Výhody látkových plínek

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30317
10.4.11 20:27

Já jsem se jednou ještě dočetla jednu výhodu. Lepší na záda. Papírovku může nechat maminka nacucat a pak dítě tahá hroznou váhu, u látkovky už řve a chce přebalit.

Jinak taky používám látkové vložky a konečně nemám problémy při každé MS.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
10.4.11 20:30

U látkovek přesně vím, co v nich je, co se na kůži miminka z nich (ne-)uvolňuje. Kdo z uživatelek jednorázovek ví přesně, z čeho se skládá ten savý vnitřek? Jaký efekt mají superabsorbenty na zdraví dětí? Jaký dopad má na dítě to, že se nechává v počůrané plíně x hodin?

Jsem ráda, že přesně vím, co se dotýká zadku mých dětí, že mě to donutí včas přebalit, i když se mi zrovna nechce. Děti nebyly nikdy opruzené (pominu-li občasnou vyrážku z „agresivního“ kadění, která by nastala i v jednorázovce).

Taktéž mi díky látkovkám zbyde dost peněz, které mohu následně použít na jiné věci pro dítě.

A v neposlední řadě to, že dítě nebude muset v budoucnu žít v prostřědí zaneřáděném svým odpadem, který vznikl kvůli mé pohodlnosti (= použité jednorázovky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
10.4.11 20:40

Gino, :mrgreen: A zkoušíte teď s novoškem bkm?

Black orchids, dobře se daří, za pár týdnů vyprdnu další látkovou oběť :lol: Tady už vyvstává jednoznačná výhoda látky, zdědí výbavičku po svém bratrovi 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucineeccka
10.4.11 20:43

ahojky,
tak já jsem používala ze začátku látkovky, pak jsem přešla na papírovky a ted (od zítra) se vracím zpátky na látkovky.Důvod? Myslím, že je to zdravější,levnější a ekologičtější. Přiznám se, že na noc chci nechat papírovku, ale když budeme doma/ na chatě nebo půjdeme na hodku na procházku tak bude mít látkovky. A ten čas? Myslím, že mě 15 minut jednou za 3 dny nezabije…

tinaa píše:
Ahoj maminky, čekáme náš první přírůstek do rodiny, tak bych Vás chtěla poprosit o radu. Neustále narážím na reklamy na látkové plínky a zajímalo by mě, zda mají nějaký přínos pro miminko ve srovnání s jednorázovými pamperskami? Nejde o peníze a pominula bych teď i životní prostředí, zajímá mě to vyloženě ve vztahu k prckovi. Někdo říká, že je to lepší na kyčle, jiný, že je to úplně nastejno… Prosím pomozte mi udělat si v tom jasno :-)
  • Citovat
  • Upravit
6926
10.4.11 20:53

Tak kdybych nebyla střevo a srab, tak zkusím bezplenkovku…
Jinak výhoda látkovek? Nesmrdí, jako jednorázovky. Jsou prodyšné (plína která nesmrdí prostě nemůže luftovat), přijde mi prostě bližší sázet dítko do látky než do umělotin. No a pak taky jsou látkovky v kráásných barvách… :) Dají se použít i „užší“ střihy, ale mně se miminko s buclatým zadkem líbí… :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
10.4.11 20:56

Tak pro mě je hlavní výhoda možnost častého přebalování, takže se dítě neválí ve vlastní moči x hodin. Převážně po každém čurání, takže přes den je dítě většinu času v suché plíně. Samozřejmě je to možné i s jednorázovkou, ale to mi vychází na 15 a více plen denně. A to je i na mě moc, i přes to, že ekologický a ekonomický efekt není nejdůležitější.
Jinak látkování je mnohem větší zábava, než honba za Pamperskama v akcích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
164
10.4.11 21:12

Tak já se přidám, používám látkovky už u druhého dítěte a jednorázovky použiju pouze na delší cesty, kde není možnost prát.

Kyčle - no na nedovyvinuté kyčle nám dr. doporučil široké balení, čehož s jednorázovkou nedocílíš.

Přebalování - není mi líto přebalit, když je dítě počůrané - mám pocit, že je tak spokojenější.

Chemie - u látky vím přesně, co má dítě v těsném styku s pokožkou.

Pevný zadek - hlavně u malého miminka se mi dítě s látkovou plínou lépe drží a jako bonus se lépe váže do šátku.

Ekonomická stránka - tady to nevidím tak jednoznačně, i když počítám, že nějaké plenky ještě prodám a samozřejmě se šetří zejména s druhým dítětem na látce.

PS: nemám ráda takové rýpání jako u první reakce, používám látkové plenky a nikomu nic nevnucuju, nicméně jsem fakt ráda, že existuje tak široký výběr a možnost látkovat naprosto pohodlně. Pro mne je totiž důležité i to ekologické hledisko a tedy to, že za mnou za 15 let můj syn nepřijde a neřekne mi, proč jsem z lenosti přispěla k tomu zaneřádění planety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
10.4.11 21:14

no látkování mám v plánu - hlavní důvod je pro mě srovnání s dámskou vložkou (prý je vyráběna podle stejých norem jako jednorázovky) a představa, že to maličký mimčo bude mít něco takového na dost velkém kuse těla skoro furt každý den…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
164
10.4.11 21:16

Látkovky a kluci - ještě jsem zapomněla dodat, že mám dva kluky a chci mít jednou vnoučata. U nás ještě nevyrostla na jednorázovkách ani jedna generace a tudíž mám vcelku obavy z výzkumů, které dokazují vyšší teplotu v jednorázovce, což klukům nesvědčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
catie
10.4.11 21:25

Já jsem začla látkovat proto, že měla dcera ve 4 měsících strašné odřeniny od vnitřních gumiček u jednorázovek. Nejdřív jsem je vystříhávala, ale to pak protékaly…tak jsem přešla na látkovky.

Někdo tu píše, že je to levnější - to asi jak u koho, u mě teda ne. :mrgreen: A taky moc nechápu argumenty typu „jednorázovku nechá maminka nacucat, protože je drahá a je jí líto přebalit“, to podle mě svědčí spíše o typu matky. Přebaluju stejně často, ať už se jedná o jednorázovky, nebo látkovy, nikdy bych dítě nenechala v mokré pleně.

• Citovat
  • Upravit
10713
10.4.11 21:26

Výhody pro dítě: Má na zadku jen přírodní materiály, žádné plasty, chemiii… přebaluju ho tak často jak jen potřebujea není mi líto další pětikoruny, která letí do koše, není opruzený (v hnusce byl), nepřehřívá se… časem možná ocením, že má na zadku víc vrstev, až začne chodit, bude padat do měkkýho

Výhody pro mě: Nemusím chodit do obchodu speciálně kvůli plínkám a tahat se s nima (auto nemáme), nemusím s dítětem nikam chodit a plínky mám pořád doma - nikdy nedojdou, nemusím hlídat akce, vynášet dvakrát denně koš plný použitých plínek. Je pro mě pohodlnějšíplínky prát, ač nemáme pračku a chodím prát ke tchýni.

Výhody obecně: je to levnější (i když nesmí se z toho stát závislost) a je to bezesporu ekologičtější

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14047
10.4.11 21:33

Katy zkusila jsem imse, poppolini a lucy zkousela jsem i ctvercovky, ty mi byly nejak nejblizsi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101764
10.4.11 21:45
mati píše:
no látkování mám v plánu - hlavní důvod je pro mě srovnání s dámskou vložkou (prý je vyráběna podle stejých norem jako jednorázovky) a představa, že to maličký mimčo bude mít něco takového na dost velkém kuse těla skoro furt každý den…

Tak přesně tohle byl přesně důvod proč látkuju já :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8940
10.4.11 21:51

Rada bych podotkla za nelatkujici maminky, ze i my prebalujeme, kdyz se dite pocura a nenechame ho v mokre plince. Nechapu, proc si latkujici maminky mysli, ze nechavame dite v pocurane plince, nelatkujici neznama blba :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3839
10.4.11 21:51
caitlin píše:
Látkovky a kluci - ještě jsem zapomněla dodat, že mám dva kluky a chci mít jednou vnoučata. U nás ještě nevyrostla na jednorázovkách ani jedna generace a tudíž mám vcelku obavy z výzkumů, které dokazují vyšší teplotu v jednorázovce, což klukům nesvědčí.

hoď sem odkaz na takový výzkum, ráda si jej přečtu. Už jsem to jednou tady zmiňovala v podobné diskuzi - taky jsem zpočátku toto řešila, toto jediné mi totiž přišlo jako opravdu relevantní argument. Jedna věc je ale rádoby odborné názory z demagogických diskuzí a věc druhá jsou skutečně odborné výzkumy. Můj muž je lékař, dal si s tím práci a prošel všechny odborné výzkumy na toto téma. Hádej, k čemu (ne)došel??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí