Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Potrebuju radu, popripade zda se vam stalo neco podobneho. Syn 2 roky jiz 3 mesice chodil bez problemu na nocnik- a to na curani i kakani. Pred par tydny mel strevni virozu a prujem, i to zvladl v pohode, ani jednou se nepokakal.Pred cca 2 tydny mel covid, vcelku lehky prubeh- 3 dny teploty, trochu ryma, kasel. Nevim, zda to ma souvislost, ale po te nechce xhodit na nocnik- curani jeste jakztakz, ale kakani v zadnem pripade, kdyz se mu uz moc chce, odmita nocnik, zachod..a jeci a pak se pokaka. Mate nejake rady? Stalo se nekomu? Nutit? Dat zpet plinky? Diky za nazory.
Já ti nevím, pleny by se mi zpět dávat nechtělo, spíše bych se to jeceni a následné případně pokakani snažila nějak emočně vyignorovat a nabízela nocnik pokud možno vklidu
ono se to určitě zase utrepe. A až dite zjisti, ze ty jsi vklidu, jistě se uklidni také.
Nam se neco takovyho stalo taky, ale diteti bylo cca o pul roku min
na chvili jsme pleny vratili a pak se to znovu ucil. Netlacila jsem na pilu. Kazdopadne na nocnik uz se nenaucil, chtel na normalni wc. Tak zkus to, ze koupite prkynko na zachod a treba se mu to zalibi ![]()
No, u nás už to trvá přes dva roky a syn prostě na záchod nejde. Už to tak vymakal, že si jen ušpiní slipy a pak ho musím donutit tam sedět. Fakt nevím, co s ním. Bude mu pět a stále ještě nechodí
nenuť ho, to je cesta do pekel…nebo dopadneš jako my.
Pliny se mi znovu davat nechce..obzvlast kdyz vidim, ze pozna, kdyz se mu chce, ale cosi mu brani v tom jit na nocnik(zachod)..netusim, co ten blok zapricinilo. Navic ma jit do miniskolky na par dopo v tydnu..to nevim, jak budu vysvetlovat..muze tam mit plinky, ale to fakt nechci, byl by to krok zpet..
@Elisa85 píše:
Pliny se mi znovu davat nechce..obzvlast kdyz vidim, ze pozna, kdyz se mu chce, ale cosi mu brani v tom jit na nocnik(zachod)..netusim, co ten blok zapricinilo. Navic ma jit do miniskolky na par dopo v tydnu..to nevim, jak budu vysvetlovat..muze tam mit plinky, ale to fakt nechci, byl by to krok zpet..
Aha no ale kvůli té školce bych mu tu plenu raději dala. Aspoň do školky. Jednak pokud odmítá na toaletu jít a kaka do slipu, jak by to měly ty ucitelky řešit, že? Já jsem malymu do soukromé školky v tom věku plenu na to dopoledne dávala, on už mi doma na nocnik chodil, ale ucitelkam si říct ještě neuměl, to až později přišlo. Takže curani nemusely řešit vůbec a když kaknul, prebalily ho. Ale on tam stejně skoro nekakal. Nezapomeň, ze i když se jedna o miniškolku, mají stále na starost více děti a za ukol pro ne zajistit (pro všechny) plnohodnotný program. To proste pak úplně není možné se zdržovat nechutí jednoho svěřence jít na nocnik.
Mas pravdu, asi mu ji do miniskolky dam. Aspon bude vice v klidu (doufam). Porad premyslim, co mu ten blok mohlo zpusobit a jak ho „odblokovat“..
@Elisa85 píše:
Potrebuju radu, popripade zda se vam stalo neco podobneho. Syn 2 roky jiz 3 mesice chodil bez problemu na nocnik- a to na curani i kakani. Pred par tydny mel strevni virozu a prujem, i to zvladl v pohode, ani jednou se nepokakal.Pred cca 2 tydny mel covid, vcelku lehky prubeh- 3 dny teploty, trochu ryma, kasel. Nevim, zda to ma souvislost, ale po te nechce xhodit na nocnik- curani jeste jakztakz, ale kakani v zadnem pripade, kdyz se mu uz moc chce, odmita nocnik, zachod..a jeci a pak se pokaka. Mate nejake rady? Stalo se nekomu? Nutit? Dat zpet plinky? Diky za nazory.
Hele co se té příčiny týče - neměl třeba před nějakou dobou nějaký tužší bobek (jako zácpu) co nešel ven? Mně se takhle šprajcoval syn v podobném věku, když měl jednou tuhou stolici a poranil si konečník při průchodu. Pak ho to asi nějakou dobu bolelo a to stačilo k tomu, aby si asocioval nočník s něčím nepříjemným. Nicméně on pak stolici vysloveně zadržoval, což je ještě trochu jiný level problému. Co my jsme se s tím natrápili, trvalo skoro rok, než se to upravilo. ![]()
K řešení nevím no. K plíně bych se asi nerada vracela, ale tak třeba - pokud by si řekl, že se mu chce, tak dát mu tu plínku vysloveně jen na vykonání té potřeby a pak zase sebrat? A pak postupně ho třeba posadit na ten nočník i s tou plínou (jako že by to udělal do plínky, ale seděl u toho na nočníku), a pak tu plínku postupně zase sebrat?
Nebo ho odměňovat za to, že to udělá do toho nočníku. Tohle nám nakonec zabralo u syna - byl úplatný.
Po úspěšném vybobčení dostal do misky hrstičku pombér křupek - on je miloval a já mu je jinak nechtěla dávat, přece jenom je to tučné a slané. Dlouho se pak hlásil o nočník sám se slovy „udělám bobek - dostanu křupky“. Nakonec pánbůhzaplať za všechno, co funguje. ![]()