Chci látkovat - poradíte? :-)

393
12.4.11 09:06

Chci látkovat - poradíte? :-)

Ahojte maminky,

dávám dohromady výbavičku pro našeho mrňouska a už dávno jsem se rozhodla, že bych ráda látkovala. Vím že o látkových plenkách je nespočet diskusí ale nikde se pořádně nedočtu kolik čeho potřebuju. Tak na začátek: Zaujaly mě Bambino Mio ( plánovala jsem používat svrchňáčky s poskládanýma čtvercema). Nedávno se mi ale více zalíbili Popolinky a Imse Vimse. Přemýšlím, že na doma budu používat normálně čtverce a na procházky nebo třeba k doktorovi nakoupit kalhotkové plínky. Potřebovala bych poradit jestli mi pro začátek bude stačit 5-10 ks kalhotkových plínek ( jako první sadu chci koupit ty dvouvelikostní - jakože nejsou nastavitelný ale jsou prostě jen na malý mimčo a až z nich vyroste tak koupit ty nastavitelný), dále 2-3 takový ty 2v1 ( jako takový parádní a pohodlný třeba k doktorovi) a asi 3 svrchňáčky :-) Ráda bych znala váš názor na tyto značky a také na ty kalhotkový vnitřky. Jako třeba z jakýho materiálu se vám nejvíc osvědčily. Moc děkuji za jakoukoli odpověď :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
215
12.4.11 09:29

čauky! já začínala se svrchnáčkama bambino mio a celkem spokojenost. Do nich jsem dávala vícevrstvé plínky popolini a nebo doma šité kalhotkové plenky ze starých prostěradel froté a nebo z flanelu. Měla jsem taky 2 velikosti těch kalhotkových. Ted už bych to udělala jinak. Na začátek doporučuji zavazovací plenky a do toho jednu čtvercovou nebo jakoukoliv vkládačku a tak od 2-3 měsíců kalhotkové jednovelikostní plenky. materiál především bambus, bavlněné froté moc nesaje. 5- 10 ks ti stačit nebude, to bys převážně používala jednorázovky. Popolini kalhotkové moc nedoporučuju, leda na noc, jsou totiž strašně objemné a dítě se v nich úplně strácí. Imse Vimse jsem neměla. Svrchnáčky 3 ks by mohly stačit, velikost do 5 kg asi moc nevyužiješ- my jsme začli látkovat na konci šestinedělí a měl je už tak tak. Potom jsem měla bambino mio 5-7 kg ty jsme používali celkem dlouho, později i jen na čtverec nebo vícevrstvou poskládanou na rovno. Ted už bych ale taky radši šla do jednovelikostních svrchnáčků- ohromně se tím ušetří peníze. co se týče materiálů na svrchnáčky tak nejlepší podle mě jsou vlnáčky. Ale měli jsme samozřejmě i PULky a flísáky. to by snad mohlo být všechno. ahoj a látkování zdar

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22590
12.4.11 09:30

Lizinko zdravim dalsi latkujici dusicku :mavam:
Nemam zkusenost s ani jednou ztechto plen ci svrchancky,ale bambino mio neni moc mezi zabehlymi latkarky oblibene,stejne jako popoliny- tusim ze ne vsechen sortiment a imse vimse si myslim holky chvalej…pockej na vyjadreni tech co maji zkusenost,ale nakup neuspechej at te to pak zbytecne neodradi :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
209
12.4.11 09:30

jako bych to psala já, taky jsem se odhodlávala založit tuhle takovou diskuzi.. pročetla jsem jich tady spoustu ale moc moudrá z toho nejsem :oops: každopádně do látkových plínek chci jít taky takže s netrpělivostí budu čekat na rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10170
12.4.11 09:32

Klidně se poptej v diskuzi bavlněné plenky

Já jsem začala látkovat s POli až ve 3 měsících. Takže co se týče malého miminka neporadím. V podpisu mám seznam látkové výbavy, tak se můžeš inspirovat. Co se týče kalhotých plenek tak doporučuji šijemdětem nebo Kisy .

Co se týče počtů - určitě bych nekupovala moc plenek od jedné značky, spíš to různě nakombinovat - rlzné typy, značky a pak uvidíš, co ti bude vyhovat a podle toho nakupovat dál.

MAteriál - rozhodně bambus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PetkaK
12.4.11 09:34

Přidej se do této nebo této diskuze.

Ta druhá je pro „začínající“ maminky, tam určitě zapadneš.

• Citovat
  • Upravit
10713
12.4.11 09:34

Ahoj, já doma taky převážně čtvercuju, svrchňáčky mám imse organic a jsem spokojená. Vím že si holky ještě chválí thirsties… další nevím. Na malé miminko se ještě krom čtverců hodí zavazovačky.

Pro začátek ti určitě bude stačit jen pár kalhotovek, radím vzít různé značky, protože i když Ti všichni napíšou nějaká která sedí, tak zrovna vám nemusí vyhovovat.

Ze začátku je mimi malinké, tak ty jednovelikostní plenky jsou mu moc velké, takže doporučuju, buď ten začátek vydržet ve čtvercích (jde o cca tři měsíce) a pak nakoupit ty jednovelikostní.

Moje oblíbené značky: disana zavazovačky, kikko bambusové čtverce, anavy kalhotkové, itti bitti SIO (vhodné třeba k doktorovi apod)

Pak mám ještě tyto:

• baby lucy colour: jsou flanelové, moc nesají a děsně dlouho schnou
  • baby lucy bamboo: schnou ještě déle, docela otlačují
  • imse vimse bioflanel: jsou tenoučké, takže moc nepoberou a ač by měly být jednovelikostní, tak synovi jsou už hodně dlouho malé

A popolinky pokud vím, tak si holky taky úplně nechválí - dělají prý velký zadek. A rozhodně nekupuj sketch, nenašla jsem nikoho, kdo by s nimi byl spokojen… :nevim:

Materiál: nejmíň savý je flanel, pak bavlna obecně, savější je bambus (nejvíc myslím bambusový flauš) a konopí

Jinak je tu diskuze nově látkujících maminek, případně bavlněné plínky, klidně se někam přidej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10713
12.4.11 09:37

jsem pomalá… než se vymáčknu, tak je tu tolik příspěvků :lol:

Pro zakladatelku: na začátku to vypadá složitě, ale nenech se odradit a ptej se klidně desetkrát dokola :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
393
12.4.11 09:48

Téééda :-) všem moc děkuju :-) to jsem ani nečekala, že se najde tolik hodnejch maminek, který poradí.
Já bych právě nerada na malý mimčo používala ty nastavovací protože mi ty míma v nich připadaj jak Ferda mravenec a myslim že to musí bejt i trochu nepohodlný a vůbec se mi to nelíbí :-) A taky nechci nakupovat moc těch malejch kalhotkovejch protože opravdu plánuju používat čtverce poskládaný na novorozence ( a do toho kdyžtak takovou tu vkládací plínku nebo poskládanou čtvercovku) to si myslim že by mohlo stačit třeba na hodinku a půl na procházku. S malym díťátkem stejně neplánuju někde trajdat dýl :-)…takže ty kalhotkový nebo ty 2v1 bych měla fakt jenom třeba dvakrát třikrát v týdnu na nákup, návštěvu nebo k dotkorovi…počítám, že tahle výbava by byla tak zhruba jen na 3 měsíce :-) pak bych to postupně dokupovala no :-)

Joooo a čtverců mi stačí zhruba 40? nebo radši víc? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31323
12.4.11 09:56

já se látkovat taky teprve chystám :wink: respektive, když jsem začala plánovat mimčo, tak jsem si pohrávala s myšlenkou látkování…
takže o tom taky sháním informace všude možně…

a co jsem tak zvládla vyčíst (pokud se mýlím, tak mě prosím nějaká látkovací mamino opravte), že jedny z nejblíbenějších jsou popolini, lepší jsou ty dvouvelikostní (jednovelikostní jsou prý sice šikovné, že jsou na dítko až do 2 let, ale na novorozenci vypadají prostě „velké“).
Stačit by mělo 20 kousků kalhotových plínek (ideálně rovnou s vkládačkama) a tak čtvery svrchňáčky…

plíny ideálně nakombinovat různý mareriály (froté, flanel,…) a svrchňáčky sou prý výborný vlněný, aspoň jedny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10713
12.4.11 10:19
Lizinka3 píše:
Joooo a čtverců mi stačí zhruba 40? nebo radši víc? :-)

já pro začátek koupila 30 klasických čtverců a 9 bambusových… Zase čtverce se dají využít i jinak, tak myslím nevadí, když jich budeš mít víc. A drahý nejsou, tož by pak ani nevadilo, když ti budou ležet ve skříni ;-)

svrchňáků doporučuju tak 3-4, plínek tak cca 30, možná i víc, záleží jak rychle ti schne prádlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
12.4.11 10:23
Mar__tanka1983 píše:
já se látkovat taky teprve chystám :wink: respektive, když jsem začala plánovat mimčo, tak jsem si pohrávala s myšlenkou látkování…
takže o tom taky sháním informace všude možně…

a co jsem tak zvládla vyčíst (pokud se mýlím, tak mě prosím nějaká látkovací mamino opravte), že jedny z nejblíbenějších jsou popolini, lepší jsou ty dvouvelikostní (jednovelikostní jsou prý sice šikovné, že jsou na dítko až do 2 let, ale na novorozenci vypadají prostě „velké“).
Stačit by mělo 20 kousků kalhotových plínek (ideálně rovnou s vkládačkama) a tak čtvery svrchňáčky…

plíny ideálně nakombinovat různý mareriály (froté, flanel,…) a svrchňáčky sou prý výborný vlněný, aspoň jedny…
čau vcelku dobrá představa. Ale co se týče oblíbenosti Popolini musím oponovat. Taky je mám, ale moc z nich odvařená nejsem. Podstatně lepší jsou anavy, šijemdetem a taky snad moje plínky. Jsou jednolikostní, ale moc velký zadeček nedělají, oproti Popolinkám. Ale co je hlavní, nekupujte celou sadu, nemusí mimču sedět a budete akorát naštvaný, že jste toho koupili tolik. Lepší koupit na zkoušku jeden dva kusy od značky a potom dokupovat ty který budou nejlíp vyhovovat.Vlnáčky určitě aspon jedny.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
393
12.4.11 10:33

Pomeranca: Děkuju za trpělivost :-) fakt v tom mam zatim dobrej guláš. Takže čtvercovky mám vyřešený :-) a těch 30 plíne myslíš těch kalhotkovejch? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
547
12.4.11 10:39
Lizinka3 píše:
Pomeranca: Děkuju za trpělivost :-) fakt v tom mam zatim dobrej guláš. Takže čtvercovky mám vyřešený :-) a těch 30 plíne myslíš těch kalhotkovejch? :-)

ahoj,
mrkni třeba sem:
http://www.latkovky.info/…/kolik-ceho/ Čtverců mám asi 60, ale používám je i pod hlavičku (mám oddělené kupičky). S příkrmama je to děs - nechci používat jednorázové ubrousky na pusu, takže utírám do čtvercovky a to je teď naše hlavní spotřeba. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10713
12.4.11 10:41

myslím abys mohla 30× přebalit. (čtverce se dávají 2 najednou). to máš deset plen na den, po dvou dnech to vypereš a ten zbytek máš, než ti to uschne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí