozkliknout blbý seznam a tam už kecy že lela ceterová nebo Ornella Štiková nebo nějaká jiná bezvýznamná buchta vypadá po šestinedělí jako kdyby nikdy ani nerodila… do prčic a co jako my s tím? Stejně jsou to obě Káči… Moje rada zní Prostě na tohle úplně kašlat jet si to svoje a prdět na nějaké trendy ať už jde o kojení nebo o cokoliv jiného. Člověk musí být sám se sebou spokojený a nehledět na to co si myslí ostatní a takhle to platí podle mě ve všem nejen v kojení nejen v mateřství ale celkově. Je to jen můj názor a netvrdím že jediný správný ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
29.1.22 10:25
@Anonymní píše:
Ahoj, jsem zoufalá. Rodila jsem akutním císařem v celkové anestezii. Malého mi dali 24h po porodu do té doby byl v inkubátoru. Po porodu měl abgar 1-8-9.
Museli ho rozdychat. Já měla jen trochu mleziva, tak mu dali UM Nutrilon. Ale i přesto jsem prebalila, přiložila k prsu na 5-10min a pak mu dala umělé stříkačkou přes malíček. Prý je to lepší než flaštička. Takto jsem pokračovala i doma cca 10dni. Musím říct, že byl problem do něj narvat i to umělé.. hodně spí museli jsme ho u krmení svlékat, lochtat.. vždy usnul, zakuckal se a mlíčko měl všude. Přešli jsme z Nutrilonu na Sunar. A umělé už pije lépe. Ale to kojení je problém. Mléko už mám, ale on dle váhy vypije třeba jen 5ml za 20minut. Nevím kde je problém zda v tom, že nemá sílu to vysát nebo je líný nebo mám špatná prsa.. měla jsme doma i laktační poradkyni ta mi řekla, že mám mléka dost, malý že je dobré přisátý ať jen kojim, tak jsem jí 2× poslechla a malý nás malém snědl hlady.
Pak jsem byla u dětské doktorky a říkala jí nás problem. Ta ho zvazila nechala mě nakojit 40min a znova zvážila. Vypil 40ml za 40min a dle toho usoudila, že to asi zvládneme vždy..Tak abych mu doma dala 49ml mého+40UM jenže od té doby cca 2dny se nám doma toto vypít za stejný časový úsek nepovedlo, takže má většinou celou dávku Sunaru a mě spíš asi žužlá. Někdy vypil třeba 10-20ml ale za 40min to je hrůza..pak 30min pije ten sunar..no nemám čas na nic. Stali jsme se otroky jídla. Nevím co teď. Nebavi mi ho už třeba 18dni davat k prsu kdyz ho nenakrmim…Mleko mam. Mam mokré i tričko kolikrát nebo odstriknu ve vaně..Z kraje jsem odsavala a za den mu nasbirala treba jednu davku. Ale ted mi to nebere ani odsavacka..nevim proc dle doktorky i poradkyne odsavacku používám dobre. Obcas mam v prsou boule, odstriknu ve vane a je klid..tak mleko asi mam jen to nebere malý ani odsávačka.. uvažuju, že zůstane jen na umělým. Já už sem opravdu unavená z toho.. jenže já ani nevím jak přestat eventuálně kojit. Na gyndě jsem v těhotenství neměla dobrý vztah s dr., Takže já si myslím, že mi ani prášky na zastavení laktace nepředepiše..chci jít k ní na kontrolu po 6N a pak si najít jiného DR..ale co do té doby mám dělat :,( bojím se abych nedostala zánět.. kvůli těm boulim odstrikavam treba 8× denně neco. Dekuji za radu pokud jste to docetli az sem.

Osobně. laktace mi po císaři taky dlouho trvala. Stále jsme na kojení i Sunaru. Ale tragédii jsem z toho nikdy teda nedělála. Kojím dokud se nepustí nebo nezačne dělat blbiny tj:kroutit se, vztekat, netahat…
Potom ukončíme a nájedem na Sunar. Nikdy jsem neřešila kolik nebo jak dlouho. Mám klid já i dcera. Nedělej z toho bojovku.at si veme co chce a zbytek dokrm! Čím míň se v tom budeš babrat tím lip pro oba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
29.1.22 10:33

Skoda, ze se to veze uplne blbe uz od zacatku. To dokrmovani bylo moc brzo, moc UM, moc casto.
Nebyt toho, nejspis normalne kojis.
Ted uz je naprava horsi. Navic miminko opravdu musi mit trochu hlad, aby melo motivaci sat. Kdyz to nevydrzis a hned dokrmis, nikam se nedostanes.

Jestli nechces kojit, nekoj.
Jestli chces kojit, dobra (!!) laktacni by to s tebou zvladla, ale je potreba na tom par dni systematicky zamakat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3935
29.1.22 10:57
@Anonymní píše:
Holky a jak mám přestat kojit? Nebo vlastně nekojim..ale nějaké to mlíko mám..a nechci furt odstrikavat ve vaně..nevim jak se ho zbavit abych neměla zánět :(

Pokud se rozhodneš přestat kojit, tak ti můžou pomoct bylinky na zastavení laktace - šalvěj, máta a podobně. Pokud to nepomůže, doktor ti může napsat prášky na zastavení laktace.
Jinak ve sprše dál odstříkávej a masíruj ty hrudky, protože by se ti taky mohl udělat zánět a to fakt nechceš.
Pokud se rozhodneš dál kojit, tak je třeba si pozvat kvalitní laktační a trpět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14134
29.1.22 11:15

Hele já třeba měla zase úplně zničeny bradavky do otevřených bolaku, dva týdny po porodu zánět v prsu a antibiotika. Každý den jsem moc a moc chtela dat UM. Nedala jsem, protože jsem strašně nechtěla pak další minimálně rok řešit lahvičky a přípravu a tak. :D A protože jsem dost tvrdohlavá. No srovnalo se to a teď kojim bez problému, syn má 9 měsíců a je to super.

Ale jestli v tom Um ten problem nevidíš a nevadí ti to, tak se ho neboj. Však proč by? Nic zlého na tom není.

Jo a jen mě k tomu napadá, jestli se ti tvoří málo mléka, tak je prý super dokrm po hadičce. A ještě kojit proste co nejčastěji, 8× denně je minimum, klidne co hodinu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.1.22 12:21

Ahoj!
No ty délky krmení, které uvádíš, jsou docela děsivé. Nevíš - střihli maličkému v porodnici uzdičku pod jazykem? Moje předváděla podobné pití, zkontrolovali jí to, střihli jí to a pilo se jí o 100% lépe.
V rámci zachování tvého duševního zdraví bych:

1. nechala zkontrolovat pediatrem uzdičku miminka
  2. najela na režim prso na 20 minut > flaška
  3. přestala vážit před/po krmení

Pokud máš mléka dost, přijde mi škoda ukončovat laktaci tak brzy - ovšem to je něco, co si rozhodneš sama. Pokud by to bylo nic než trápení (pro oba dva), laktaci ukončíš a zůstane na UM. Gynekoložku vyměň co nejdříve - to také udělá svoje. Já svoji vyměnila hned po porodu a nová ženská je super - mladší, empatická baba, které jsem vyklopila v klidu všecko, co mě tíží, poradila, uklidnila, pochválila… :) Vůbec mě nejebala jak tak předchozí. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová