Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda má někdo zkušenost a jestli je možné doufat v nějaké zlepšení. Dcera od mala velice špatně spí. Spí lehce, často se budí. Teď jsou jí 2 roky a 5 měsíců. Chodí spát striktně v 20:30. Pak už většinou v 1 v noci křičí, tak za ní jdu - má vlastní pokojíček - zazpívám a usne. Potom křičí opět kolem 3, to už spím s ní, pořád se převaluje, mluví ze spaní, spí lehce a kolem 5:30-6 vstává. Spí i po obědě - rozhodně není u ní řešení nedat jí psát odpoledne.Ani není řešení, že spí s náma - budí se taky- spala s námi do 2 let. Doktorka nám říkala, že se u dětí upravuje spánek kolem 3 let. Je tady někdo, kdo měl také nespavé dítě a fakt se to věkem zlepšilo? Děkuji
@Lonette A co je na ní nespavého?
Normální průběh spánku, téměř tříletého dítěte, kterému se vyvýjí nervová soustava. Vzhledem k tomu, že je nezralá, tak části dne zpracovává v noci, například živějších snech, které ji mohou budit.
Že vstává kolem 6 hodiny je taky O. K..
Spí skoro 9 hodin, co je na tom všem špatně?
Máte úplně normální, zdravé dítě.
Příspěvek upraven 31.10.16 v 11:09
Odpolene unavit, ideálně pohybem venku, večer uvolnit, klidně pomocí jemných masáži. Vyzkoušet co udělá bílý šum a pokud nepotřebuje světlo k usnutí, tak zabezpečit důkladnou tmu.
Troška meduňkového čaje, nebo sirupu taky neuškodí.
Na večeři něco kde je dostatek bílkovin a tuků, spíše než třeba jen sladkou krupičnou kaši, jedna z teorií praví, že takovéhle buzení u dětí může souviset s poklesem krevního cukru, takže se hodí spíše večeře s nízkou glykemickou zážeží.
@Lonette máme kluka metr od sebe a je to podobné.. rostou mu tesáky, zdají se mu sny atd.. neřešila bych ![]()
Můj syn 3 roky a 5 měsíců dodnes taky špatně spí, přičítám to zážitkům z celého dne, když spí semnou v posteli tak se nevzbudí ani jednou, kdyý spí u sebe a má „svojí noc“ tak je vzhůru i 8×
@Trojlístek Já vím, že mám zdravé dítě, ale všechny děti v mém okolí spí prostě v kuse - nebudí se, neřvou, nemusí se za nima chodit. Rodiče je dají spát a dítě potom vstane, ale absolutně tam nemusí chodit. Nepřijde mi úplně běžné vstávat 3× za noc.
My už zkoušeli všechno, homeopatika, teď zkouším bachovky, dcera má dostatek množství pohybu, chodí 2× denně ven, spí ve tmě, pokoj je větraný, přiměřeně chladno.
@Lonette Moje dvouletá se taky budí, spí s náma, protože, jsem líná k ní v noci vstávat… asi je po mě, já nikdy, ani jako dítě, ani jako dospělá nespala celou noc v kuse. Musíme si počkat, až dorostou do věku, kdy nás tím buzením nebudou rušit ![]()
@Alušáček aham tak já právě spala vždy celou noc, i můj muž, jsme oba velcí spáči, takže naše dítě je pro nás šok. Moje kamarádka byla úplně v šoku, že dcera se v noci budí, má stejně starého syna a ten prostě spí úplně jak špalek od 1 roku věku. A spí třeba i do 8.
@Lonette Ono to porovnávání je úplně k ničem, kamarádky kolem vše O. K., tady obdobné zkušenosti, že se některé děti takto budí normálně, ale stejně… hned to není běžné…, protože to právě v tvém okolí tak není.
Věř tomu, že je to úplně normální, nespoléhej na to, že to co kamarádky říkají je všechno přesně tak. Kdo ví, co řeší ony…
A mimochodem, právě i dostatek pohybu může být naprosto kontraproduktivní. Pro tebe třeba přiměřeně, pro ni moc. Někdy je lepší nechat dítě jen tak, v klidu.
Mně se opravdu to co děláš zdá být úplně zbytečné tlačení na pilu. Dávat úplně normálnímu děcku homeo a bachovky.
Já to nemyslím nějak zle, či rýpavě, ale opravdu se mi jeví, že hledáš problém, kde není. Zrovna by se jí třeba spalo dobře v pokoji jak v noře a u otevřeného okna, stejně tak jak za pomocí lampičky a třeba jen pouze mikroventilace.
Nechej ji cca 14 dní více pro sebe, ať ti sama řekne, kdy se cítí dobře, možná, že budeš koukat.
Naše dítě dokáže usnout jen v naprosté tmě: žaluzie, rolety, ale musí být pootevřené dveře, kde je umístěn konkrétní plyšák a za těmi dveřmi je potřeba svítit na malou lampičku, prostě pohoda.
A například změnou času u nás dnes byla v noci strašit 3× a to je jí pět let. Nakonec si vlezla k nám do postele, kde sebou mlela něco vykřikovala, ale prostě pohoda, tak to hold s dětmi je…
@Lonette píše:
@Alušáček aham tak já právě spala vždy celou noc, i můj muž, jsme oba velcí spáči, takže naše dítě je pro nás šok. Moje kamarádka byla úplně v šoku, že dcera se v noci budí, má stejně starého syna a ten prostě spí úplně jak špalek od 1 roku věku. A spí třeba i do 8.
No vidíš a mě zase připadá normální, že se člověk v noci budí, jde na záchod, jde se napít, nebo si jen urovná polštář a spí dál… ![]()
@Trojlístek ona nespí absolutně nikde dobře, to už mám za ty roky vyzkoušené. A prostě se chci jednoduše vyspat, tak to řeším. Je to pro mě jedna z nejzákladnějších lidských potřeb spát v kuse celou noc, tímto stylem se mučí vězni, že se pořád budí. Chápu to u malých mimin, ale ne u 2 letého dítěte. Chápu, že tobě to může přijít v pohodě ale mě ne a bachovky ani homeo nemůžou absolutně nic zkazit.
@JayLee prostě se vzbudí, sedí na posteli a volá buď mami, tati, nebo bulí mami tati. Většinou chce, ať si tam lehneme a zpíváme - my jí takhle uspáváme, že jí zpíváme, chápu, že to má tak naučené.
@Alušáček jo tak může se někdo budit, ale že neumí sama absolutně usnout.
@Lonette Souhlasím s tebou, že takto rozdrbaný spánek je o nervy, o tom žádná. Jestli tě to uklidní, tak já z toho taky byla úplně na nervy.
Tak nějak se to podařilo odbourat kolem 3,5 let naší holky.
Byla jsem na palici, nevyspaná a chodící do práce a malá do školky, ale zase na druhou stranu mě to neponoukalo řešit to tak zoufale moc.
Neříkám, že homeo a bachovky ji uškodí, to nee, jen prostě bych si to nechala na horší věci, fakt se to ustálí.
K nám holka teď v noci přišla možná tak po čtvrt roce. Bude to lepší…
A pokud vstává v 6 hodin, tak je to fakt paráda, mnoho dětí takto vstává do školky, alespoň ji nebudeš tahat jak králíka z klobouku.
Ahoj, naše malá je mladší, je jí 15 měsíců a taky nespí už od mimina. Vím, že je to děs běs, člověk je jak zombie a dal by zlatou krávu za jednu noc v celku
Utěšuju se tím, že se to (snad) časem upraví samo, ale je fakt, že když vidím nějakou podobnou diskuzi, dychtivě ji hned celou sjíždím a doufám, že se tam objeví něco, co budu moct vyzkoušet a co pomůže
Jinými slovy-neumím ti ani poradit, ani ti nemůžu říct, že se to časem zlepší, ale mně osobně vždycky pomůže i pitomý zjištění, že v tom nejsem sama a že i ostatní mají nespavé děti
![]()