Problém s vyprázdněním..

Anonymní
23.1.19 07:19

Problém s vyprázdněním..

Dobre ráno slečny,

je mi to nepříjemné, ale chtěla bych se poradit, často se u mě opakuje problém s vyprázdněním. Dráždivý trácnik ale doktora. Ráno při stresu musím jít třeba 3×, abych se úplně vyprazdnila. Ostatní dny jdu jen jednou, ale selským rozumem při přijde, že je toho hrozně málo a spíš v tužší konzistenci. :(

Jim cca 3 porce ovoce denne, 1 porci zeleniny, včera jsem vecerela i cizrnu a extra mi to nepomohlo. V piju tak 3l denně. Všechna možná vyšetření byla ok. Ale hrozně mě to trápí.
Je Teda pravda, že jsem se dočetla, že důležité jsou v tomto případě zdravé tuky, ale avokádo nesnim a na ořechy mám alergii. Probiotika beru.

Nemáte nějake rady? Nebo třeba příklad n jídelníček? Já se snažím jist i žítne chleby, ale mám na zito i oves intoleranci, takže to je pak těžký ????

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10134
23.1.19 07:23

Zkus kyselé zelí… Ale podle mě mas prostě malo odpadu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
23.1.19 07:39

Jeste muzes zkusit rano nalacno sklenici s vlaznou vodou a s citronem a lzickou olivoveho oleje. Kysele zeli, svestky susene, cerstve, stoprocentni svestkovou stavu. Zkusit vysadit mlecne vyrobky, nekdy to muze zpusobit alergie na mlecnou bilkovinu, ale projevi se az cca po trech tydnech dodrzovani, takze vydrzet. Jinak se rika, ze uz neni pravda, ze by clovek mel chodit pravidelne jednou za den na velkou, ale norma je od trikrat denne po trikrat tydne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
23.1.19 07:48

Chtělo by to určitě nějaké vyšetření. Jak střev, tak na intoleranci potravin, možná máš i na něco jiného. Mohou ti to dělat mléčné výrobky, celozrnné pečivo, tak se ho nesnaž jíst, pokud víš, že ho nesnášíš, protože ti může dělat mnohem hůř, než si myslíš, nebo i některé ovoce a zelenina, které má víc vlákniny, tužší slupku. :nevim: Chválené na zažívací problémy jsou i ty japonské švestky. Chtělo by to opravdu podrobnější vyšetření. Nebo to také může být pouze stresová situace spojená s odchodem do nepříjemné? práce, k čemuž by ti třeba pomohl nějaký ranní rituál, třeba pár jednoduchých cviků nebo 5 minut čtení vtipů… :nevim: Zkoušej a ty doktory si určitě obejdi, protože na dálku tě nikdo nevyšetří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1480
23.1.19 07:59

Píšeš o dráždivém tracniku. Pokud je to že stresu, tak to ti asi změna jídelníčku moc nepomůže. Navíc dle toho co píšeš, jis dobře, jen bych asi nejedla to na co máš intoleranci, to ti určitě nepomůže. Sama vim jak se může psychyka podepsat na zdraví, u me to byli zase potíže s pálením záhy. 1,5 roku jsem lítala po doktorech, jedla hromady léků a bylo to jen horší. Nakonec jsem skončila na sucharech a vode a zaha mě palila i tak :nevim: musela jsem si uvědomit co je v mem životě špatně, co mě trápí a postupně to změnit. Byly to dost zásadní věci a nešlo to že dne na den… Taky jsem chodila na čínskou medicínu i ta mi hodně pomohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.1.19 08:30

Ahoj, drazdivy tracnik je peklo. Ver, ze je to psychika. Já to mám taky. Přesně jak to popisuješ. Jet ráno do práce autobusem je šílený stres. Já to zvládla tak, ze jsem vstala o hodinu dřív, poradne se vyprazdnila a když jsem měla po třetí stolici, vedela jsem, ze to bude Ok. Nicméně teď už je to docela Ok. Zkusila jsem to ráno vydržet nejit vůbec. To prvotní nuceni mě přešlo. A pak už se mi to jakoby zarazilo. Přišla jsem na to, ze je to mnohem lepší, než trunit hodinu a modlit se, aby ze mě z toho vyšlo co nejvíc. Pak jestli mas rada vinko, tak večer dvojka červeného. Krasne staví. V akutních případech, kdy jsem se bála, tak Enterol. Zabírá hned! Uvidíš, ze se ti to jednou dvakrát povede přemoci, tak z toho budeš mít radost a bude to Ok. Hlavně prosimte nepij po ránu tu vodu s olejem, jak tu někdo psal, to by ses z naši diagnozou ráno z wc nezvedla :lol: hodně štěstí

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
23.1.19 09:24

Dráždivý tračník je psychosomatické onemocnění. Vzniká tak, že člověk neumí řešit stresy a úzkosti. Při pocitu ohrožení se do děla vyplavuje hromada hormonů, které při správném řešení situace jsou zmeabolizovány a při správném nastavení psychiky se především nevyplavují tak často a v takové intenzitě.

Úzkostnější lidé, kteří s tím neumí zacházet ale neumí tělu tyto hormony zpracovat a jejich mozek je vyplavuje příliš často - to deformuje spoustu věcí v celém organismu, včetně trávení -a když to trvá dostatečně dlouho, tak je z toh dráždivý tračník - většinou je spojení se syndromem přerůstání bakterií SIBO. Tedy narušené prostředí narušilo střevní mikrobiotu a ta ke teď i v tenkém střevě, kde nemá co dělat a škodí.

A pokud to ani pak člověk nezačne řešit jinak, tak poškození se mohou stupňovat. Nejčastěji k chronickým zánětlivých problémům.

Řešení musí obsahovat změnu na obou částech - v psychice i ve stravování.

Takže vstupte do psychoterapie a naučte se porozumět úzkostem a stresu a především jim čelit a když už zrovna vyhrají a zaplaví vás, tak je co nejúčiněji kompenzovat.

https://www.kosmas.cz/…ost-a-obavy/

Na dráždivý tračník často pomáhá low FODMAP dieta - dieta s vyloučením snadno fermentovatelných škrobů - prostě se ony nežádoucí mikrobi v tenkém střevě nechají vyhladovět - ta žádoucí mikrobiota ve střevě tlustém mezi tím bude krmena dostatkem vlákniny, což jí dělá dobře a v tenkém střevě tato nepůsobí.
Je to poměrně tvrdý stravovací režim, ale výhodou je, že ho stačí držet jen v řádu pár měsíců (naopak nesmí se držet dlouhodobě) a pak pomalu začít zařazovat vynechávané potraviny.

Tady je k tomu český web

http://lowfodmapdieta.cz/

hlubší informace hledejte spíš v angličtině.

Ale naprosto klíčové je, že se musí řešit obě strany mince - dieta i psychoterapie. Jedno bez druhého bude dost bezzubé. Zejména dieta bez psychoterapie. Sice se vám nejspíš podaří zkrotit mikrobiotu, ale za pár dalších měsíců vaše neřešené úzkosti to zase poničí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
23.1.19 09:30

Jen pro forma - bavíme se o reálné, medicínsky podložené psychosomatice. Nikoliv o všech těch nesmyslných šarlatánech, co slibují že náhled na to, že „jste ze všeho pos. aná“ vám vyléčí úzkostnou poruchu. Nehledejte někoho, kdo nabízí holistickou terapii a jiné voloviny. Normální psychoterapii od člověka s regulérním pětiletým výcvikem. Zákaldní rychlé mechanismy jak s úzkostí pracovat vám předá směr který se jemnuje Kognitivně behaviorální terapie http://www.cskbt.cz/…erapeutu.php

Hlubinější směry jako je třeba gestalt a nebo na tělo orientovaná psychoterapie budou pracovat pomaleji, ale dostanou se více ke kořenům problémů.
http://csgt.cz/#…
http://capzt.cz/…enti-vycviku
 http://www.pbsp.cz/…tovatele.htm

Ta low FODMAP v tomto případě taky není žádná zázračná dieta, ale regulerní přístup medicíny založené na důkazech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí