Problém s mateřskou dovolenou
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Problém s mateřskou dovolenou
Dobrý den,
Obracím se na vás pro radu. Nevím jak si počít. Od 1.1.2020 jsem na hpp v práci, v březnu mi končila zkušební doba.
Též na konci března sem mé vedoucí sdělila mé těhotenství, v dubnu jsem nastoupila na nemocenskou jelikož jsem měla problémy s dýcháním atd skrz tu roušku atd. Před 14 dny jsem se dozvěděla že od 30.6.2020 už tam nepracuji že mi smlouvu neprodlouzily. Jak to mám ale tedy řešit skrz mateřskou když mám ani ne za měsíc na ni nastoupit? V práci o tom věděli a v době nemocenské po zkušební době by mi to správně měly prodloužit pokud stále trvá ne? děkuji za veškeré rady
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Takze jsi mela smlouvu jen na pul roku? V práci nemaji povinnost ti smlouvu prodlužovat. Pokud splnujes tech 270 odpracovanych dni, tak na mateřskou normalne nastoupis i bez prace, jsi v ochranne lhute.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nika1599 proč by ti něco prodluzovali? Nemusí.. Spíš jsi frajerka, že se vůbec nestras.. Splňujes 270 dní nemocenského pojištění? Pokud nastupujes za měsíc a na Md, tak se vejdes do ochranné lhůty 180 dnů.. Takže otázka, zda jsi předtím měla práci či školu..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kriss Tina jak to tak vypadá tak ano, dělala jsem jako prodavačka v trafice. Pokud splňují ty dny, tak kdo mi to bude vyplácet? Vím že se to má dávat do práce a vyplácí mateřskou práce ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nika1599 ne materskou vyplácí socialka, jenom do posledni prace odevzdas papir od dr a oni ho odeslou na ossz.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nika1599 píše:
@martina.se předtím jsem měla práci v amazonu půl roku
Tak si to vypocitej, zda máš 270 dnů.. Pokud ano, je to ok..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kriss Tina takže i když už tam nejsem tak odevzdám od gynekologa papír tam?
A jak se mi to zhruba bude počítat když čistý měsíční příjem jsem měla 18000?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se a jak to mám vypočítat?
Pardon že se tak ptám, ale těhotná jsem poprvé takže vůbec nevím co jak
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nika1599 jo musis odevzdat papir tam kde si delala naposled, je jedno ze uz tam nedelas. A na vypocet si najdi kalkulacku, na internetu je jich spousta.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Materskou dovolenou mit nebudes, pokud splnujes podminky, budes cerpat penezitou pomoc v materstvi ve vysi prumeru ze mzdy. Je to 70% z hrube mzdy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy tak teď se v tom nevyznám.. někdo říká že mít budu a nikdo ne
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nika1599 píše:
@matkabagristy tak teď se v tom nevyznám.. někdo říká že mít budu a nikdo ne
materska dovolena je volno od zamestnavatele. Jsi nezamestnana, nemas narok. Pokud splnujes 270 dni nemocenskeho pojisteni, mas narok na davku z nemocenskeho pojisteni, ktera se jmenuje penezita pomoc v materstvi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když mi skončí smlouva a ja jsem tehotna
Ahoj holky, mam dotaz.. vlastne jenom tak hypoteticky, tehotna uz nejsem, mimco mi umrelo. Ale stejne me to zajima. Dam priklad - mam prodlouzenou smlouvu na dobu urcitou a to do 31.8.2021. Kdybych ted otehotnela a vsechno by probihalo v poradku, rodila bych cca v kvetnu 2021, cili na materskou bych sla treba v breznu 2021.. materska se cerpa 6-8 tydnu pred planovanym porodem a 28 tydnu po narozeni ditete.. jenze kdyz mi smlouva konci v srpnu 2021, tak v tu dobu by mimcu byly jen 3 mesice a ne pul roku.. jak by to tedy bylo? Byla bych v nejake te ochrane lhute? A materskou bych dobrala do tech 6 mesicu miminka? Nebo by mi nabehla rodicovska? Nebo jak vlastne? 😁 nijak se v tom nevyznam a clanky na netu mi nejak nepomahaji. Tak sem se chtela zeptat tady zkusenych maminek, skoro maminek nebo zen, ktere byly treba v podobne situaci. Dekuju!
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ahoj holky, mam dotaz.. vlastne jenom tak hypoteticky, tehotna uz nejsem, mimco mi umrelo. Ale stejne me to zajima. Dam priklad - mam prodlouzenou smlouvu na dobu urcitou a to do 31.8.2021. Kdybych ted otehotnela a vsechno by probihalo v poradku, rodila bych cca v kvetnu 2021, cili na materskou bych sla treba v breznu 2021.. materska se cerpa 6-8 tydnu pred planovanym porodem a 28 tydnu po narozeni ditete.. jenze kdyz mi smlouva konci v srpnu 2021, tak v tu dobu by mimcu byly jen 3 mesice a ne pul roku.. jak by to tedy bylo? Byla bych v nejake te ochrane lhute? A materskou bych dobrala do tech 6 mesicu miminka? Nebo by mi nabehla rodicovska? Nebo jak vlastne? 😁 nijak se v tom nevyznam a clanky na netu mi nejak nepomahaji. Tak sem se chtela zeptat tady zkusenych maminek, skoro maminek nebo zen, ktere byly treba v podobne situaci. Dekuju!
Mateřskou by jsi pobirala normálně dal do 6 měsíců dítěte
já jsem otěhotněla v červnu 2018 smlouva na dobu určitou mi skončila v srpnu 2018 a ochranou lhůtu jsem stihla s odrenyma prsama na PPM jsem šla 11.1.2019 a rodila jsem 28.2.2019 pobirala jsem ppm normálně a pak přešla na RP ![]()
Pobírat budeš PPM celých 28 týdnu
i přes ukončení smlouvy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit