Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravíčko, můj dotaz se týká kojení.
Mám šest týdnů starého syna, po narození měl žloutenku, pil pouze z lahve u prsa spal, byl tedy pod lampou, což mu pomohlo.
V porodnici mi poté nasadili kloboučky ze kterých začal pít. Bohužel s kloboučky kojit nemohu. Syn pije technikou jako z lahve z kloboučků a mně okamžitě po přisání bradavky popraskají.
Kvůli žloutence doporučila dětská doktorka UM, které jsme na radu laktační poradkyně podávali kalíškem nebo přes prst. Snažila jsem se s kloboučky kojit, ale bohužel je to nesnesitelné.
Začali jsme tedy zkoušet přisávat bez nich, pouze se přisál a následně ztratil zájem. Začali jsme tedy zkoušet savčí polohu bez oblečení, syn se přisál krásně sál, ale opět po pěti minutách začal plakat a nechtěl. Poté se to podařilo ještě jednou a opakoval se stejný scénář. Prso jsem před tím stimulovala a nahřívala.
Nakonec nám bylo doporučeno, že aby přestal pít z flašky máme zkusit medelu láhev, že se z ní těžko pije a raději si vezme prso, bohužel stále raději pije i z této lahve. Mléka mám dost, když pláče samo začne vytékat, takže si myslím, že zde problém nebude, také má střiženou uzdičku, pusinkou se přisát umí hezky. Už jsme v koncích, neměl by někdo radu?
Asi moc neporadím, ale zkoušela jste na ty bradavky krém od Weledy? Za mě je to zázrak 🙂
A ohledně kojení - mí dva kluci musí na prso bezprostředně po probuzení a pak se přisají, jinak řvou, že chtějí lahvičku, tak musím odsávat, ale tak nějak jsem to už zkrátka přijala…
Ještě mě napadá - nemůže vám z toho prsa třeba téct až moc mléka, že by to malému vadilo? Už to pár maminek řešilo, že musely nejdřív trošku odstříkat a pak teprve se jim děti přisály.
Bradavky už mám zaléčené děkuji.
Jak by se to projevovalo, že teče hodně mléka?
Mně dělá to, že se ani přisát nechce a už se vzteká a odtahuje od prsu. Kojení se povedlo pouze párkrát a po chvíli stejné, vztek a odmítání, ale to bylo pouze třikrát jinak opravdu odmítá.
Přikládat po probuzení jsem také zkoušela. Čekala jsem až se začne v postýlce kroutit, ještě neplakal, pouze rozhazoval rukama otevřené oči, bohužel také nezabralo.