Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
už jsem vytočená do běla. Prosím poraďte mi, jak se zbavit příživníka ve společné domácnosti.
Ve zkratce. Jsem vystudovaná vysokoškolačka, 26 let, ihned po škole jsem nastoupila do práce(červenec 2014). Ještě bydlím s rodiči a o tři roky mladším bratrem(dvakrát trestaný, z jednoho učňáku ho vyhodili, vyučil se na zedníka).
Oba rodiče dělnická profese, takže vypomáhám kde se dá-finančně i materiálně.
Jenže bratr se nějak nepovedl, pracuje jako zedník už dva roky, výplatu utratí během tejdne, hulí a bůh ví v čem ještě jede, chodí ožralej, krade v domácnosti peníze-takže nikde nesmíme nechat korunu. Došlo to tak, že máma má penize pod matrací a spí na nich…Má napůjčováno u pochybných nebakovních společností, nesplácí. Minulý týden tu zvonil nějakej kluk, že mu dluží prachy.
Poslední kapkou bylo to, že u mámy v obchodě ukradl karton cigaret…
Jsem nas…á!! Kolikrát jsem už říkala, aby ho rodiče vyhodili z baráku…Ale máma mu stejně půjčí prachy(které ona sama nemá a pořád poslouchám, jak je to s pěnezma špatný), které už v životě neuvidí. Dojde s nim do krámu pro pivo…Omlouvá to tím, že aby neudělal p…r jinde. Bratr na domácnost přestal přispívat.
Jo a přišel o řidičák asi před dvěma roky a tedka jezdí se služební dodávkou bez řidičáku…
Mám tisíc chutí dojít na policii…
Bojím se dne, kdy na nás zase bude bušit kriminálka a nebo nově exekutoři.
Nebo mám odejít já a nechat v tom rodiče plácat samotný?(to nechci udělat, hodit i je přes palubu, umožnili mi studovat a podporovali mě v těžkých chvílích, i když i na vysoké jsem pracovala a snažila se bejt samostatná, ale ne každý měsíc mi to finančně úplně vyšlo…)
Odešla bych. Nevím, proč vždycky všichni řeší problémy okolí.
@piopo Můj bratr je něco podobného, jen to teda ještě nedopracoval na ten kriminál.
nejlepší řešení by bylo, aby ho rodiče vypakovali - ale to musí být jejich rozhodnutí. je to jejich byt, takže jejich boj.
pro tebe bude nejlepší se osamostatnit úplně a odstěhovat, jinak tě budou zatahovat do problémů s bratrem, který ale není tvým problémem. A věř mi, je to hrozně vyčerpávající, když se s tebou donekonečna snaží řešit „problém“, který není tvým problémem, a má jen to řešení, že se dotyčný rozhodne sám konat.
Mě osobně se dost ulevilo, když jsem se odstěhovala a nemusela každý den pořád od mámy poslouchat, co X zase provedl, jejich vzájemné hádky, koukat, jak bratr doma akorát příživničí apod.
Je to domácnost Tvých rodičů, ty nemáš právo měnit to, co oni si nastavili. Doporučuju se osamostatnit.
@piopo Tak můj bratr byl to same. Trestány 11krat! Za krádeže atd. Nepracoval, kradl peníze i babičce, máma se ho furt zastávala a nakonec ho vyhodil táta. Pak se dlouho nebavili on mezitím zas někde po kriminalech, několikrát utekl a nakonec spáchal sebevraždu. Ale pokud mužů radit…vim ze je to asi líto rodičů. Ale bud jim nějak promluvit do duše aby ho vyhodili a nebo odejdi ty. Jinak se zblaznis ![]()
@Hadumi píše:
Odešla bych. Nevím, proč vždycky všichni řeší problémy okolí.
no asi protože to není problém okolí, ale problém vlastní rodiny…tudíž i tvůj, protože musíš přijít na to, jak se k tomu postavit…a ano i ignorovat to a nechat to na tom „okolí“ je možnost
@piopo
odejdi ty. chapu, ze to neni jednoduche, ale zij svuj zivot. jestli muzes, tak rodicum dal pomahej, hlavne tim, ze s nima budes mluvit a treba je pozvi k sobe na obed, kup jim neco dobreho atd. ale nedavej penize. jinak to pujde do nekonecna.
@Svistice píše a anonymní
Asi máte pravdu, měla bych jít já.
Navrhnu to mámě, třeba jí pak dojde, když to bude bratr nebo já…
Děkuju všem za příspěvky a podporu.
Máte pravdu, měla bych jít já, i když se jím cítím vázaná pomocí.
Ale neskončí to pro ně dobře…takže v konečným důsledku možná pak budu nucena řešit větší problém než je ukradený karton cigaret
Žádný bratr nebo ty, odejdi, postav se na vlastní nohy a zij svůj život.
Rodičům porad ať mu zruší TP a že jim pomužeš, ale pokud přestanou podporovat bratra…ale ani peníze, nervy a čas bych těmto problémům nevěnovala, zničís di život
Tohle se nikdy nevyřeší jednou pro vždy. Vaši svůj styl výchovy a přístupu k bratrovi ze dne na den nezmění, vždy mu budou pomáhat a on velmi pravděpodobně ještě hodně dlouho takhle problémový bude. Tady nepomůže, že si o tom jednou promluvíte a pak bude vše tak, jak chceš ty. Navíc ani nemáš právo po nich něco takového chtít. Je to jejich věc, jak vychovávají své děti, ty jim na to můžeš říct svůj názor, ale to je tak vše. Být tebou, tak se odstěhuji a začnu žít svůj život. Školu máš hotovou, tak popravdě nerozumím, proč bys s nimi měla žít i nadále, přece nechceš celý život bydlet s rodiči. Vaši jsou svéprávní, ano, pomohli ti s vysokou a ty jim za to pomůžeš až budu staří a nebudou se o sebe moci postarat, zatím je to ale jejich válka, jejich domácnost, jejich peníze.
@catherine100 píše:
no zrušení TP jsem taky zkoumala, ale neni to taková sranda, když se tu bratr denodenně vyskytuje, všichni ho tu vídaj, včetně starostky…bydlíme na vsi s 200obyvateli, takže jen jako důvod-bojim se, že kvůli němu přijdou exekutoři- mi na obecním úřadě nepovolí
Ach jo… někde jsem četla větu: „Nejvíc pomůžete svým dětem, když jim nebudete vůbec pomáhat“…a ono na tom něco je - ono totiž všechno má svoje hranice…a žádný bratr nebo já… ty by ses měla postavit na vlastní nohy a tvýho bratra by měli přestat podporovat…i když to zní hnusně, tak on dokud opravdu nepadne na hubu, tak si to neuvědomí…
Příspěvek upraven 07.03.15 v 10:24
@barca77 píše:
no jednou jsme o tom nemluvili, řeším to s nima už pomalu deset let…prvně odsouzenej byl ještě jako neplnoletej ve 14
Jasně že nechci bejt pořád u našich…ale ty nástupní platy nejsou nic moc, tak nejdřív šetřím, abych si mohla dovolit být samostatná…Letos mám v plánu se odstěhovat