Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj, holky, jdu si pro radu a názory. Mám syna, kterému je bezmála 29 měsíců, bez plen je od září, tedy od necelých dvou let. Na svoje narozeniny (listopad) byl bez plíny i v noci, jenže akorát onemocněl a k plíně v noci jsme se museli vrátit. Pak chviličku trvalo, než se zase začal budit suchej, ale spal už ve velké posteli, kterou jsem neměla nijak ochráněnou, tak jsem mu tu plínu pro jistotu nechávala. Konečně jsem koupila potah na postel a plínu sebrala. Ale ejhle, poprvé to nevyšlo, no řekla jsem si, že je to náhoda. Pár dní OK (tak tři, čtyři dny), pak se dvakrát po sobě v noci počůral. Plínu jsem mu na tři dny vrátila, budil se suchej, opět jsme mu ji včera nedala a ze*caná postel včetně polštářů a peřiny.
Moje otázka zní, setkala jste se některá s tím, aby se dítě v plíně budilo suché, ale bez plíny to prostě pouštělo? Zkoušela jsem ho i budit, někdy si na ten nočník sedne, jindy prostě nechce, ale v plíně ho taky nebudím a nepočůrá se. Napadá vás, čím to je? Prošvihla jsem ten správný okamžik? Nebo že by nebyl na spaní bez pleny zralý? Ale i v plíně se už několikrát na čůrání vzbudil, nemyslím si, že by nebyl zralý.
Co vy na to?
ahoj, měli jsme to dost podobně. začal být bez plíny, pak nemoc + návštěva tak plínu dostal zpět, když jsem jí opět vzala tak se počůrával
Vydržela jsem, převlíkala každou noc, asi 14 dní jsem ho dávala čůrat kolem půlnoci když jsem šla spát. po necelém měsíci se to uplně ustálilo a teď má nehodu tak 1× za 14 dní, v noci se tak 3× vzbudí že chce čůrat. Držím palce ![]()
Dítě má do 4let nárok na plenu na spaní. Podle mě je zkrátka ještě malý, dej mu čas.
Gladys píše:
Dítě má do 4let nárok na plenu na spaní. Podle mě je zkrátka ještě malý, dej mu čas.
Nám bolo dokonca povedané, že i dlhšie. S synom (5r) sme boli ne preventívke, chcela som s ním už predbežne absolvovať nejaké vyšetrenia, bolo nám povedané, že má ešte čas… takže plienku na noc má stále… a čakáme… ![]()
ppetra píše:
ahoj, měli jsme to dost podobně. začal být bez plíny, pak nemoc + návštěva tak plínu dostal zpět, když jsem jí opět vzala tak se počůrávalVydržela jsem, převlíkala každou noc, asi 14 dní jsem ho dávala čůrat kolem půlnoci když jsem šla spát. po necelém měsíci se to uplně ustálilo a teď má nehodu tak 1× za 14 dní, v noci se tak 3× vzbudí že chce čůrat. Držím palce
Takže vlastně radíš chvíli vydržet, než si bez té plíny zvykne?
Ahoj můj syn- měl plíny na noc opravdu do 4 let.A pak se přestal sám počůrávat.Dcera je na noc bez plín od 2 let.Holt každej má tu svojí nervov.soustavu jinak zralou a každej potřebuje svůj čas.
Syna jsme bez plíny taky budili a vyčůral se- někdy vydržel někdy se stejně ještě počůral.Na nočník si sedl se zavřenýma očima- nepřišlo mi že by si extra uvědomoval že sedí na nočníku.Tak jsme přestali.A moje švagrová má holčičku v listopadu jí budou 4-někdy plína ok nekdy je jak kdyby do ní čůrali 2 děti .
Já zkoušela syna ve 3 letech bez plíny na noc- ale to bylo jak píšeš-plína suchá-bez plíny - počůral se.Takže jsme ho nechali a ve 4 to zvládl sám.Ale je pravda že se sundáváním začala babička- tam vydržel už 2 měs. předtím než doma.
Gladys píše:
Já vím, že má nárok spát s plínou, jde mi hlavně o to, že s plínou se budí suchej, tudíž svěrače ovládá, ba dokonce se občas v noci na čůrání vzbudí, ale bez té plíny to jaksi nefunguje. Tak jestli ho to nějak mate, jako když odboural plínu přes den a pak se počůrával, když jsem mu začala dávat slipy..
Jinak přes den je od začátku bez nehod.
od kdy odplenkováváte a jak začít?
Už jsem dceru díky radám ustříhat dudlík oddudlíkovala a ráda bych ji odplenkovala
mofiz píše:
Už jsem dceru díky radám ustříhat dudlík oddudlíkovala a ráda bych ji odplenkovala
Myslíš cez deň?
Raduš.ka44 píše:ppetra píše:Takže vlastně radíš chvíli vydržet, než si bez té plíny zvykne?
ahoj, měli jsme to dost podobně. začal být bez plíny, pak nemoc + návštěva tak plínu dostal zpět, když jsem jí opět vzala tak se počůrávalVydržela jsem, převlíkala každou noc, asi 14 dní jsem ho dávala čůrat kolem půlnoci když jsem šla spát. po necelém měsíci se to uplně ustálilo a teď má nehodu tak 1× za 14 dní, v noci se tak 3× vzbudí že chce čůrat. Držím palce
za zkoušku nic nedáš (max. trochu víc práce s praním prádla
) Pokud už to zvládal, tak bych zkusila cca týden, pokud by byl celý týden počůraný, vrátila bych plínu
Ještě můžeš taky zkusit ho vzbudit když jdeš spát, pokud se neprobere sám.
gabika dudlík nemáme vůbec a pleny jen na spaní jak přes den tak na noc.. ráda bych se jich zbavila úplně
KRML píše:
Ahoj můj syn- měl plíny na noc opravdu do 4 let.A pak se přestal sám počůrávat.Dcera je na noc bez plín od 2 let.Holt každej má tu svojí nervov.soustavu jinak zralou a každej potřebuje svůj čas.
Syna jsme bez plíny taky budili a vyčůral se- někdy vydržel někdy se stejně ještě počůral.Na nočník si sedl se zavřenýma očima- nepřišlo mi že by si extra uvědomoval že sedí na nočníku.Tak jsme přestali.A moje švagrová má holčičku v listopadu jí budou 4-někdy plína ok nekdy je jak kdyby do ní čůrali 2 děti .
Já zkoušela syna ve 3 letech bez plíny na noc- ale to bylo jak píšeš-plína suchá-bez plíny - počůral se.Takže jsme ho nechali a ve 4 to zvládl sám.Ale je pravda že se sundáváním začala babička- tam vydržel už 2 měs. předtím než doma.
Tak to jsem ráda, že má někdo stejnou zkušenost. Dám mu ještě chvíli čas a zkusíme to holt později, co se dá dělat. ![]()
mofiz píše:
Nočník jsme měli od roka s tím, že jsme ho vytáhla ale o něco později a pomalu s ním malého seznamovala. Chvíli na něj čůral po probuzení, chvíli chodil na záchod, ale nedělala jsem to s cílem zbavit ho plen, prostě jen aby si pomalu zvykal. Pak přišlo období, kdy si nechtěl sednout ani na jedno, tak jsem nočník schovala. Byl pod stolem v obýváku, nebyl na očích, ale malej věděl že tam je. Denně jsem se ptala, jestli to nechce na nočníku zkusit, nechtěl, tak jsem ho nenutila, říkala jsem mu, že to vůbec nevadí. Až jednoho dne přišel sám s tím, že chce sundat plínu, sedl si na nočník, vyčůral se a od té doby je bez plen. Bylo mu skoro 22 měsíců. Záhy byl bez plen i venku a po krátké době i v autě. Takže radím dítě nenutit, netlačit ho do toho a nechat to na něm.
Raduš Míša chodí na nočníček s tím problém nemáme..řekne čůr čůr a pádíme na nočník,ale jak ji naučit aby se nepočůrávala když přes den spí… cca 3hodiny a přes noc
mofiz píše:
Raduš Míša chodí na nočníček s tím problém nemáme..řekne čůr čůr a pádíme na nočník,ale jak ji naučit aby se nepočůrávala když přes den spí… cca 3hodiny a přes noc
Áha. Tak s čůráním během spaní přes den jsme problém neměli, když se budil se suchou plínou, tak jsem mu ji vzala, bylo to taky relativně chvíli po tom, co se naučil na nočník, ani nevím, jestli měl nějakou nehodu, možná jednu, dvě. Vyčůral se, než šel spát (teď před spaním /přes den/ zásadně nechodí, dopije mlíko a jde do postele) a vydržel to. Spí teda cca dvě hodiny, někdy to protáhne i na tři. S odbouráním plíny na noc jaksi neporadím.. ![]()