Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojte potřebuju pomoct, mam hrozný strach jit k doktorovy proste se jich bojim.Na zacatku ledna mně hrozne zacal bolet zaludek kazde rano a proste pocit na zvraceni atd casto to preslo v poledne to nejhorsi. Doslo do takove faze ze to bylo nesnesitelny a dokopal jsem se k doktorce, doktorka mi napsala omeprazol a ze zacatku pomahal ale ted uz ne. A prijde mi ze je to horsi a horsi proste neskutečna nausea a od mala mam tezkou emetofobii takze ja si myslim ze kdybych ji nemel tak uz davno zvracim kazde rano. Po kazdem jidle je mi blbe, na vecer je mi hrozne tezko a nadymani. Paleni zahy teda nemam a vsichni mi rikaji at si dojdu na gastroskopii ale ja vim ze bych to nedal. Nema tady nekdo zkusenost s timhle jako ja? Pokud ano prosim reknete mi jak se to vyresilo.
Gastroskopii zvládneš, dají ti injekci. Mohl by to být reflux, vředy, či cokoliv jiného. Na internetu v tomto rady nehledej a jdi k lékaři.
No jedině gastroskopie. I kdyby někdo měl podobné příznaky jako, ty, příčina může být jiná a vhodná léčba je nutná ušít na míru diagnóze. Tohle je přesně důvod, proč lidi chodí k doktorům i s vážnými věci pozdě - mají strach z vyšetření a hlavně z výsledku.
Jestli za žádnou cenu nechceš jít k doktorovi a nepůjdeš, tak leda zkusit nějak radikálnějí změnit stravovací návyky…
Kolik ti je? Znám osobu, která až do určitého věku prosila svojí mamku, aby ji objednala k zubaři a pak ji tam i odvezla, aby „neměla šanci“ to neudělat nebo na poslední chvíli couvnout. Měla z toho panickou hrůzu, ale takhle jí to fungovalo.
Tak poprosit rodiče, partnerku, sourozence, prarodiče… aby ti pomohli se tam dokopat. Těch příčin může být hrozně moc.
@Albert-ok píše: Více
Jedině ta gastroskopie, jinak se dá těžko určit kde je problém. Jestli se bojíš, tak ti daj oblbovák a nebudeš nic vědět. Já na tom taky byla, a zvládla jsem to jen s tím umrtvovacím sprejem do krku. Není to nic příjemného, ale zvládnout se to dá.
Tak to neodkládej.
Potřebujete se nechat vyšetřit na gastru. Musejí vyloučit, že jde o něco vážného. Protože jestli ano, stejně u toho lékaře skončíte. Akorát to bude v nemocnici a nejspíš si tam nějakou dobu pobudete… Je dost možné, že „vyfasujete“ jen nějaké změny jídelníčku. Byť bývají často drastické a ne úplně levné, tak plní svůj účel… Můžete taky jako první věc zkusit eliminační dietu nejčastějších skupin potravin, které dělají neplechu. Ale zabere to hodně času a kdyby to opravdu bylo něco vážnějšího, tak by vám ten čas pak mohl chybět… Běžte prostě k lékaři. Klidně mu řekněte, že se bojíte. Já taky dopředu upozorňuji, že z něčeho mám strach a jsem nervózní. Zatím měli všichni zdravotníci pochopení a kolikrát z toho byla ještě i vcelku příjemná konverzace - ačkoliv mě třeba zákrok i bolel… A jinak moje máma byla na gastru nedávno. Vcelku se bála, protože ji všichni děsili, jak to bude hrozné, ale nakonec to prý bylo v pohodě, ani injekci nepotřebovala. A prý půjde kdykoliv znovu. To jen abyste věděl, že ne každý tam musí trpět. Ve skutečnosti je dost lidí, kteří to dali úplně v pohodě ![]()
Může se nejdřív udělat sono, jestli tam není problém se žlučníkem. Gastroskopie se dá udělat i v sedaci, takže o ní nebudeš vědět. Hlavně to dál řeš.
Hrozné. U nás bylo něco podobného, ale u manžela. Řešila jsem víc jeho zdraví než své. Se žaludkem jsme to nevyřešili, ale v intimní oblasti pomohl komplex Exurol.