Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@KatarinaPetrova píše:
@Janli
Mohu se tedy zeptat, jak to tedy prodavate, protože když má někdo zájem o me zboží a použije tlačítko koupit, tak mi Vinted pošle e-mail s žádosti o vyplnění čísla karty, jinam se nedostanu.
Díky
Můžu se zeptat, proč někomu, kdo kupuje od tebe, dáváš údaje svojí platební karty?
@arinecka píše:
Můžu se zeptat, proč někomu, kdo kupuje od tebe, dáváš údaje svojí platební karty?
na to jsem se jí už 2× ptala a žádná odpověď… další, co leze někam, aniž by znala alespoň elementární pravidla chování na internetu… ![]()
@KatarinaPetrova píše:
@Janli
Mohu se tedy zeptat, jak to tedy prodavate, protože když má někdo zájem o me zboží a použije tlačítko koupit, tak mi Vinted pošle e-mail s žádosti o vyplnění čísla karty, jinam se nedostanu.
Díky
Můžeš sem dát prosím tě printscreen toho mailu? Číslo tvé karty fakt nikdo nepotřebuje. Číslo karty zadáváš, když ty platíš někomu jinému. Když někdo kupuje od tebe, potřebuje tvé číslo ÚČTU. Resp. v případě tlačítka koupit číslo účtu potřebuje pouze Vinted, ne kupující, aby ti mohl z Vinted peněženky přeposlat peníze. Ale pokud si dobře pamatuju, tak číslo účtu jsem zadávala, až když jsem si chtěla ty nastřádané peníze z Vinted peněženky přeposlat k sobě - to si dělá každý sám.
@Hoa Mai přesně tak, bohužel, jako fakt jen stoupa si může myslet, že kupující má potřebu znát tvé číslo karty, ntb. nikdy nedávat číslo karty je snad jedno z nejdůležitějších pravidel chování na internetu… holky je mi líto, a jen doufám, že je alespň tak inteligentní a už má kartu bloklou.
@lejla105 píše:
na to jsem se jí už 2× ptala a žádná odpověď… další, co leze někam, aniž by znala alespoň elementární pravidla chování na internetu…
Proto to těm podvodníkům vychází, vždycky narazej na někoho, kdo jim ochotně vše napíše a vůbec jim to není divný. Divný je jen to, že nepřišel ověřovací kod ![]()
@KatarinaPetrova píše:
@Janli
Díky
Nepleteš si číslo karty a číslo účtu? Informace o platební kartě nikdy nikam neposílat. Ani číslo karty, ani to trojčíslí vzadu na kartě, ani PIN a už vůbec ne všechno najednou.
Naopak pokud od tebe někdo kupuje, tak jo, číslo účtu potřebuje, to je něco jiného.
@arinecka píše:
Proto to těm podvodníkům vychází, vždycky narazej na někoho, kdo jim ochotně vše napíše a vůbec jim to není divný. Divný je jen to, že nepřišel ověřovací kod
jj bohuzel, dokud se lide budou chovat ve svete internetu takto nezodpovedne, psenka jim jen pokvete
… ja si vzdy rikam, ze jestli tihle lide jsou tak hloupi i v realnem zivote, nebo jen zaslepeni pri vidine „zisku“ na poli netu ![]()
@TRG píše:
Nepleteš si číslo karty a číslo účtu? Informace o platební kartě nikdy nikam neposílat. Ani číslo karty, ani to trojčíslí vzadu na kartě, ani PIN a už vůbec ne všechno najednou.Naopak pokud od tebe někdo kupuje, tak jo, číslo účtu potřebuje, to je něco jiného.
ale urcite vinted neposila zadost o cislo uctu na email, ale je to primo v appce, kdyz si prevadis penize z penezenky. to by se z toho zvencnul, kdyby musel parovat dosle emaily s ucty… zakladatelce bylo beztak za tezko si precist, jak to na vinted funguje a ted bohuzel splace nad vydelkem..
Příspěvek upraven 22.07.22 v 15:57
@KatarinaPetrova píše:
@Janli
Díky
Vintedu určitě nic takového neposílá. Peníze z vintedu peněženky si pak převedeš na účet.
@lejla105 píše:
ale urcite vinted neposila zadost o cislo uctu na email, ale je to primo v appce, kdyz si prevadis penize z penezenky. to by se z toho zvencnul, kdyby musel parovat dosle emaily s ucty… zakladatelce bylo beztak za tezko si precist, jak to na vinted funguje a ted bohuzel splace nad vydelkem..
Jó, tak to nezní pro zakladatelku moc dobře…
Obecně by samotné číslo karty moc škody nadělat nemuselo. Ale celý Vinted se odehrává v APP, tak proč není divné, když najednou přijde mail? Chtít ovšem po někom, ať se podívá do hlavičky mailu je už na Vyššší dívčí.
Já teda doufám, ze si z nas zakladatelka děla srandu, anebo ještě lip, je to nějaký podvodník a mapuje, kolik lidi o těchto podvodech vi.
A pokud ne, tak okamžitě zablokovat kartu a nahlásit bance. Tys někdy po nekom chtěla číslo kreditky, když sis něco kupovala? Jako “Dobry den, 5 rohlíku a cislo vasi kreditky, prosím?”, nebo jak?
Boooooze
vážně ti přijde logické, ze když něco PRODÁŠ, musis vyplnit číslo karty? Ještě do e-mailu? Ty jsi nikdy nenakupovala on-line? Přece když něco kupujes, a platis kartou, přesměruje té to hned ze stránek e-shopu na platební bránu. Když prodavas, logicky na peníze cekas a tudíž kartu nepotrebujes. Pouze číslo účtu.
Přesně na tyhle podvodníky přímo vinted upozorňuje. Kartu si zablokuj.
Mně při prvním přihlášení na vinted (resp. prvním zveřejnění inzerátu s dražší věcí) přišlo to samé - ať mu dám email, že mi tam zašle kdesi cosi…, ihned jsem toho uživatele nahlásila, ale ono je to vlastně k ničemu, protože oni si ty profily mění jako ponožky.
Ihned zablokovat kartu přes internetové bankovnictví. Snad jsi to stihla včas a napiš sem pak, jak to dopadlo. Může to pomoci dalším…