Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A třeba to cítí i z tebe, že se o vše postaráš, a myslí si že chceš být sobstačná a na něm nezávislá, tak ti ten pocit dává, nebo je třeba jen pohodlný a když vidí, že to vyřídíš, tak se porostě nestará. Ty bys chtěla být ve vztahu ta podřízená, ale on to zřejmě nepozná a třeba ani nechce. A jestli to není v jeho povaze být autorita, jiný nebude. Já bych tedy zase nechtěla chlapa, co by mě poroučel a já se ho pomalu bála.
no o tom jeho problému s udržením peněz jsem mu řekla,jenže to slyším peníze jsou od toho ,aby se utráceli a podobný moudra ,prostě jemu není trapně si jít půjčit ode mě (momentálně jsem bez příjmů )ještě mi řekne ,že jsem skrblík .Jo to jsem ,ale protože mi nic jinýho nezbývá -tvrdí jak nemáme peníze ,když po něm chci a pak vydělá přinese časopisy za 800 a ne aby to ušetřil.A svyřizováním rodiných záležitostí nechce být ten špatnej já to řeším a on někde vzadu přikyvuje
![]()
takže o tom ví ,rodiný věci se mu nechce řešít -je to nepříjemné,a finance má tak nějak „na háku“ kolikrát jsme se pohádalli a já mám vedle sebe stárnoucího chlapa ,kterej se pořád víc a víc chová jak děcko.A mě to sere .Protože je tohona mě moc matka se odstěhovala od otce ,otec to řeší se mnou (hlavně svůj sex.život) matka má druhou pubertu ,babička ta bez dědy (je jaksi dost mimo ,ale tam se o to kromě mě stará ještě strejda),bratr má dluhy -já ho tahám ze sraček ,ségra má problémy v těhotenství -zase jsem ten kdo to první ví a musí klidnit její pláč ,kamarádku bije manžel -volá mě,tchán má hádky s tchyní -svěřuje se mě ,tchyně má problémy s mým manželem zase to musí všechno vyprávět mě a domluv mu domluv mu ,vyřeš ,že nám padá střecha
Jako už je to na mašli ,opravdu,všichni mě serou nejradši bych se někam zdejchla ......... .
Tak v tomhle ti rozumím! Taky to tak mám
. A svýmu chlapovi jsem to řekla několikrát. Jen se ale urazí. Těžko to spravovat, když je to výchovou a vzorem rodiny, ve které vyrůstal:(. Taky mě to štve a taky se obávám, že bych někoho vyhovujícího ani nenašla. U nás jsou problémem ještě i ty peníze (uživení rodiny), kdy já mám dvě práce k RD. ![]()
delice píše:
A třeba to cítí i z tebe, že se o vše postaráš, a myslí si že chceš být sobstačná a na něm nezávislá, tak ti ten pocit dává, nebo je třeba jen pohodlný a když vidí, že to vyřídíš, tak se porostě nestará. Ty bys chtěla být ve vztahu ta podřízená, ale on to zřejmě nepozná a třeba ani nechce. A jestli to není v jeho povaze být autorita, jiný nebude. Já bych tedy zase nechtěla chlapa, co by mě poroučel a já se ho pomalu bála.
to on jako je autoritativní ,vedoucí tip ,v práci s tím nikdy neměl problémy .Já potřebuji k chlapovi vzhlížet mít jistotu všezachranujícího obětí.A ne pocit ,že to všechno mám na hrbě já .Protože já to mám na hrbě celej svůj život a ve svý rodině jsem to chtěla jinak ,protože vždycky potřebuješ "vydechnout "
nebo se ze mě pomalu stane hrozná zrůdička ,budu jenom poroučet a čekat ,že všichni budou skákat jak já pískám a taková být nechci -chci být slabá žena a vychutnat si to .
No tak to je teda síla. Asi bych už vybouchla.
Jsi mezi všema jak nějaká vrba do který každý hustí svoje problémy
Vím, že je to těžké, ale odprosti se ode všeho, co se tě netýká, sama toho máš dost doma. To jak žijou ostatní ty neovlivníš, i když jsou to lidi z rodiny. A doma, to tě teda chápu.
Jako časopisy za 800, to bych fakt nechápala
Bych mu asi řekla že za ty peníze mohl mít malej třeba plíny. At laskavě myslí na rodinu a ne jen sobecky na sebe.
No jo, napadá mě ale, že třeba já si tuhle situaci taky podpořila a vykrmila… Protože já jsem vychovávaná být samostatná a vše si zařídit sama. Potřebovat sama sebe a být nezávislá. On naopak. Tudíž já jsem ta, kterou potřebuje a já od něj nepotřebuju nic. To je taky špatně a on se může cítit nepotřebný. Tak rozdávám úkoly a nechávám nějaký věci a zařizování fakt na něm. Někdy se zlobí, ale nakonec je rád. JE to těžké, nevím, jak to máš ty. Možná je dobré se zamyslet i nad tím, že to, jak jsi pro všechny „tady“, může být taky chyba. Možná by bylo fajn udělat tu stopku a říci okolí, že taky TY potřebuješ být osobnost, prostě potřebuješ čas pro sebe. Jestli mi rozumíš… Pěstovat sama sebe, své Já. A v tom ti chlap nepomůže.. ![]()
Lakynka píše:
Tak v tomhle ti rozumím! Taky to tak mám. A svýmu chlapovi jsem to řekla několikrát. Jen se ale urazí. Těžko to spravovat, když je to výchovou a vzorem rodiny, ve které vyrůstal:(. Taky mě to štve a taky se obávám, že bych někoho vyhovujícího ani nenašla. U nás jsou problémem ještě i ty peníze (uživení rodiny), kdy já mám dvě práce k RD.
tak to tě obdivuju .upřímě ,kdyby můj nevidělával ty prachy ,nebo je respektive neuměl vidělat už bych to asi vůbec nevydýchala ,ale upřímě mám pocit ,a strach že za chvilku to bude u nás jako u vás a já (půjdu do práce a když jsme spolu ještě nebyli ,uměla jsem docela máknout ).Bojím se ,že začnu vydělávat .....opravdu se bojím ,mám strach ,že mi bude k nepotřebě a bude to konec.Protože se k němu začnu chovat jako k nesvéprávnýmu dítěti ,protože se ze mě už úplně stane „chlap“ .No a nakonec sednu na lep nějakému blbovi ,který mi dá pocit ,že jsem žena -mám k tomu zdatně nakročeno -se nějak řítím do ještě větších problémů.
Anonymní: řešíme s manželem právě velkou krizi. Už jsem hledala podnájem a opravdu to vypadalo zle. NEříkám, že je to o dost lepší, ale nějak jsem se zamyslela nad tím, že nemohu jen čekat, že se on v něčem změní a já budu stále stejná. Asi to chce práci na obou koncích. U nás jsem prostě chlapovi nařídila sehnat si brigádu a bohužel ho s tím prudím den co den, aby si nemyslel, že zapomínám. protože se přestává snadno snažit. Ale jde o rodinu, dvě děti, manželství. A možná to máš jako já, že by sis vzala xxx prací, měla bys dobrý pocit sama za sebe, že jsi taková dokonalka a ženská pro všechno, soběstačná a schopná vydělávat. Což je taky špatně:D. A vím to. A taky to tak dělám, že se přistihnu, že bych nejraději makala od rána do večera a měla tenhle pocit, který je mi vlastně úplně k…
Ale já si vydělávám ještě na studium (studuju
)
Prostě si tak nějak říkám, že nemohu chtít dokonalého chlapa a taky vím, že kdybych potkama jiného, který by mi dával ten pocit, že jsem ta ŽENA, mohlo by mu chybět zas něco hodně podstatného, co bych nepřekousla. ![]()
S financema bych u vás dělala kompromis. Dohodla se konkrétně na nějaké částce, kterou bude přispívat na rodinu, nebo na ušetření na cokoliv, pak ať si kupuje časáky za 800kč, určitě na to má
. Určitě je to o domluvě, zkus to. Někdy chceme my dokonalky vše najednou a ve velkém. Ale tak to nefunguje.
(tak a tenhle příspěvek bych si měla číst sama pro sebe každý den
)
Myslim si, ze sama k tehle situaci nechtene prispivas. Nemuze to byt tak, ze se nekde v hloubi duse citis lepe, kdyz vis, ze jsi pro ostatni nepostradatelna? Ja to treba mam taky tak…
Tvuj muz by urcite dokazal byt doma autoritativni, ale to by musel mit vedle sebe nekoho uplne jineho, ne energickou, sobestacnou, chytrou zenskou.
Musela bys byt takovou tou jemnou holcickou, ktera se vsim pocka az na manzela, ktera potrebuje ve vsem poradit a se vsim pomoct. Napriklad: Prijedes s autem na cerpacku, obsluha ti nabidne, ze natankuje, co udelas? Ja si treba chci natankovat sama, jsem rada, ze to sama dokazu, mama rada ten pocit, ze mam nad vsim kontrolu. Ta, pro kterou by se tvuj manzel stal autoritou, by si nechala natankovat a mezitim si sla prepudrovat nos a pak by se usedave rozplakala, ze su zapomnela doma penezenku a vsichni chlapi by se tam na ni slozili (ted to samozrejme prehanim).
Dokud sama nedokazes prestat zachranovat vsechny kolem sebe, tak se na tebe vsichni budou automaticky obracet. Ty stojis na jedne strane site, vsichni ostatni na druhe a vsichni najednou na tebe odpaluji micky. Ty se snazis sec muzes, abys je vsechny pochytala a odpalila zpatky, protoze to bude neprijemny nechat nektere spadnout. Ale zkus aspon jednou stoupnout si stranou a ty micky nechat popadat. Uvidis, ze i kdyz se zezacatku budou na druhe strane rozcilovat, ze s nima nechces hrat, nakonec odejdou na vedlejsi hriste.
Zensky byly odjakziva silnejsi a podle me i schopnejsi nez chlapi, chlap musel mit silu a ulovit mamuta. Ale zenska to vsechno ridila, starala se o vsechno, ona byla v podstate ten sef. Taky me mrzelo, kdyz jsem zjistila, ze to tak je a ze jsem asi moc silna na to, abych nasla nekoho jeste silnejsiho. Takovy je muj tata (stejne jako ty mas dedu), ale takovych chlapu je minimum a ja jsem se s tim smirila.
rencin píše:
Myslim si, ze sama k tehle situaci nechtene prispivas. Nemuze to byt tak, ze se nekde v hloubi duse citis lepe, kdyz vis, ze jsi pro ostatni nepostradatelna? Ja to treba mam taky tak…
Tvuj muz by urcite dokazal byt doma autoritativni, ale to by musel mit vedle sebe nekoho uplne jineho, ne energickou, sobestacnou, chytrou zenskou.
Musela bys byt takovou tou jemnou holcickou, ktera se vsim pocka az na manzela, ktera potrebuje ve vsem poradit a se vsim pomoct. Napriklad: Prijedes s autem na cerpacku, obsluha ti nabidne, ze natankuje, co udelas? Ja si treba chci natankovat sama, jsem rada, ze to sama dokazu, mama rada ten pocit, ze mam nad vsim kontrolu. Ta, pro kterou by se tvuj manzel stal autoritou, by si nechala natankovat a mezitim si sla prepudrovat nos a pak by se usedave rozplakala, ze su zapomnela doma penezenku a vsichni chlapi by se tam na ni slozili (ted to samozrejme prehanim).Dokud sama nedokazes prestat zachranovat vsechny kolem sebe, tak se na tebe vsichni budou automaticky obracet. Ty stojis na jedne strane site, vsichni ostatni na druhe a vsichni najednou na tebe odpaluji micky. Ty se snazis sec muzes, abys je vsechny pochytala a odpalila zpatky, protoze to bude neprijemny nechat nektere spadnout. Ale zkus aspon jednou stoupnout si stranou a ty micky nechat popadat. Uvidis, ze i kdyz se zezacatku budou na druhe strane rozcilovat, ze s nima nechces hrat, nakonec odejdou na vedlejsi hriste.
Zensky byly odjakziva silnejsi a podle me i schopnejsi nez chlapi, chlap musel mit silu a ulovit mamuta. Ale zenska to vsechno ridila, starala se o vsechno, ona byla v podstate ten sef. Taky me mrzelo, kdyz jsem zjistila, ze to tak je a ze jsem asi moc silna na to, abych nasla nekoho jeste silnejsiho. Takovy je muj tata (stejne jako ty mas dedu), ale takovych chlapu je minimum a ja jsem se s tim smirila.
Já se tu smolím se zmateným příspěvkem, ale ty jsi to napsala naprosto přesně!
no tojsi napsal fakt dobře . ![]()
můj jako prachy sežene vydělá fakt hodně do té práce bych nemusela ,mě sere to jeho nešetření žádné rezervy do budoucna ,víš ,kdyby jemu se něco stalo tak nás nezabezpečím do víče jeho platu ,prostě nikdy v životě ,leda bych šla šlapat
.Mě hrozně točí ,že z toho ,kde on nedokáže ušetřit ani korunu jiný rodiny žijou třeba 3 měsíce a ještě ušetří .To mě prostě hlava nebere .
jenomže co píšeš je pravda ,nevím ,kde bych toho pana dokonalýho hledala-jak říká moje kamarádka :" ASI BUDU LESBA "
Já právě mám taky takovýho tátu CHLAPA. Jenže zas vidím, že on je věčný pesimista, nesnáší akce, lidi, nákupy atd. To zas miluju na svým chlapovi:D. Není to nic přehnanýho, ale na takových maličkostech si říkám, že prostě nikdo není dokonalý a musím i já udělat něco pro náš vztah.
A věř, že mít hafo peněz, tak taky utrácím. Měla bych i něco stranou, ale tak on tvůj chlap prostě ví, že si to teď stranou dávat nemusí. Ty jsi na jiné finanční úrovni, proto přemýšlíš nad rezervou.
. Fakt by to šlo vyřešit tím kompromisem, abys byla klidnější. To je fakt maličkost mi přijde. A to ostatní… Zapracovat i na sobě, promluvit si o tom, jak to cítíš a čím to možná bude( říct také to o sobě)
rencin píše:
Musela bys byt takovou tou jemnou holcickou, ktera se vsim pocka az na manzela, ktera potrebuje ve vsem poradit a se vsim pomoct. Napriklad: Prijedes s autem na cerpacku, obsluha ti nabidne, ze natankuje, co udelas? Ja si treba chci natankovat sama, jsem rada, ze to sama dokazu, mama rada ten pocit, ze mam nad vsim kontrolu. Ta, pro kterou by se tvuj manzel stal autoritou, by si nechala natankovat a mezitim si sla prepudrovat nos a pak by se usedave rozplakala, ze su zapomnela doma penezenku a vsichni chlapi by se tam na ni slozili (ted to samozrejme prehanim).Dokud sama nedokazes prestat zachranovat vsechny kolem sebe, tak se na tebe vsichni budou automaticky obracet. Ty stojis na jedne strane site, vsichni ostatni na druhe a vsichni najednou na tebe odpaluji micky. Ty se snazis sec muzes, abys je vsechny pochytala a odpalila zpatky, protoze to bude neprijemny nechat nektere spadnout. Ale zkus aspon jednou stoupnout si stranou a ty micky nechat popadat. Uvidis, ze i kdyz se zezacatku budou na druhe strane rozcilovat, ze s nima nechces hrat, nakonec odejdou na vedlejsi hriste.
no doba mě mají všichni prokouknutou odjakživa jsem vrba pro všechny .S drahým jsem se snažila ,byla opravdovou nesamostatnou ženou ,bohužel mě za ty roky prokoukl -byly nějaké hnusné momenty ve kterých jesem jen já řešila ledově klidná ,kdy se ostaní hroutili .Jinak u ostatních mužů si ráda tu ženskost vychutnám jsem smutná chlap co ho potkám na ulici mi koupí parfém ,nemůžu otevřít PET požádám silnější pohlaví -jo to jsou pocity ,které doma nezažiju -to mi spíš za chvilku začne rust knír .
JO jen pro zajímavost dost lidí v mé vlastní rodině mi říká můžskou obdobou mého ženského jména
-no není to na palici ?
Ahoj v partnerství ná to poslední dobou nějak neklape .v noci se se mi zdál sen ,kdy jsme chtěli mít s mužem sex a on měl strašně malinkatý penis -v u chvíli mi bylo jasno ,kde je problém …v partnerovi už nevidím chlapa .Co mám ted dělat ??? nevím je mi z toho hořko.
Byli jsme vždy velká rodina ,stýkali jsme se do pátého kolena a nad tí vévodil děda -můj mužský vzor a autorita pro celou rodinu i široké okolí .
Hledajíc stejný typ ,našla jsem si muže o 15 let staršího (dokázal na mě udělat dojem ,je velmi vzdělaný ,podnikavý ,pracovitý ,optimista)jsme spolu 7 let a máme syna .Jenže jsem taky zjistila ,že ikdyž vydělá spoustu peněz nic neušetří vše utratí chová se jak marnivá ženská ,u svých dětí z prvního manželsví nemá žádný respekt jenom jim ustupuje .Nějak jsem v poslední době zjistila ,že jsem to já kdo musí tvořit finanční rezervy pro rodinu ,musí být zodpovědný (nemůžu se uvolnit… ,šla bych si koupit třeba něco co se mi líbí kabelku nebo dovolenou (prostě užít si peníze ,které jsem šetřila,ale nejdu zodpovědnost mi top nedovolí -vadí mi to ,že on se svým chováním mi to nedovolí )poblémy v rodině (pokud je třeba sdělit nebo udělat něco negativního -vše nechává na mě.Přijde mi že já jsem tu ten chlap a to jsem nikdy nechtěla chtěla jsem mít muže „s koulema“ co mi dá možnost cítit se vedle něj jako žena .Ale já se vedle něj cítím spíš jako jeho matka,nebo starší bratr ,neustále ho kontrolovat a tahat z potíží .To uvědomění je stašný ,ale ještě horší je ,že takového muže,ke kterému bych vzhlížela, jsem kromě svého dědy v životě nepotkala.Ted nevím co dělat -mám strach ,že toto už nepřekonáme ,nevím kde nalézt tu ztracenou úctu k němu jak si ho zase začít vážit .