Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zašla bych slušně za učitelkou a řekla jí, co mne trápí…pokud je v pohodě, tak si obě vyjdete při řešení problémů vstříc.
Pokud uvidíte neochotu řešit problém, zašla bych za ředitelkou a řešila to pak s ní. Případně se s učitelkou domluvila, že za ní zajdete problém vyřešit společně.
S ředitelkou. Tohle není normální, rovnou bych řekla, že jestli se stav rychle nespraví, podám stížnost na školský úřad na paní ředitelku a i p. učitelky a návrh na prošetření.
Uvidíš, že se velice rychle situace změní.
Učitelky navíc nesmí vylučovat děti z aktivit, to bych taky nadnesla, jednou si to platíte, ony jsou školené, tohle je už úplně postavené na hlavu.
Ty jo. Když na takovou „šikanu“ upozorní sama uklízečka. Zašla bych asi za ředitelkou, toto není normální, psychické týrání, z dětí bude uzlíček nervů. Promluvila bych si i s ostatními rodiči, jejichž děti mají takovéto nemilé zkušenosti s učitelkami. Nechápu, proč ve školce dělá člověk, který nemá vztah k dětem a není empatický. Máme ve školce něco podobného, ale jinak se projevujícího
.
@berry4 píše:
S ředitelkou. Tohle není normální, rovnou bych řekla, že jestli se stav rychle nespraví, podám stížnost na školský úřad na paní ředitelku a i p. učitelky a návrh na prošetření.
Uvidíš, že se velice rychle situace změní.
Učitelky navíc nesmí vylučovat děti z aktivit, to bych taky nadnesla, jednou si to platíte, ony jsou školené, tohle je už úplně postavené na hlavu.
Naprostý souhlas ![]()
No…nejdřív to řeš 100% s učitelkou…dohodni si soukromou schůzku, pokud se bude vymlouvat, že nemá čas, tak řekni, že v tom případě to jdeš řešit do ředitelny. (na p. ředitelku si bude muset udělat čas)…řeš to v klidu, bez emocí, pokud to jde…ať nejsi za matku-hysterku…a hlavně si připrav své otázky a argumenty…proč na děti křičí? Proč vyvěšují potupný seznam dětí, co nevystoupí na besídce veřejně na nástěnku? Atd…
Zdůraznila bych to počůrávání, zvlášť pokud se už běžně nepočůrává. Vyjádřila bych pochopení pro náročnost jejich práce (ANO, pochopení udělá víc divů než seřvání na 3 doby, byť by si to zasloužila) ale zároveň ji požádej o víc trpělivosti…
Pokud se to po tomto tvém VELMI velkorysém rozhovoru nezlepší, můžeš to řešit razantněji…třeba s více rodiči a přes ředitelku…
A myslím, že se učitelka mstít nebude, to by byla fakt blběna..
@SIMONA1234 Souhlas. Mluv jen o tom „malý tohle“ nebo „já tamto“, nijak nehodnoť jejich práci - jen řekni „doma se nepočůrává, tady ano, chtěla bych dosáhnout toho, aby se tu cítil dobře“, nabídni pomoc („můžu nějak pomoct já? máte nějakou vyzkoušenou metodu, kterou bych to malému usnadnila?“ - podpoříš jejich kompetenci). I to s tím křičením dávkuj opatrně („slyšela jsem, že…, je mi divné, že se děti bojí“). Můžeš nabídnout, že vezmeš malého do PPP, pokud mají pocit, že má nějaký problém (měly by si uvědomit, že by se taky mohlo přijít na jejich výchovné metody).
Natvrdo vytáhnout zkušenost uklízečky, spojení se s jinými rodiči (především těch ječících dětí), ředitelka, výhrůžky inspekcí, to vše bude na místě postupně, pokud první krok nezabere.
Držím palec, aby se to vyřešilo ![]()
@Tečička píše:
Můžu se zeptat jaké je to město? My máme něco podobného
Radši ne, prosím. Tohle fakt radši anonymně. Nezlob se.
@lemanka I mi ta uklízečka říkala, že její dcera si stěžovala, že se téhle učitelky hrozně bála. Už chodí teda do školy. Ale byla v té školce také a měla jinou učitelku, ale potkávala ji třeba na hřišti a občas při sloučení tříd byla u ní. A ještě mi říkala, že si myslí, že je tam můj syn nešťastný, že se po něm ty učitelky tak vozí ![]()
@Tečička Možná by Ti napovědělo, jestli je to stejná školka, ta učitelka sama nevydrží stát minutu na místě, stále hází rukama a hlavou jak blázen. Prý prožila trauma (je to tedy jen dohad).Jestli ji v tom poznáváš, tak asi víš, která to je.
@SIMONA1234 @Slečna Ferka vy dvě máte nejspíš nulovou zkušenost s týráním, nebo špatným zacházením s vašimi dětmi ve školce, což? ![]()
@Anonymní píše:
@lemanka I mi ta uklízečka říkala, že její dcera si stěžovala, že se téhle učitelky hrozně bála. Už chodí teda do školy. Ale byla v té školce také a měla jinou učitelku, ale potkávala ji třeba na hřišti a občas při sloučení tříd byla u ní. A ještě mi říkala, že si myslí, že je tam můj syn nešťastný, že se po něm ty učitelky tak vozí@Tečička Možná by Ti napovědělo, jestli je to stejná školka, ta učitelka sama nevydrží stát minutu na místě, stále hází rukama a hlavou jak blázen. Prý prožila trauma (je to tedy jen dohad).Jestli ji v tom poznáváš, tak asi víš, která to je.
To asi nebude ta naše. Naše je ve městě na T ![]()
Pamatuju svou školku, byla tam hnusná učitelka, když jsem promluvila, postavila si mě před svůj stůl, a řekla, ať vypláznu jazyk, že mi ho uřeže (příborovým nožem).
@SIMONA1234 @Slečna Ferka Holky, ja teda nevim, jestli bych na miste zakladatelky dokazala byt velmi velkorysa… „Nepodlezala“ bych, spis bych sla rovnou k veci, samozrejme slusne a zdvorile, ale tak, aby bylo jasne, ze vec hodlam nejen resit, nybrz i vyresit. Ucitelka je tam pro deti, ne deti pro ucitelku a pokud se deje vyse popsane, tak ze strany ucitelky neni neco v poradku.
V odůvodněných případech učitelka může dítě vyloučit z nadstandardních aktivit vyloučit, což třeba besídka, pokud se koná mimo provozní dobu, je. A zlobení a nespolupráce při nácviku besídky tímto důvodem je. Nerada to píši, ale pokud se předem dohodne učitelka s ředitelkou, že zlobivého Pepíčka nevezmou, tak VŽDY to zdůvodní i případné kontrole.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Maminky, chtěla bych se poradit, jak postupovat v následující situaci.
Syn nyní 3,5 roků začal od září chodit do školky. Zpočátku se mu tam moc nechtělo, ale nyní mám pocit, že si tam už celkem zvykl. Co mě ale připadá stále alarmující, že si stále občas stěžuje, že se tam bojí. A také že některé z mladších dětí tam dost pláčou a to i nyní, skoro po třech měsících. Minimálně vím o pěti dětech, které tam vyloženě být nechtějí a bulí denně. To nevím, jestli je běžné?
Ale k jádru. Včera se při spaní syn trošku přičůrnul a dnes se vyloženě počůral. Mluvila jsem o tom s ním a slyšela to paní uklízečka a říkala mi, že si myslí, jestli to nemá nervového původu, protože když začne plakat, tak na něj učitelky křičí a pak je ještě víc vystresovaný. A že si toho všimla u více dětí, že na ně učitelky křičí, když brečí. Ptala jsem se na to i syna, moc mi toho neřekl, jen, že když na něj učitelka křičela, že se schoval pod peřinku. Učitelky si mi na něj již jednou stěžovaly, že když jeli na výlet, tak nechtěl jít za ruku. On to slyšel v šatně a ten den odpoledne sám navrhnul kamarádovi, že s ním bude chodit za ruku a chodili tak celé odpoledne. Předevčírem tři děti včetně syna vyškrtli z vystoupení z besídky s odůvodněním, že nespolupracují a nechtějí zpívat. Ještě tenhle papír vyvěsili na nástěnku, aby si to všichni rodiče mohli přečíst, kdo je na black listu. Poté, co to jedna maminka řešila s učitelkou, její syn začal hned v tu vteřinu zpívat. Jeho tatínek si na učitelku stěžoval a najednou všichni tři prý spolupracují a budou vystupovat. Je to takové divné, nevím, co si mám o tom myslet.Jak byste to řešili? S učitelkami nebo rovnou ředitelkou? Bojím se, aby synovi ještě nedělaly větší peklo.
Omlouvám se za román.