Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky ˇ. ![]()
Můj syn 3 roky, před 14 dny nastoupil poprvé do školky, vše vypadalo nadějně, první den přišel pozoroval, zamával mi a já odešla. Bohužel během 10ti minut volala učitelka, že šíleně pláče ať si pro něj přijdu.
Na druhý den mi řekla že mohu jít do třídy s nim, aby si lépe zvykl na prostředí na děti.
Ale to byla asi chyba. ![]()
14dni už do školky chodím s nim, ráno bez problému vstane, do školky jde, když mu řeknu, ze musím jít k doktorovi a on na mě počká ve školce tak mi řekne ze ano, ale jakmile přijdeme do školky začne plakat, ze tam nechce byt sám, ať jdu s nim.
Přitom když jsem tam s nim tak si hraje, s komunikuje s paní učitelkou, ale jak se jen trosku vzdálim okamžitě běží za mnou.
Už jsem zoufalá, nevím jak postupovat dal, nemáte někdo stejnou zkušenost? Mám ho tam proste nechat vyplakat? Ale to se mi také moc nechce, bojím se, že pak už mi tam nebude chtít jít vůbec. ![]()
Moc prosím o vaše zkušenosti, rady. ![]()
Děkuji. ![]()
Musí začít věřit školce a že pro něj přijdeš. Zkus se nejdřív vzdálit třeba na záchod, postupně prodlužovat atd. Já teda nebydlíme v Čechách, ale tady můžu být s dítětem ve školce třeba měsíc než si zvykne
vyřvat určitě ne. Jde to i po dobrém
Vydrzet, ctrnact dnu je na adaptaci malo.
Ale kazdy den bych ho tam nechala aspon par minut samotneho. Prvni jakoze jdu curat, pak si jdu tamhle zavolat babicce, pak musim jit do obchodu pro mliko. Po par minutach prodluzovat.
Teda nechápu ty učitelky
u nás mě rovnou vyhnaly a určitě mi nikdo nevolal. Až při vyzvedavani říkaly, že chvíli plakal, ale pak dobrý. Co je to za přístup, vzdát to po 10 minutách?? To by tam neměly žádné děti
a pak jsem se domluvila s manželem a ráno ho vodil on, asi měsíc. Před ním byl syn statečný
a když si zvyknul, vodím ho zase já. Dá mi pusu a už se ani nepodívá jestli odcházím ![]()
@VitaminC Ano to jsem zkoušela, dnes jsem řekla jsem ze jdu na záchod, stála jsem na chodbě, zůstal tam, ale za chvilku běžel s brekem za mnou.
Normálně bych to neřešila, ale dnes mi volala ředitelka, že je s adaptaci problém a ze by to viděla na odklad, ale já si myslím ze za 14 dni nemůže hned zůstat ve školce do oběda. Kort když je na mě takto fixovaný. Nevím jak to právě chodi v jiných školkách, kolik mají času na adaptaci. Ale za mě je to krátká doba na to aby už se řešil odklad.
![]()
Vyřval si co chce, tak to zkouší. Nechápu, co tam máte za učitelky.
@Lainaire8 přesně to jsem si říkala také, že asi nezkusili nic aby ho zaujali nebo cokoliv jiného, proste začal plakat, hned volali. ![]()
A teď to bude podle mě ještě o to větší problém. ![]()
@Sany80s no, přesně to jsem si myslela. ![]()
Ale neznám to, šli jsme poprvé, tak jsem proste běžela zpět pro nej. ![]()
@Nikol473 Nejde o to, ze nebude brecet, ale o to, ze kdyz ti bude verit, ze se vratis. Takze mu nelzi, bez curat a prijd, za tri dny uz brecet nebude. Musi zjistit, ze je v bezpeci i bez tebe a ze opravdu prijdes, kdyz reknes, ze prijdes.
Jsi synuv zakonny zastupce, oddelit te od nej muze jen soud. Takze muzes byt ve skolce tak dlouho, jak budete oba potrebovat.
@Nikol473 píše:
@Sany80s no, přesně to jsem si myslela.
Ale neznám to, šli jsme poprvé, tak jsem proste běžela zpět pro nej.
Já to chápu, jsi vystresovaná a v té chvíli ti nedojde, že učitelka je neschopná…, zezačátku má tendenci občas brečet spousta dětí a učitelky kvůli tomu rozhodně nevolají za pár minut rodiče.
Prostě budeš muset zkusit vysvětlovat a trvat na svém. na odklad bych fakt nepřistupovala, pokud by mi tam dítě neřvalo celé dny po dlouhou dobu.
@Nikol473 píše:
Zdravím maminky ˇ.Můj syn 3 roky, před 14 dny nastoupil poprvé do školky, vše vypadalo nadějně, první den přišel pozoroval, zamával mi a já odešla. Bohužel během 10ti minut volala učitelka, že šíleně pláče ať si pro něj přijdu.
Na druhý den mi řekla že mohu jít do třídy s nim, aby si lépe zvykl na prostředí na děti.
Ale to byla asi chyba.
14dni už do školky chodím s nim, ráno bez problému vstane, do školky jde, když mu řeknu, ze musím jít k doktorovi a on na mě počká ve školce tak mi řekne ze ano, ale jakmile přijdeme do školky začne plakat, ze tam nechce byt sám, ať jdu s nim.
Přitom když jsem tam s nim tak si hraje, s komunikuje s paní učitelkou, ale jak se jen trosku vzdálim okamžitě běží za mnou.
Už jsem zoufalá, nevím jak postupovat dal, nemáte někdo stejnou zkušenost? Mám ho tam proste nechat vyplakat? Ale to se mi také moc nechce, bojím se, že pak už mi tam nebude chtít jít vůbec.
Moc prosím o vaše zkušenosti, rady.
Děkuji.
To to teda učitelky očividně moc nezvládají 😕 můj syn dělal hrozné scény, visel mi na noze, brečel, řval že chce maminku a že mě nechce opustit a že se bojí, že už ho nenajdu..ale po pár minutách, co jsem odešla, tak si šel hrát a byl v pohodě. A když jsem ho vyzvedla, tak mi vždycky učitelky řekly, jak dlouho brečel, čím ho zaujaly (prvních 14 dní měl potřebu se prostě přitulit). A sám syn po říkal, že ve školce dobrý a byl veselý a usměvavý 😀
@Meggiska píše:
To to teda učitelky očividně moc nezvládají 😕 můj syn dělal hrozné scény, visel mi na noze, brečel, řval že chce maminku a že mě nechce opustit a že se bojí, že už ho nenajdu..ale po pár minutách, co jsem odešla, tak si šel hrát a byl v pohodě. A když jsem ho vyzvedla, tak mi vždycky učitelky řekly, jak dlouho brečel, čím ho zaujaly (prvních 14 dní měl potřebu se prostě přitulit). A sám syn po říkal, že ve školce dobrý a byl veselý a usměvavý 😀
Přesně
mně ho učitelky normálně z té nohy sundali a řekli ať jdu, že to bude akorát horší. Samozřejmě se pak uklidnil. Každé dítě se uklidní, ale vzdát to za 10 min, to je vrchol lenosti učitelek
očividně sází na to, že můžeš přijít. Kdybys byla v práci, co by udělaly? Musely by se postarat samy ![]()
To je státní školka? Kolik je tam dětí na kolik učitelek? Je tam prostor pro to, aby se synovi někdo ty první dny individuálně věnoval?
@Sany80s přesně, to mě taky napadlo. Ještě se chci zeptat, kdy má ředitelka vůbec nárok na to aby mi řekla ze odklad. Za prve mi přijde po 14ti dnech moc brzo na odklad a za druhé když děla určite pokroky byť tedy se mnou, ale děla tak nevidím důvod na odklad. Opravdu se v tom moc nevyznám.
![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.