Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahojík,
měla bych na vás otázku?
Neměli jste taky někdo problém se zoubkama u dětí?Jako s kazivostí atd.
Mojí mladší dceři je jí 19měsíců,se začaly kazit přední zoubky teda začala jí slízat sklovina.
S prvních čtyř nahoře,mluvila sem o tom s dr.a ona,že jestli má dostatek vápníku,což nemá!nejí jogurty,nepije mlíko a prostě do ní nedostanu nic co projde kolem mlíka,tak,že verdikt má málo vápníku a odrazilo se jí to na zubech.tak jsme říkala,že maximálně jí vypadnou,ale nedávno jsme si dcerou hrála a má i kazy na stoličkách.máme jet za týden v pátek k zubařce a že ne ní mrkne,ale pokud prý jsme viděla ty dirky i já tak budou hluboký a budou se muset asi vrtat,vůbec si nedovedu představit jak to budou dělat,vím co dělá při čištění zubu to ju držím silou,abych je aspoń trochu vyčistila.Nemáte někdo s tím zkušenosti?děkuji moc za každou odpově´d.
Jinak zoubky samo,že čistíme asi od 14m.pastou elmex…
Naší Marťi se ulomila jednička nahoře otevírala šampóny zubama a vše okusovala.Ten se ji kolem 2,5 rok začal kazitslezla sklovina a od něho to chytl i 2zoubek,taky pasty elmex,lacalut atd.zubařka s tím nic nedělá i když je i kousek vyštípnutý.Teď máme jít k jiné zubařce a děsím se co bude,protože se okamžitě skládá jen uvidí stříkačku s jehlou tak držíme palce
No prý přední zuby pokud nebolí tak nesparavujou s toho bch se ani moc nebála,ale stoličky musí,ty musi vydržet dýl,tak se fakt už s příštího pátku třepu.starší dcera měla před rokem malinký kaz a nechá ho prý zvětšit pak se za plombuje,ale u ní nemám takovej starch jak u té malinké,je to fakt pakárna ty zuby…
Tomu věřím že máš strach,nejhorší je ze dětský dr.i když je šetrný tak mi povídal že pokud budou se zubama problémy že jí uspí a udělaj to v narkóze.nebo nějaký oblbováky chudáci prcci
No právě,že naše zubařka nemá ráda když se musí děti dávat do narkozy skrz vrtání,tak,že fakt nevím.prý,že jí napíše flouritový tablety…
To ta naše první zubařka se pořád ptala jestli je berem a já že ne že mi je nenapsala a nikdy mi je nedala,ale byla divná chtěla mi trhat zdravé zuby ![]()
Olciku,
zacit zuby cistit az ve 14mes je docela pozde,to jste predtim necistili?
Jinak zuby prijimaji vapnik pouze v dobe vyvoje,nez prorezou,ted i kdyby jste jedli vapnik po lopatach uz nic moc nezachranite.
Takze cistit,omezit sladky nebo po sladkym vycisit zuby to same ovocne dzusy.
Mekka kartacek,klidne i bez pasty,aby se nepredavkoval fluorem,jinak bude mit flekaty staly zuby.
A jednou tydne pouzit ELmex gele,ale opravdu jen 1×tydne,potrit zoubky.
Detske zoubky se spravujou a kort u takhle malych,musi tam vydrzet do doby nez vyrostou stale,protoze ty mlecne jim drzi misto.
Dano samo,že ji čistím zoubky od té doby co jí vylezl pomalu první,ale psala jsme,že častím zoubky od 14m.pastou předtím jsme čistili bez pasty.Sladký skoro nejí,pijeme většinou neslazený čaj nebo trošku štávy do vody,tak nevím s čeho to má.samo,že to už ted nezachráníme,ale chtěla bych aspoň to trochu ta kazivost spomalit.Jinak právě jsme o tom elmex gelu přemýšlela,ale je tam napsaný,že až od 6let,že se nesmí polknout…
my jsme na zoubky dávaly fluorové tabletky.. měl to od asi osmi měsíců a dobrali jsme nedávno..
zkoušela bych trpělivě mléčné výrobky.. a popř. dodávat vápník jinak v tabletkách.. protože je fakt důležitý..
jinak neporadím… uvidíš co dr.
Jj něco mě naše dr.dala ňáký granulky tak jí to budu podávat,taky si myslím,že vápník je duležitý i teď,ale bohužel já do ní nic nedostanu,ted sem tam s ní trošku jogurtu kostíku,tak mám s toho radost.Jen se modlím,aby jí to nechtěla vrtat už ted ikdyž tam je velké procento,že bude chtít
…
Olci
je psany od 6let,ale kdyz si to das na tu vatovou tycinku jak je do usi a jen cilene 1×tydne potres ty zoubky,tak to nevadi.Ja to pacientum doporucuju a bez problemu.Vapnik v tomhle pripade u zubu nic neresi,pokud uz jsou prorezany,je dobrej na kosti.
Zkuste ten elmes mel by posilit zbyvajici sklovinu.