Problém se zaměstnavatelem
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Problém se zaměstnavatelem
Dobrý den,
Jsem v situaci kdy si nevím rady v tom jak ke mně přistupuje můj zaměstnavatel.
Zpracovávám objednávky na základě formulářů a výkresů. Ve firmě to chodí tak, že je vyplata rozdělena na fixní složku 100% a k tomu je přidána 50% složka odměnová. V mém případě je to 30 000+15 000 hrubého. za každou zkaženou objednávku se strhává 300kč z odměnové složky. Měsíčně se tolerují 3 chyby aniž by se to řešilo nějakým pohovorem s vedoucím. Mně se bohužel nepovedlo dostat pod 8 chyb měsíčně. Na což mi po zkušební době přišel vytýkací dopis, ať se okamžitě zlepším a navíc napracuji 40 hodin přesčasů zadarmo, jako kompenzaci škody, kterou jsem způsobil. Škodu již nepočítal jako 300kč za zkaženou objednávku, ale počítá ji za 1700kč a to jen mně nikoli mým kolegům. Na to jsem reagoval výpovědí. Nasledovala výplata pouze s fixní složkou tedy 30 000kč hrubého, byly mi odebrany napracované presčasy 14 hodin a bylo mi odebráno 8 dní dovolené, které jsou sice proplaceny a ja je nevyužil.
Mohu se nějak bránit? Pokud bych si nenechal vzit mé napracované presčasy a dovolenou může mi majitel sáhnout i na mou fixní mzdu či po mě požadovat náhradu škod či ušlého zisku?
Jsem z toho poměrně zoufalý a nevím, jestli si to mám nechat líbit a nebo s tím něco začít dělat..
Jan
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
A co mas ve smlouve, co se tyce kompenzace skody? A co se pise ve smlouve o te odmenove slozce vyplaty? Pokud jsi dal vypoved, je toto tvoje posledni vyplata?
- Citovat
- Upravit
Odměnová složka mzdy je nenárokova. Nepočítám s tím, že mi ji dá když má právo mi ji nedat. O strhávání ze mzdy ve smlouvě nic není. Strhával to z nenárokove složky mzdy. Ještě dostanu jednu výplatu.
Jde mi také o to zda má právo, pokud bych nesouhlasil s odebraním dovolené, po mě chtít kompenzaci škod… aby mi pak neprišel dopis, že po mě majitel chce odškodnění ve výši např
20 000kč. Chtěl jsem se domluvit na okamžité výpovědi dohodou, ale nemají za mě záskok, tak to nepřijmuli…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jan999 píše: Více
V tom pripade nema pravo ti sahat na tu fixni slozku. Dovolenou, na kterou jsi mel napracovane dny a kterou sis nevybral, by ti mel v posledni vyplate proplatit. Pokud ve smlouve nemas nic jako hmotnou zodpovednost, nahradu unikleho zisku atp, tak si nemyslim, ze ma pravo po tobe chtit nejake odskodneni. Ale poradila bych se s nekym fundovanym, treba tady?
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/…a-skodu.html
- Citovat
- Upravit
No tak při konci pracovního poměru se dovolená krátí, takže pokud jsi si vybral víc než na co jsi měl nárok, tak si to zaměstnavatel strhne zpět.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám ješte 8 dní dovolené ke konci smlouvy, které jsem si nevybral. Zaměstnavatel mi je strhl jako kompenzaci škod, sice mi je zaplatil, ale ja ty dny byl v práci a né na dovolené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jan999 píše: Více
Zajdi se smlouvou, vyplatnicemi a vším co máš na úřad práce. Mají tam poradnu. Tam ti asi poradí nejlíp když to i uvidí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dovolena: Pri konci pracovneho pomeru si bud dovolenou vyberies alebo ti bude preplatena. Nic ti nestrhol, proste ti ju preplatil. Nejedna sa o kompenzaci skod ani o odebrani, ale o normalne preplatenie dovolenky pri skonceni pracovneho pomeru, standardtny stav.
Zamestnavatel po tebe moze pozadovat nahradu skody max 3 mesacne platy. Takze ak si skoncil iba z 1700 CZK ako nahradou skod, bol by som radsej ticho a moc neprovokoval ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jan999 S tou dovolenou to myslíš tak, že napsal od 20. do 28. jsi čerpal dovolenou, ale ve skutečnosti jsi byl v práci? Nebo jak to mám chápat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@IcePlanet7 píše: Více
Tím jsi si jistý, těmi 3 měsíčními platy? Ve smlouvě žádnou hmotku nebo úhradu finančních ztrát nemá. Navíc by snad zaměstnavatel musel prokázat, že ke ztrátám skutečně došlo.
- Citovat
- Upravit
@Silverine247 píše: Více
Pokud zakladatel dostal vytýkací dopis, tak zaměstnavatel jeho chyby zřejmě vyhodnotil jako porušení pracovních povinností. No a pokud díky neplnění pracovních povinností zaměstnanec způsobí zaměstnavateli škodu, tak má zaměstnavatel nárok na její náhradu a to až do výše 4,5 násobku zaměstnancovy průměrné mzdy. Pravda ale je, že by tu škodu musel prokázat a myslím, že si ji ani nesmí strhnout sám od sebe, tedy pokud by zaměstnanec nesouhlasil, muselo by to jít přes soud.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Za minulý měsíc jsem odpracoval 20 dní, 3 dny jsem byl na dovolené. Na výplatní pásce mám ovšem 12 odpracovaných dní odpracováno a 11 dnů dovolené. Dovolenou mi neproplatil, pouze mi zaplatil odpracované dny a 8 odpracovaných dnů vyměnil za 8 dní dovolené. Zároveň jsem měl napracováno 14h presčasů, které mi neproplatil ani jsem za ně nedostal náhradní volno.
Jak již psal někdo výše nevím, zda se do sporu mám pouštět protože po mně pak může chtít náhradu škod. Věc se má ale tak že chyby se na našem oddělení dělají běžně kolem 2-3 za měsíc a jsou za každou chybu strhnuty 300kč. Já bohužel chyb dělal kolem 8 a majitel si to vyhodnotil tak že mu za každou chybu dlužím 1700kč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit