Výhody látkových plínek

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
458
10.4.11 19:38

Výhody látkových plínek

Ahoj maminky, čekáme náš první přírůstek do rodiny, tak bych Vás chtěla poprosit o radu. Neustále narážím na reklamy na látkové plínky a zajímalo by mě, zda mají nějaký přínos pro miminko ve srovnání s jednorázovými pamperskami? Nejde o peníze a pominula bych teď i životní prostředí, zajímá mě to vyloženě ve vztahu k prckovi. Někdo říká, že je to lepší na kyčle, jiný, že je to úplně nastejno… Prosím pomozte mi udělat si v tom jasno :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3839
10.4.11 19:45

dobrej dotaz :mrgreen: :mrgreen:
počítám, že se tu rozvine diskuze, kde tě budou přítomné super matky přesvědčovat o tom, že neexistuje nic lepšího, než látkové plenky… a jestli tvému dítěti budeš dávat hnusky (rozuměj jednorázovky), tak mu hrozně ubližuješ :-D :-D

za mě 2 výhody - ekonomické (celkový náklad je nižší) a ekologický (není tolik odpadu jako z jednorázovek).
Jinak spíš vidím nevýhody.

No, už se těším na diskuzi :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58830
10.4.11 19:46

Děti nebyli skoro nikdy opruzené.
Nejstarší dcera na jednorázovkách měla červený zadeček každou chvíli. Další děti na látkovkách opruzeniny neměli téměř vůbec.
Jinak samozřejmě finance a není takový odpad. Nic dalšího mě nenapadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5358
10.4.11 19:52

Ahoj, mám jen načtené zkušenosti, kolem jsou samé „konvenční“ maminy, ale plánuju látkování taky. Četla jsem že je to lepší pro pokožku, dítko se míň opruzuje, protože se nedostane do styku s tolika chemií. Ale chce to taky vyvarovat se klasickým vlhčeným ubrouskům, ty pro pokožku taky nejsou nejzdravější. No, uvidím, jak to zvládnu :nevim: ale žehlit se nemusej, tak snad jo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
693
10.4.11 19:54
Black_Orchids píše:
počítám, že se tu rozvine diskuze, kde tě budou přítomné super matky přesvědčovat o tom, že neexistuje nic lepšího, než látkové plenky… a jestli tvému dítěti budeš dávat hnusky (rozuměj jednorázovky), tak mu hrozně ubližuješ :-D :-D

za mě 2 výhody - ekonomické (celkový náklad je nižší) a ekologický (není tolik odpadu jako z jednorázovek).

no když to uvádíš už u prvního příspěvku takhle, tak je to pravděpodobné :lol: .

Vyhnula bych se pojmu „supermatky“ a také bych se vyhnula pojmu „hnusky“, myslím, že ani jeden z výrazů toho či onoho „klanu“ není opodstatněný a měl by být zapomenut :mrgreen: .

Ale to je víceméně OT, sama jsem zvědavá, co se tu dozvím :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
10.4.11 19:55

látkovaní jsem zkoušela, opruzeniny pekelné, přešli jsme na jednorázovky a byl klid.. jedno z dvojčat zase brečelo po pidiučůrnutí, v plíně byla opravdu kapička moči a už řev, převalovala jsem i 25× denně, takže moje děti na látkování fakt nejsou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1720
10.4.11 20:07

Od cca tří měsíců malého používám látkovky a mám z toho o hodně lepší pocit, že malý nemá na zadku výrobek obsahující lepidla, ropu (poly…), apod. Myslím, že jednorázové pleny nejsou na trhu ještě tak dlouho, aby se naplno a jasně mohlo říct, že zdraví škodí či neškodí. Na rovinu ale říkám, že jednorázové pleny také používám - na cestách jsou k nezaplacení.
Ekonomický či ekologický efekt ponechávám stranou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
10.4.11 20:07

A jaké výhody mají jednorázovky? To není ironie, to je jen takový dotaz. Používala jsem „hnusky“ (a je to fakt jen slang, aby se někdo nepotento, je to totiž kratší), pak většinu plenkovacího období látku, látková logistika je pro mě pohodlněj než hnusky, které se kupují, hlídají, aby nedošly, vynášejí, jako bonus se hledají slevové akce… Takhle mám všechno „pod střechou“.

Pro mě je výhoda časté přebalování, prodyšnost, variabilita látky, i estetická stránka věci mě celkem blaží.
Hnusku dostane taky, někdy na noc, někdy když jede jen s tatínkem a na něj je to moc „složité“ :mrgreen:

Látku už máme zažitou tak, že s hnuskama trochu bojuju :lol: To se jako s každou plínou letí do popelnice? Protože to pekelně smrdí, já jsem zvyklá, že plínu osprchnu, kakanec spláchnu do záchoda, u hnusky tak nějak nevím, co s tím, ono to smrdí i přes zavázaný igelitový pytlík :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3839
10.4.11 20:08
Mahora píše:
Black_Orchids píše:

no když to uvádíš už u prvního příspěvku takhle, tak je to pravděpodobné :lol: .

Vyhnula bych se pojmu „supermatky“ a také bych se vyhnula pojmu „hnusky“, myslím, že ani jeden z výrazů toho či onoho „klanu“ není opodstatněný a měl by být zapomenut :mrgreen: .

Ale to je víceméně OT, sama jsem zvědavá, co se tu dozvím :wink: .

slova myšlena samozřejmě v nadsázce…
spíš narážím na to, že tady v diskuzích na podobné téma vždy převažují látkařky, které postupně všechny jednorázařky pomalu systematicky ukamenujou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51750
10.4.11 20:08

Výhoda látkových plen? Přebalovala jsem dle potřeby dítěte a to obvykle po každém čůrání, dítě se neválelo ve vlastní moči. To samozřejmě jde praktikovat i s jednorázovkami, ale myslím, že málo která maminka to tak dělá, protože vyhazovat 5kč x krát denně do koše se určitě málo které mamince chce.
Dítě nebylo nikdy opruzené, teda pokud nemělo infekční průjem, ale to nemá nic společného s tím zda bylo či nebylo v látce.
Mé dítě nezanechává po sobě tuny odpadu.
Vyjde to levněji, ale né u každého, látkování se nesmí stát drogou, což se u mě stalo, tak že já jsem asi moc neušetřila, i když je pravda, že plíny dál prodám. :mrgreen:
Co se týče zdraví, tak myslím že je dosti napsáno o tom, že v jednorázových plenkách dochází k přehřívání. V látkových ne.
Kyčle názory jsou různé, je to ortoped od ortopeda, u nás teda když viděl ortoped látkové pleny, tak si liboval, že ano tohle je správné. Ale jak říkám, každý dr. má svůj názor.

Jízviková mohu se zeptat, co za plíny a svrchní kalhotky jsi zkoušela?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3839
10.4.11 20:09
Gladys píše:
A jaké výhody mají jednorázovky? To není ironie, to je jen takový dotaz. Používala jsem „hnusky“ (a je to fakt jen slang, aby se někdo nepotento, je to totiž kratší), pak většinu plenkovacího období látku, látková logistika je pro mě pohodlněj než hnusky, které se kupují, hlídají, aby nedošly, vynášejí, jako bonus se hledají slevové akce… Takhle mám všechno „pod střechou“.

Pro mě je výhoda časté přebalování, prodyšnost, variabilita látky, i estetická stránka věci mě celkem blaží.
Hnusku dostane taky, někdy na noc, někdy když jede jen s tatínkem a na něj je to moc „složité“ :mrgreen:

Látku už máme zažitou tak, že s hnuskama trochu bojuju :lol: To se jako s každou plínou letí do popelnice? Protože to pekelně smrdí, já jsem zvyklá, že plínu osprchnu, kakanec spláchnu do záchoda, u hnusky tak nějak nevím, co s tím, ono to smrdí i přes zavázaný igelitový pytlík :poblion:
:mrgreen:

nazdar Gladys, dlouho jsem tě nečetla, jak se daří?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3839
10.4.11 20:11
evi.an píše:
Od cca tří měsíců malého používám látkovky a mám z toho o hodně lepší pocit, že malý nemá na zadku výrobek obsahující lepidla, ropu (poly…), apod. Myslím, že jednorázové pleny nejsou na trhu ještě tak dlouho, aby se naplno a jasně mohlo říct, že zdraví škodí či neškodí. Na rovinu ale říkám, že jednorázové pleny také používám - na cestách jsou k nezaplacení.
Ekonomický či ekologický efekt ponechávám stranou.

no jo, kdežto všechno, co strká do pusy (dudlík, flaška, hrnek, lžička, hračky) je čistě přírodního původu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
10.4.11 20:13

Black Orchids, mi zas (z mého okolí) přijde, že supermatky používají jednorázovky :lol: A ještě se u toho stihnou namalovat, uklidit, uvařit a jít cvičit Power jogu či Zumbu.

Výhody látky konkrétně pro dítě oproti jednorázovkám… Jsem nenašla asi žádné, jen to, že jsou stále doma a nemůže se mi stát, že by mi před výplatou došly plenky a v peněžence poslední stovka na jídlo… Zároveň se mi nemůže stát že bych řekla - ježiš, mi došly látkovky - protože zásobu plenek mám na 4 dny a snad nikdo není takové prase, aby pral počurané věci jen jednou týdně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
10.4.11 20:13

A teď ti ještě nasadím brouka :jazyk: - co takhle zkusit bezplenkvou komunikační metodu? :wink:n Ať už pak jako pojistku používáš jednorázovku nebo látkovku je to úplně ta nejeko nejhygi varianta pro supermatky :mrgreen::wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5883
10.4.11 20:16

Méně práce.
Lépe se s nimi bezplenkuje.
Sama mám látkové vložky a s jednorázovými se to nedá srovnat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí