Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Serpentini je to státní školka, je tam cca 10 děti a jedna učitelka, ob týden jiná. Střídají se dvě. Ale třída už je zabehla, děti už se tam znají, mezi sebou si hrají, mého syna si nevsimaji. ![]()
Přišel do zabehnute třídy děti sám. Nečekala jsem ze hned se zapojí. Ale 14dni je podle mě ještě krátká doba.
@Meggiska no, já to prave neznala říkala jsem si asi vědí co dělají, když mi hned volali. Je pravda, ze on umí udělat scénu, ale myslím si ze to většina děti. Hlavně mě teď do toho tlačí, od pondělí to proste uděláme na tvrdo, necháte ho tady a hotovo. ![]()
Ale já se bojím toho, ze už mi pak nebude chodit vůbec do školky. Naštěstí ráno nebreci ze tam nechce. Normálně tam jde, ale jak tam přijdeme tak začne knourat ať jdu s nim ze tam sám nechce.
@Lainaire8 no, proto jsem raději zůstala před skolkou, říkala jsem si, ze to určitě nebude tak jednoduché.
Sotva jsem odešla, tak volali.
A
@Nikol473 píše:
@Meggiska no, já to prave neznala říkala jsem si asi vědí co dělají, když mi hned volali. Je pravda, ze on umí udělat scénu, ale myslím si ze to většina děti. Hlavně mě teď do toho tlačí, od pondělí to proste uděláme na tvrdo, necháte ho tady a hotovo.
Ale já se bojím toho, ze už mi pak nebude chodit vůbec do školky. Naštěstí ráno nebreci ze tam nechce. Normálně tam jde, ale jak tam přijdeme tak začne knourat ať jdu s nim ze tam sám nechce.
Tak ja jsem dle zdejsich matka tyranka ala studenej psi cumak. Dcera sla v zari, a prvni zhruba tri dny byla schopna brecet do doby nez sli ven na prochazku. Pak byla v klidu…pak par dnu/tydnu fnukala po ranu. Zadny velky plac, jen pri odchodu. Obcas ma tendence rvat rano ze se ji nechce. Ale co je dulezity. Vzdy si rekneme kdy prijdu- poobidku. A vzdy donesu nejakou mnamku -bonbonek. Ted uz se do skolky tesi, a pri prichodu se smeje. Jak rikaji ucitelky…nejvetsi nervy a stres maji rodice.
@Nikol473 tady je největší průšvih, že si první den vybrečel tvůj návrat a teď automaticky čeká, že když bude brečet, tak přijdeš ![]()
@Nikol473 píše:
@Sany80s přesně, to mě taky napadlo. Ještě se chci zeptat, kdy má ředitelka vůbec nárok na to aby mi řekla ze odklad. Za prve mi přijde po 14ti dnech moc brzo na odklad a za druhé když děla určite pokroky byť tedy se mnou, ale děla tak nevidím důvod na odklad. Opravdu se v tom moc nevyznám.
Dítě už jednou přijaté do MŠ, lze vyloučit jenom na základě nedodržování řádu ze strany rodičů tzn. např. neplacení, pozdní příchody a odchody ap. Ředitelce dej slušně, ale jasně najevo, že o žádném odkladu neuvažuješ a buď pevná.
Personál v MŠ má často tendence usnadňovat si život tím, že tlačí na rodiče ne úplně „bezpracných“ dětí, aby tam ty děti pokud možno byly co nejméně a celkově aby tam dětí bylo co nejméně - vysírání a tlaky na to aby dítě zůstalo doma s každou rýmičkou a zakašláním a podobně.
Znám to velice dobře z každé strany. Jsem rodič více dětí, které prošly MŠ a zároveň už pár let i zaměstnanec MŠ.
Prosím o anonym nebo smazat.
Děkuji
@martina.se také mi dnes ředitelka do telefonu říkala ze by byl lepší odklad, ze malej jen brečí, nemluví nezapojuje se, což jsem tedy musela nesouhlasit, jsem tam s nim a za ty dva týdny udělal ohromný pokrok, obejme paní učitelku, hraje si s dětmi, musím tedy u toho byt ale když něco chce jako například čaj říkám bez říct paní uvitelce, zvedne se a jde za ni, bez problému. A ředitelka mi na to odpověděla aha no ale já mám jiné informace. Absolutně to nechápu. Také se zmínila o tom, ze ostatním maminkam vadí ze tam s nim jsem. Nebo ze tam pláče. Já už nevím co si o tom myslet. Popravdě jsem z toho zoufalá. Hrozne na mě tlačí, ale já predce nemůžu utéct a nechat ho tam. ![]()
@Lainaire8 píše:
Přesněmně ho učitelky normálně z té nohy sundali a řekli ať jdu, že to bude akorát horší. Samozřejmě se pak uklidnil. Každé dítě se uklidní, ale vzdát to za 10 min, to je vrchol lenosti učitelek
očividně sází na to, že můžeš přijít. Kdybys byla v práci, co by udělaly? Musely by se postarat samy
Taky mi ho první dny musely sundávat, ale prostě za mě super učitelky, bylo vidět, že zkoušely, co na něj zabere a prostě byly ochotné si ho přitulit, uklidnit a pak byl v pohodě. Má tam kamarády, rád vyrábí ve školce, učitelky má rád, ale jinak do školky nechce chodit, nejradši by byl jen se mnou doma, a to už tam chodí třetím rokem 🤣 jako mít učitelky, co má tazatelka, tak ho nepřijmou nikdy 🙄
@Nikol473 píše:
@Serpentini je to státní školka, je tam cca 10 děti a jedna učitelka, ob týden jiná. Střídají se dvě. Ale třída už je zabehla, děti už se tam znají, mezi sebou si hrají, mého syna si nevsimaji.
Přišel do zabehnute třídy děti sám. Nečekala jsem ze hned se zapojí. Ale 14dni je podle mě ještě krátká doba.
To mají jen deset dětí a nezvládají to?? Syn si určitě časem zvykne, jen byla chyba tam s ním zůstávat. Učitelky tě tam chtěly, aby měly klid a teď budou tvrdit, že to syn nezvládá a hotovo. Je to blbé, ale asi fakt budeš muset prostě natvrdo říct, že třeba od nového roku už tam s ním ve třídě zůstávat nebudeš, že už si zvykl a ať prostě počítají s tím, že bude brečet, ale ať ho zabaví…(podle toho co má rád, knížky, malování, poslech hudby,..) a on se pak uklidní. Ale musíš tomu věřit i ty, jinak to syn vycítí a bude tě „citově vydírat“ zní to blbě, ale nevím jak jinak to napsat, prostě to dítě pozná, že na tebe zabírá jeho srdceryvný pláč a bude to zkoušet.
@Meggiska oni mají více děti kolem dvaceti, ale za cele dva týdny se mi nestalo, ze by se tam všechny ty děti sešli.
Takže vždy je tam tak kolem těch deseti děti a z toho devět jsou holky a jeden kluk.
No je mi to jasný, ze teď po tom blbem začátku to asi jinak než takto nepůjde. Mrzí mě to, ale člověk si mysli, ze by ty učitelky měli vědět co a jak, když je to jejich práce.
No bude to asi ještě boj. ![]()
@Nikol473 píše:
@Meggiska oni mají více děti kolem dvaceti, ale za cele dva týdny se mi nestalo, ze by se tam všechny ty děti sešli.
Takže vždy je tam tak kolem těch deseti děti a z toho devět jsou holky a jeden kluk.
No je mi to jasný, ze teď po tom blbem začátku to asi jinak než takto nepůjde. Mrzí mě to, ale člověk si mysli, ze by ty učitelky měli vědět co a jak, když je to jejich práce.
No bude to asi ještě boj.
Tjn, člověk by čekal nějaké zkušenosti. Ale ze svého okolí znám případ, kdy dítěti doporučily učitelky odkald už po třech dnech! protože to tam celé probrecelo. No a rodiče byli trochu citlivější na dítko a že když je matka doma ještě s miminkem, tak si dítě vezmou domů 🤷 no nechápala jsem, ale tak moje dítě to nebylo a jsem trochu jiná povaha než oni 🤣
@Meggiska no já si právě úplně nemůžu dovolit byt ještě další půl rok nebo rok doma, musím jít do práce, takže to musím za každou cenu nějak zvládnout. Bude to asi boj ale ještě tak dva měsíce než půjdu do práce mám, tak snad se to povede a bude to dobre. Ale je mi to líto, protože člověk na ty učitelky spoléhá, předce jen vás musí zastoupit jako rodiče, a když už mají takovýto přístup zezacatku tak mám strach jak to bude vypadat dal.
![]()
To je teda hodně zvláštní školka.
My jsme měli adaptaci v jeslích. Nejdřív 2× hodinu s maminkou, pak 2× hodinu bez maminky, týden vyzvednutí po obědě. Dcera pak ale stejně několik měsíců ráno řvala, když zjistila, jak to chodí a že vždycky odejdu. Učitelky počítali se řvoucími dětmi a dítě zabavily, takže když stal člověk 10 minut v šatně, slyšel, že je po pláči.
Za tuhle adaptaci jsem ráda. Teď ve státní velké školce nic podobného neprobihalo. Prostě dítě šup do třídy a nazdar, učitelku jsem ani nepotkala. Jeden chlapeček hodně plakal a že by byla nejaká pomoc ze strany učitelky? Vůbec. Přišlo mi to hodně drsné. Naštěstí, dcera už byla vyskolena, ale nedovedu si představit do tohoto dát dítko dosud školkou nepolibene.
Zkus to, co se zde radi. První den jdi na záchod a přijď za 10 minut. Další den přijď za hodinu, pak ještě 2×. A učitelce řekni, ať ho zapojí do hry.
A že si nehraje s dětmi? Jsou mu tři, je malej. Řekla bych, že je to práce té učitelky, ho zapojit do aktivit. To budou nějaké čúzy, ty vaše učitelky.
@Santa Juana no přesně tak, on snahu má se zapojit, ale je trosku bazlivej, hodně se stydí a neví jak na to. Na první pohled vidím, ze ty děti co tam jsou jsou starší než můj syn, takže mají jiný styl hry, hlavně jsou tam povětšinou holky tak ty mají svoji skupinku a drží se pospolu. Tak když si s nimi Míša chce hrát tak oni ho ignorují. Učitelka na to nic. Já do toho zasahovat nechci, protože dělám jako bych tam nebyla, ale mrzí mě to. V jednu chvíli mi ho bylo opravdu líto. ![]()
Je na mě tedy hodně fixovany, ale asi se není čemu divit, vždyť 3roky je jen se mnou, a najednou ma byt mezi jinými dětmi a lidmi sám. Je mi z toho uzko. 🙈
Jinak funguje úplně normálně, spi u babiček, prez den ho hlídají. Beze mě mu to nevadí, ale v té školce to je hrozny. 😔
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.