Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
Prosim, nemate nektera zkusenost? Poslednich 14 dni mame problem s usinanim nasi starsi 3lete dcerky. Spime vsichni spolecne, i nase mladsi 1,5 leta. Uspavam obe holky naraz u sebe. Do nedavna nebyl problem, krasne spokojene usinaly a spaly, ale poslednich 14 dni si starsi vyrvava usinani chovanim. Nechce si lehnout ke mne, proste sedi a rve, ze chce chovat, do usnuti. Nepomaha nic, po dobrem, po zlem(kdy mi rupnou nervy a kricim, coz je mi pak moc lito), proste pomuze jen pochovani. Nevim co se stalo, zacalo to virozou a bolenim ousek a od te doby si to vyrvava. Je to na palici, protoze se mi tak budi ta mladsi a placou obe. V naruci jde videt, ze se zklidni a nebo prestane plakat a dela blbiny. Proste nevim, co s ni, jak na ni, aby usinala zase jak driv. Mam ji nekolik dni doprat usinani v naruci? Bojim se, aby to nepovazovala za kazdovecerni ritual. Nebo ji vic chovat pres den? Mozna ji to chybi, nebo zarli, fakt nevim:( dekuji za rady ![]()
Nejjednoduší mi přijde ji prostě pochovat. Proč by nemohlo být trochu pochování každovečerním rituálem, zejména pokud spíte všichni společně a nedělá to žádné logistické problémy?
Jinak u tříleté a v téhle situaci by mohla pomoci „nevýchova“ minimálně při snaze domluvit, co se vlastně děje.
https://www.nevychova.cz/zdarma/k101/m1/
Nepříjde mi na to na ti hroznýho. Je to dítě chce pochovat tak pochovám! Až vás za chvíli nebude chtít a to sakra rychle uteče tak by jste si přála, aby jste to mohla vrátit a mohla chovat. Nevím proč všichni v dnešní doběě chtějí, aby děti byly samostatné!!!
@Anonymní píše:
Nepříjde mi na to na ti hroznýho. Je to dítě chce pochovat tak pochovám! Až vás za chvíli nebude chtít a to sakra rychle uteče tak by jste si přála, aby jste to mohla vrátit a mohla chovat. Nevím proč všichni v dnešní doběě chtějí, aby děti byly samostatné!!!
Proč anonymně ![]()
@Anonymní píše:
Buď už se matky PROBERTE a nebo si raději nedělejte děti!
proč anonym stydíš se za názor ![]()
@Anonymní píše:
Buď už se matky PROBERTE a nebo si raději nedělejte děti!
Tak hlavně, že jsi hrdinka!!
Co vám tak vadí, že anonym? Stejnak ani já pod vasí přezdívkou nevím kdo jste vy
takže jestli anonym a nebo MATKA je uplně snad jedno, ne? A za svůj názor se nestydím! Nechápu tuhle dobu, vše je uspěchaný!!Děcka se hážou do postýlek a at se vyřvou, nejlepe kdyby už kojenec se sám najedl, přebalil a usnul!!Proč se zakládají diskuze „jak oblíct dítě když je 10stupnu“…nebo „Jít ven, když je 30stupnu“ Co to sakra je? Vy nevidíte kolik je stupnu? Nebo to píšete i jak se máte oblíct vy? Neberu témata, kde se opravdu radí s normánlními vecmi! Ale jako tohle téma mi příjde hloupé! Nebo y by jste své díte nechovali kdyby to chtělo? Já sama vím jak moc rychle to uteklo. Díte s námi spalo do 4 let a pak z ničeho nic chtěla spinkat sama, syn hrozný mazlivec v 11 let změna a nemužu už mu vstoupit ani do koupelny jak se stydí. Všechno rychle uteče a to dítě potřebuje jen mámu! Pro mě tohle není o rozmazlenosti.Je to přirozený jak je přirozený spát s dětmi. Mě se třeba lépe usíná když je vedle mě manžel. Ale je to každýho věc. Jen nechápu tyhle témata!
![]()
@Anonymní píše:
Co vám tak vadí, že anonym? Stejnak ani já pod vasí přezdívkou nevím kdo jste vytakže jestli anonym a nebo MATKA je uplně snad jedno, ne? A za svůj názor se nestydím! Nechápu tuhle dobu, vše je uspěchaný!!Děcka se hážou do postýlek a at se vyřvou, nejlepe kdyby už kojenec se sám najedl, přebalil a usnul!!Proč se zakládají diskuze „jak oblíct dítě když je 10stupnu“…nebo „Jít ven, když je 30stupnu“ Co to sakra je? Vy nevidíte kolik je stupnu? Nebo to píšete i jak se máte oblíct vy? Neberu témata, kde se opravdu radí s normánlními vecmi! Ale jako tohle téma mi příjde hloupé! Nebo y by jste své díte nechovali kdyby to chtělo? Já sama vím jak moc rychle to uteklo. Díte s námi spalo do 4 let a pak z ničeho nic chtěla spinkat sama, syn hrozný mazlivec v 11 let změna a nemužu už mu vstoupit ani do koupelny jak se stydí. Všechno rychle uteče a to dítě potřebuje jen mámu! Pro mě tohle není o rozmazlenosti.Je to přirozený jak je přirozený spát s dětmi. Mě se třeba lépe usíná když je vedle mě manžel. Ale je to každýho věc. Jen nechápu tyhle témata!
![]()
![]()
Ale maminka píše, že chce dítě chovat DO USNUTÍ - což už bych jako problém viděla, taky může malá usínat třeba 2 hodiny že… není to přece o tom, že by nechtěla dcerku pochovat proboha ![]()
@DorcaOL ahoj, tohle znám od neteře, malá se takto nechávala uspávat třeba hodinu a jinak bylo zle. Odbourat se to nepodařilo, ale přešlo jí to samo věkem. Tak přeju hodně štěstí a pevné nervy ![]()
Anonym to nenapsal moc pěkně, ale v zásadě souhlasím. Dítě se mi budí v noci? Nechám ho vyřvat i hodinu, hlavně ať spí celou noc. Je důlezite se ale zamyslet, zdali je to fyziologické v určitém věku, vyřvanim dítěte se vyčerpáním sníží imunita a o negativnim psychickém vlivu na dítě nemluvě. Chceme děti, ale kopeme za vlastní i jejich nezávislost. Dítě má krizové období evidentně. Potřebuje obejmout a my jsme už tak mimo z té masáže společnosti a touze po tom mit KLID, že se ptáme, zdali je to v pořádku chovat vlastní dítě. Hlavně nebýt otroky svých dětí. Je to ale jednoduché. Stačí se mrknout na zvířata - jakéhokoliv savce. A člověk uvidí naprosté naplnění potřeb mláďat. Podle mě je v životě nejdůležitější láska a kdyby jejím projevem mělo být to, že svoje dítě budu půl hodiny denně uspavat v náručí, tak to udělám.
@sediza Nenapsala jsem to asi pěkně. Ale dělám poradce a proto píši i anonymně. Už ěm to vyčerpává radit maminkám. Dříve bylo vše přirozené. A přesne podívejte se na savce třeba gorily, protože spousta lidských matek by se od nich bohužel mohla učit
v životě jsem neviděla, aby zvíře dělalo pro své dítě noru, kde ho „odhodí“ a tam bude spát ![]()
Dekuji vsem za rady, byt to mozna vypada, ze sve deti nechci chovat, tak to urcite ne. Jsem zastance spolecneho spani, noseni, kontaktu atd., ale proste vidim, ze ma mala nejaky problem a nevim, jak ji pomoct. Jestli to bude chovani, tak se bude chovat. Ale prave ze mi to neprijde normalni, ona se proste boji lehnout. Napada me, ze se boji, aby ji nebolely zase ouska, nebo mozna nejake spatne sny. Dnes ve 4 se vzbudila a chtela chovat, ale to neni chovani na 10minut, jak se pokusim ji dat do postele, zacne to znovu. Kdybych mela jedno dite, vubec to neresim a chovam, ale kdyz se mi vzbudi obe a chteji obe, je to uz trochu narocnejsi. Mimochodem probrana jsem az moc, za poslednich 14 dni jsem toho moc nenaspala, a sve deti miluju, chovam je a nosim od miminka, prave abych si to poradne uzila, ikdyz mi nekteri z rodiny radili, nechovat, zvyknou si, pak nic neudelas..tento nazor neberu. Ale chtela jsem jen poprosit o radu, zkusenejsich maminek, jestli takove zachvaty take nektera neresila, diky
@sediza no nevím proč by někdo nechával dítě řvát v noci hodinu, navíc zakladatelka mluví o tříleté, která si chování vyřváva a pak stejně neusne a dělá blbiny. Rozhodně bych ji pochovala, ale ne do usnuti, svojí dceru jsem chovala vždy když plakala, přesto jsem si ji nemusela dávat do postele. Spí od narození ve své postýlce jednou jedinkrát usnula u mě k ránu na 30minut, když měla v roce šestku a 40 horečky. Prostě je po nás na spaní chce klid a prostor takže nevím, proč by měli všechny děti museli nutně spát v posteli, budu pak lepší matka, nevím teda ![]()
Příspěvek upraven 20.10.16 v 15:37