Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky. už nějakou dobu řešíme s manželem problém…manžel prodal svůj skútr kolegovi z práce, dohodli se na splátkách a přepisu po zaplacení. nicméně jeho kolega během této doby skútr prodal dál. do nedávná jsme neměli tušení komu, před vánoci jsem ho ale náhodou našla zaparkovaného na parkovišti a měla jsem štěstí i na majitele, vyměnili jsme si čísla, dohodli se že mu manžel dá plnou moc k přepisu, což udělal a předal jemu.od té doby nám ale dotyčný Nezveda telefony, na adrese kde bydlí není k zastižení a skútr se asi propadl do země. povinné ručení zrušit nejde a na policii nám řekli že s tímhle nám nepomůžou. neřešili jste někdo něco podobného? jak postupovat dál? děkuji za všechny rady…hledám samozřejmě na internetu kde se dá, tak mě napadlo se zeptat i tady ![]()
@krikavova tak pokud vím, povinné ručení na skútr stojí 100,– Kč na celý rok - alespoň tolik platíme my, takže tohle by mne netrápilo.
Jak se ptá @iiiv - máte kupníá/prodejní smlouvu na ten první případ, kdy manžel údajně prodal?
Kdo má v ruce velký techničák?
Pokud máte smlouvu - řešte s tím, komu jste skútr prodali (co s ním bylo dál není vaše věc). Pokud nemáte - tak záleží, zda máte velký TP nebo ne? Pokud ano - spojte s es první kupcem a sdělte mu, že jestli to nevyřeší, půjdete na polici oznámit krádež, resp. nevrácení věci, kterou jste mu zapůjčili.
Pokud nemáte ani velký TP, ani smlouvu - tak manžel udělal jednu z největších blbostí v životě a každá rada je drahá. Neb je stále vlastníkem a zodpovídá za případné škody.
Nerozumím vy jste skutr přepsali, aniž by jste ho měli zaplacený a ještě k tomu jste ho přepsali na někoho jiného než ho původně koupil a měl platit?
@iiiv píše:
@krikavova tak nahlásit jako krádež
ještě záleží - kdo má velký TP (případně malý).Pokud nemají ani to, těžko mohou mluvit o krádeži. Každýmu bude jasný, že to krádež nebyla a budou se ptát, kdy tu kráděž zjistili.
@Dundee2 tak malý techničák většinou půjčuješ s věcí, ale měli by mít velký.
@Dundee2 …manžel už od skútrů žádné papíry nemá, ani TP. já přesně nevím kolik máme povinné ručení, ale je pravda že to mi přijde jako nejmenší problém. kupní smlouvu s kolegou neudělal…
@krikavova no až bude někde nějaká škoda, tak to půjde za vámi.
taky je možnost jít na evidenci, nechat si vystavit nový techničák.
@krikavova Zkusit si nechat vystavit nový techničák a pak nahlásit jako krádež?
A přemýšlet..
@iiiv píše:
@Dundee2 tak malý techničák většinou půjčuješ s věcí, ale měli by mít velký.
ano (na ten malý) - ale v tomhle hodně nestandardním případě nevíš, tak jsme se zeptal. Vím, že přívěsný vozík není skútr - ale x-krát jsem s přívěsným vozíkem vyjel bez techničáku (holt hlava děravá
)
Příspěvek upraven 07.04.16 v 13:25
@krikavova pak to co navrhuje @protection
nechat si vystavit nový TP (s tím, že jste ho ztratila) a pak se obrátit na koho, komu to manžel prodal, že jestli to papírově ihned s vámi nevyřídí, nahlásíte „odcizení / nevrácení půjčené věci“ - hlásil bych toto, neb klasickou krádež bych nedělal, protože a) neprokážete překonání překážek u vás doma, b) bude dost divně vypadat, když by ten „kdo ho ukradl“ doložil nepoškozený skútr, sadu (sady) klíčů, malý TP a velký TP
jo, můžete tvrdit, že jste ho zaparkoval na ulici, klíče nechal v zapalování a ve skútru jste nechala malý i velký TP (což se nesmí) - ale budete za idiota a policie to nebude chtít řešit.
půjčit můžete (stejně jako koupit i prodat) jen na ústní dohodu a můžete něco půjčit i bezúplatně (v rámci např. občanské výpomoci - pokud vás to zajímá). Pokud dotyčný donese i velký TP, můžete sdělit, že jste jej při půjčce nepředával a nevšiml jste si, že si jej dotyčný odnesl. Ale, že jste mu ho ukazoval, neb se chtěl přesvědčit, že jste majitelem skútru - aby měl jistotu, že si jej půjčuje od osoby, která s ním smí nakládat.
navíc, pokud vám dal (část) peníze jen na ruku - tak vám vrátí jak skútr, tak si necháte peníze - pokud to půjde přes tu policii. Kdyby měl na ty peníze svědky - můžete sdělit, že to bylo půjčovné ![]()