Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
on platí všechno úplně všechno .pokud já mám příjem což momentálně nemám zůstává mě a já z něj nakupuju něco pro malého sebe občas nějaké jído nebo do domácnosti .
jinak úšty zvlášt .já nevím kolik nosí on neví kolik mám já.
Hoj ženy.No tak to je zásadní chyba,že nevíš,já přehled mít musím.Jak můžeš vědět,že nešetří,když ani nevíš kolik má peněz.Je mi 32 let a teprve až ted mám chlapa svých snů,jsem ta princezna,taky jsem bývala matka,ale už nehodlám.Navíc toho svýho znám od 15-ti,tak jsme prostě na sebe asi celý život čekali.Taky jsem byla ta sobestacná,vsehoschopna,ale dava mi durazne na jevo,ze si toho je vedom,ale dokazovat mu to nemusim.Jde o to,komu chces dokazovat, ze „na to mas“ ??? Kdo o to stoji? Ty sama,nebo te nekdo prosil,at vsechno zvládneš?
Treba si stezujes a nemáš proc,teda alespon me to tak prijde.Zase na druhou stranu chapu pocit mit jistotu,ze nekde jsou…
víš já vím ,že nešetří ,o tom kolik vydělá vím ,ale on neví ,že já vím … . No a o tom co mám já vím jistě ,že on neví .No já vím je to divný ,ale je to tak .Mě neunikne žádný jeho tajemství -bohužel mám „detektivní“ talent .
Anonymní píše:
víš já vím ,že nešetří ,o tom kolik vydělá vím ,ale on neví ,že já vím … . No a o tom co mám já vím jistě ,že on neví .No já vím je to divný ,ale je to tak .Mě neunikne žádný jeho tajemství -bohužel mám „detektivní“ talent .
No a tak každý máte svý tajemství a kupodivu to žere jen tebe, že jo?
On si vesele utrácí, protože se domnívá, že může. Proč by nemohl, když ty nevíš, z čeho utrácí? A navíc, když on je ta hlava, která ty peníze nosí domů. A ty jsi naštvaná, protože naopak víš, z čeho utrácí … (a přiznejme si - teda aspoň já jo - mně to teda děsně žere, že prakticky nemám žádný „svůj“ příjem … tudíž nemůžu trácet „své“ peníze …
)
Pokud jde o ten pocit, že si vedle svého milého připadáš trochu jako chlap, vše musíš zařídit sama, on se nepostará, je to sice mrzuté, ale opravdu si za to můžeš tak trochu sama. Sama říkáš, že se tak vůči tobě chovají všichni, ne jen tvůj muž. Takže jaká je asi pravděpodobnost, že je chyba ve všech okolo? Spíš se zamysli, jestli to svým jednáním tak trochu nepodporuješ, možná si zajdi popovídat s psychologem, třeba ti pomůže si mnohé uvědomit. Základní pravidlo ve vztahu je, že nemůžeš změnit toho druhého, můžeš změnit jen sama sebe a své jednání k němu, budeš li mít štěstí, ten druhý pak změní i své jednání vůči tobě. Takže se chovej trochu více jako bezmocná ženuška a třeba si tvůj drahý ještě zvpomene, jak se chová silný ochránce. Chce to trochu méně výčitek, trochu bezmocnosti a spoustu vděčnosti a obdivu vůči tomu druhému. Co se týče rodinného rozpočtu, pokud tě to uklidní, stanovte si jasná pravidla, zprůhledněte hospodaření. My to máme doma třeba trochu netypicky, poslechli jsme Plzákovy rady a rozdělili si kompetence. Já velím pokud jde o výchovu potomstva a domácí práce, manžel vládne nad financemi a společným volným časem. Zní to sice jakože on si vybral to lepší, ale není to tak. Neznamená to, že uklízím jen já a jen já se věnuju dětem, jde jen o to, že já jsem ta, která rozhoduje, co je potřeba kdy udělat, tvořím rozvrhy domácích prací a podobně. Stejně tak manžel nefinancuje celou domácnost sám, ale já taktéž přispívám, jde jen o to, že on rozhoduje, kolik peněz kam odejde, kolik si kdo smí utratit. Sice mi manžel naši kalkulaci ukazoval, ale v podstatě je jeho problém, jak zajistí, abychom vyšli. Jde jen o to se smířit s tím, že neexistuje žádný univerzální nejlepší návod, jak vychovávat děti, hospodařit s penězi. No a tak si do toho nekecáme. Oba to děláme, jak nejlépe umíme. Nepřihlášená sovička
Emilie píše:Anonymní píše:No a tak každý máte svý tajemství a kupodivu to žere jen tebe, že jo?
víš já vím ,že nešetří ,o tom kolik vydělá vím ,ale on neví ,že já vím … . No a o tom co mám já vím jistě ,že on neví .No já vím je to divný ,ale je to tak .Mě neunikne žádný jeho tajemství -bohužel mám „detektivní“ talent .On si vesele utrácí, protože se domnívá, že může. Proč by nemohl, když ty nevíš, z čeho utrácí? A navíc, když on je ta hlava, která ty peníze nosí domů. A ty jsi naštvaná, protože naopak víš, z čeho utrácí … (a přiznejme si - teda aspoň já jo - mně to teda děsně žere, že prakticky nemám žádný „svůj“ příjem … tudíž nemůžu trácet „své“ peníze …
)
Emilie píše:Anonymní píše:No a tak každý máte svý tajemství a kupodivu to žere jen tebe, že jo?
víš já vím ,že nešetří ,o tom kolik vydělá vím ,ale on neví ,že já vím … . No a o tom co mám já vím jistě ,že on neví .No já vím je to divný ,ale je to tak .Mě neunikne žádný jeho tajemství -bohužel mám „detektivní“ talent .On si vesele utrácí, protože se domnívá, že může. Proč by nemohl, když ty nevíš, z čeho utrácí? A navíc, když on je ta hlava, která ty peníze nosí domů. A ty jsi naštvaná, protože naopak víš, z čeho utrácí … (a přiznejme si - teda aspoň já jo - mně to teda děsně žere, že prakticky nemám žádný „svůj“ příjem … tudíž nemůžu trácet „své“ peníze …
)
věř tomu ,že v tom problém není já samozřejmě mám své finance ,protože umím hospodařit(před těhotenstvím jsem si udělala dostatečně velkou rezervu a během mateřské taky právě proto ,abych mohla zůstat doma a nebyla na něm závislá),mohla bych je urácet ,kdyby ty rezervy tvořil on ,já ale nedokážu být bez peněz .Mi prostě vadí ,že nešetří ,když vím že se to dá .Prostě je to nezodpovědné .a kdyby šetřil ze svého velkého platu zase by ho to tolik neomezilo a přitom by měl rezervu na nepředložené události -jako neumím si představit ,kdyby se mu něco stalo ,třeba by si zlomil nohu -jistě on by to nějak vyřešil ,ale úplně zbytečně by to bylo složutější než kdyby si 2-3 měsíce něco odpustil a vytvořil si rezervu.věř mi ,že závist nebo zálusk na jeho peníze v tom není ,nechci si kupovat to na co nemám a na to co chci mám (pokud tím tedy nemyslím vlastní dům se služebnictvem )
A kde je psáno,že ten blb,který na Tebe někde čeká v nové práci bude horší než ten , co máš doma!Určitě nebude horší!To já mít takovýho co si kupuje časopisy za 800,tak bych ho hnala!Mimochodem,mám přehled o časopisech a co to kupuje za 800?A chodí do hospody nebo vysedává s kamarády?Na Tvém místě už bych od něj dávno odešla!Píšeš,že jsi mladší a tak si určitě najdeš někoho,kdo v Tobě probudí tu ženskost!Budu držet palce!
Ahoj holky,potrebuji poradit.Mam takovy,,maly''problem.Mam pritele o 27let starsiho,me je 29let,problem je v tom,ze je hrozny cholerik,meni nalady kazdych 10minut,porad hleda chyby co delam spatne,kdyz uvarim tak mu to nechutna(jenom jemu),je toho porad vic.Mam strasny problemy s vyrazkou na zadecku a pritel me kvuli tomu nadava,take mam trochu povisla prsa to zase rika,ze je mam jak onuce.Dalsim probleme je to,ze jsem na uradu prace a nemuzu platit cely najem.Mame to tak uz domluvene,ja platim najem a on jidlo a ted me to vycita.Deti nemame ale pritel ma z predchoziho manzelstvi tri dospele deti,na tu nejmladsi plati alimenty 3000kc ma taky vnuoucata.Vsichni ho maji jen na penize ale autoritu nemaji pred nim zadnou.Nikam spolu nechodime,nejsou penize ale pro ne vzdycky ma.Omlouvam se za tak dlouhy prispevek ale nevim si uz rady.Mam ho moc rada a opustit ho nechci.Planujeme miminko a svatdbu,az zacnu zase chodit do prace.Dekuji za Vase rady
Naprosto přesně napsané. Chlap má sílu fyzickou, ale k tomu potřebuje příkaz, aby šel toho mamuta ulovit.. Ostatně, proč to na vojně funguje na principu rozkazů a bezkecového jednání? No protože ti chlapi to takhle mají rádi. Oni si to mezi sebou nakonec okomentují, ale v první řadě úkol splní …
Můj manžel je člověk, který je velmi silný. Jak fyzicky, je neksutečnej dříč, tak jako osobnsot. Není lehké vedle něj žít. On totoiž vedle sebe potřebuje někoho, kdo bude ještě silnější - ale současn ětak chytrý, že to nebude dávat najevo. A to já nejsem. Nejsem ani silnější, ani jaksi tak chytrá
Nesjem z těch, kdo umí šikovně manipulovat. Vlastně - zazdila jsem to, protože v případě jakéhokoli pokusu a převzetí moci jsem byla hrubě poslána do patřičných mezí. Nestálo mi to az to. Ae současně jak píšu - stát někde v koutě taky není správné.
Asi by bylo hezký tu psát, jaký je výsledek. Jenže on není. On je to furt a furt a furt boj obou o něco mezi nějakým dohodnutým kompromisem a valstní představou. Furt a neustále. A pokud je klid, tak jen proto, že jeden či druhý si řekne, to prostě netsojí az to vyvolávat konflikt. Hůř je na tom manžel, protože on je tak trochu cholerik a má potřebu jakýkoli nesoulad okamžitě a střelhbitě řešit. Což ale já vnímám spíš jako útok, těžkou kritiku, takže následně se okamžitě hroutím, brečím a takhle se prostě diskutovat nedá. A už vůbec ne cokoli řešit a hledat kompromisy. To vede akorát k těžké hádce a těžké krizi.
Já mluvím os obě, ale snažím se dát ěnjaký návod. O tom, že klid asi nebudeš mít niidy. S nikým. Tomu prostě nevěřím. Jde jen o to se nějak přiblížit středu, kompromisu. Je to stejně těžký, protože i kompromis je prostě špatně. Každý chcete něco jiného, a i malý ústupek je prostě zářez. A každý z vás bude více či méně bojovat za své zájmy. A každý máte svou pravdu, jen se domníváte, že ten druhý zbytečně blbne a podkopává toho druhého. Tím, že manžela utneš v rozhazování, může on těžce nést jako osobní svazování. Tím, že on přesvědčí tebe, že rozhazovat je třeba, ty poneseš těžce, protože na tobě zbyde starost, z čeho utáhnout domácnost. A ani jedno není ve svém důsledku dobře.
Můžete udělat to, co asi funguje nejlépe. Pečlivě připrav rozpis dmácích financí. Včetně jeho celkového platu a tvých příjmů. Pak se můžete domluvit na tom, kolik kdo budete mít jaké „kapesné“. Půjde o peníze, s kterými si dotyčný může udělat co uzná za vhodné - hodit do Vltavy a nebo nakoupit plíny pro děti. ten druhý mu to nesmí ale ani náhodou vyčíst, nesmí se to nijak zneužít jako zbraň (pokud budou peníze použity pro rodinu - já se obětovala, ty ne). Bude tě to stát nervy, prootže už jsi asi taková - ale to je ten kompromis. neřekni slovo proti. I když tě to bude strááášně štvát.
Jak máte upravené účty? každý svůj? Trvej na tom, aby ti odevzdal částku nutnou pro provoz (viz ten rozpočet.) Společný? Hlídej to. Pokud se stane opakovaně, že přebere přes svíé „kapesné“, pak asi nezbyde, než abys termín výplaty vybrala dřív než on.
Peníze jsou problém všude.