Problemový syn 15 let

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
27.1.22 13:56
@Anonymní píše:
No mám 2 syny a desim se jednou puberty. Můj muž měl pubertu velmi divokou a celkově dospívání. Taky rodičům chodil opity a jednou jim v 15 ti utekl na 3 dny, když byl trochu starší, chodil pořád na párty a zobal extáze, několikrát v životě šňupnul perník a měl i LSD nebo kokain. Prostě kdejakou srač… Jeho máma s tátou jsou ukazkovi rodiče, doma vše fungovalo, dětem se věnovali. Prostě se chytl blbych lidí a jelo to. Dnes muž přiznává, že to dělal jen kvůli tomu, že to dělali v partě vseci..Pomohlo u něj až prostě z toho vyrůst, měl štěstí, že se nestal závislým. Dnes je to už x let za ním a nikdy by to do něj nikdo neřekl, kdyby to nevěděl. Je to supr chlap, co se o nás stará, vydělává, miluje nás, je normální prostě :) Ale z pohledu toho, jaký byl on kdysi, vím o tom hodně a opravdu, rodiče s tím nehli, ať dělali cokoli. Bylo to jen v jeho hlavě, že si jednoho dne řekl stop a začal žít jinak… :nevim:

Děkuju moc za uklidnění :srdce:
My taky doufáme že z toho vyroste a je to jenom taková fázé. U nás práve byla i ta sociálka na kontrolu a říkala, že nevidí nic špatného, že u nás vše fuguje jak má.

My s manželem jsme měli puberu tak nejak v normě, nějaké ty diskotéky, opíječky a cigárko proběhlo, ale drogy jsme nikdy nezkoušeli, zato muj tatka byl v pubertě pěkné číslo takže možná geny po něm.

Včera jsme se práve s manželem bavili o tom, že by jsme mu vše dovolili, protože sami víme, že zakázané ovoce chutná nejlíp, ale máme strach, že by uplně zdivočel.

• Citovat
  • Upravit
24
27.1.22 14:35

Mam osobni zkusenost s lehkyma i s tvrdyma drogama, s podobnyma problemama co popisujete. Tehdy jsem taky studovala SS ale teda bylo mi uz 18, tahala jsem se se spatnou partou a zahucela do drog. Vykaslala jsem se i na skolu.. mela jsem svuj svet a vse ostatni slo stranou, kdyz na me nekdo tlacil, bylo to jen horsi. Takze za sebe doporucuju netlacit na syna, urcite bych uvazovala nad zmenou skoly, pokud je to realne tak klidne i zmenou bydliste.. 🤷🏻‍♀️ Pripadne naka skola s intrem? Urcite syna dostat co nejdal od te party, prerusit mu s tema kamaradama veskere styky. Jak uz je tady psano, tak diagnostak by to mohl i zhorsit, akorat by se tam naucil to, co jeste neumi :roll: budte synovi oporou, hlidejte ho, budte mu v patach, ale netlacte na nej. Kdyz si vzpomenu na sebe tehdy, tak cim vice mi nekdo promlouval do duse, tim spis jsem se snazila tomu cloveku stranit. Rikala jsem si “no jo, matka vi hovno, ja jsem mlada a chci si neco uzit, ale tomu ona nerozumi”. Tak asi neco takoveho si rika vas syn… verte mi, ze on si ted dusledky sveho chovani neuvedomuje, nebo spis nad nima vubec nepremysli. Je to silene… drzim palce at se syn brzy srovna. Uprimne, ani jako clovek co byl v pozici jako je ted vas syn nedokazu rict, co by tenkrat z toho dostalo me. :nevim: nakonec jsem se ze vseho vyhrabala az kdyz jsem neplanovane otehotnela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12876
27.1.22 14:41

Omyl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
27.1.22 14:51

Diagnosťák je pro člověka, který se někdy choval normálně, špatné řešení.
Svým způsobem se docela směju tomu tvému uvažování, jak vám vykládá, že s emu ve škole líbí a že od tam nechce.
O tom ale on přece nem co rozhodovat. A jasně, že od tam nechce, když TAM má tu špatnou partu a je kápo.
Na to, co máte za sebou jste ještě dost naivní.
V okolí vždy pomohl výrazně tvrdší režim, žádná benevolence, jak tu zde někdo píše, 100% kontrola času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40396
27.1.22 14:56
@Anonymní píše:
Děkuju moc za uklidnění :srdce:
My taky doufáme že z toho vyroste a je to jenom taková fázé. U nás práve byla i ta sociálka na kontrolu a říkala, že nevidí nic špatného, že u nás vše fuguje jak má.

My s manželem jsme měli puberu tak nejak v normě, nějaké ty diskotéky, opíječky a cigárko proběhlo, ale drogy jsme nikdy nezkoušeli, zato muj tatka byl v pubertě pěkné číslo takže možná geny po něm.

Včera jsme se práve s manželem bavili o tom, že by jsme mu vše dovolili, protože sami víme, že zakázané ovoce chutná nejlíp, ale máme strach, že by uplně zdivočel.

Těma zákazama si bohužel nepomůžete.

Už není co ztratit, co zkusit mu dovolit všechno, ale trvat na tom, aby vás inf. o tom, kdy se vrátí, i kdyby to mělo být až ráno?

A říct mu, že když ho vyhodí ze školy, že jiná nebude, že bude muset jít dělat?

Určitě by pomohlo dostat ho někam na brigádu, ale nevím, jestli ho v tomhle věku někam vezmou.
A na prázdniny, kdyby mohl být u někoho, ke komu má respekt, třeba u toho bratra, to by nešlo?

Jinak by pomohlo, kdyby se zamiloval, ale aby to bylo do nějaké normální holky, né kokainové královny z jejich party, to dělá hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
27.1.22 15:01

Já se jen divím, že to je parta z gymplu. Většinou jsou problémy s pitím a drogama někde na učňáku. Takže kluk je inteligentní a má divokou pubertu. Snad se brzy vzpamatuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
27.1.22 15:06
@Anonymní píše:
Holky děkuju moc za reakce a rady@Ou Moc děkuj za tu poradnu, nikdy jsme o ní neslyšela ale vypadá to, že by nám tam mohli pomoct. Jsme z Ostravy, dívala jsme se a už jsem jednu našla tak tam dneska zavolám a uvidím co mi řeknou. Ale nikde jsem nenašla, jestli tam bude muset jít s náma i syn nebo tam chodí jenom rodiče? Ten diagnosták jsme si práve mysleli, že to funguje jako léčebný program i nám to tak bylo podáváno, že je to něco podobného jak v psychiatrické léčebně, prý tam mají různé sezení a aktivity. Ale asi opravdu ještě počkáme a zkusíme tu poradnu a možná i tu ambulatní léčbu.
A ty zákazay a příkazy byly až poslední možnost první jsme s nim chtěli mít spíš kamarádksý vztah hodně jsme čerpala odsud http://www.drogovaporadna.cz/…-blizke.html snažili jsme se s ním hodně mluvit to nám doporučili právě i v té poradně. Myslím, že jsme mu i dost věcí dovolili, než nastoupil na tu střední tak jsme mu ještě říkali, že víme, že bude zkoušet cigarety a alkohol a, že nám o tom v klidu může říct. Ještě nám na konci září říkal že jde s klukama ven a že budou slavit od jeho kamaráda narozeniny. Sám mi řekl, že tam bude alkohol ale pustili jsme ho s tím že mu věříme ale musí příjít domů včas a v nějakém normálním stavu. Potom nám o tom ještě říkal jaké to bylo a jaké z toho měl pocity. Takže takové věci u nás doma nejsou tabu a mluvíme s nim otom, ale tedka už prostě domluva nefuguje protože si stejně udělá co chce.

zajdetě tam sami, klidně tam choď i jen ty, pokud by otec nechtěl. Postupně najdete ideálně cestu, jak řešit péči o syna. Ale v tuhle chvíli to nejrozumnější co můžete dělat je pečovat o sebe, o to jak zvládnout těžkou situaci, tkerá nemá jednoduché řešení.

A jak to neeskalovat do toho, že tedy syn skončí na ulici a nebo v pastáku. Nebudou vás soudit, nebudou vám říkat co děláte špatně -budete mít prostor pro srovnání si myšlenek, hledání cest jak projít složitým obdobím, jak hledat cesty, které vašemu synovi pomůžou.

Někde tam vespod je kvůli něčemu nešťastný. ŘEší to nejpitoměnjší možným způsobem.

Vy v nejlepší víře a péči o něj hledáte cesty jak to řešit, včetně odborné pomoci, ale zatím na sebe spíš narážíte. To je úplně běžné a dá se to řešit. Zároveň adiktologická centra často mají i podpůrné rodičovské skupiny - bývá fajn se potkat s lidmi co jsou v podobné situaci.

V ostravě je klinika zaměřená přímo na dospívající, včetně podpory rodičům.

https://www.kaadd.cz/

https://www.facebook.com/…adnaprodeti/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
27.1.22 15:11

@free333 jak to myslite “neni co ztratit”? A zkusit mu vse povolit jako “synacku delej si co chces, kdy chces, klidne se nechej vyhodit ze skoly, tahej se dal s tou partou a jeste bys nam tu mohl zacit krast abys mel na drogy ne?” Tezko se radi, jejich synovi do hlavy nikdo nevidi… ale tohle mi neprejde jako reseni :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
27.1.22 15:12

A pokud by měli moc dlouhý pořadník na přijetí do péče na té klinice, tak arka má adiktologickou ambulanci.

https://www.arka-alkohol.cz/…cka-poradna/

případně teda renakronmá svépomocnou skupinu, ale nevidím nějaké komplexnější služby pro rodiny.

https://www.renarkon.cz/…ice-a-blizke

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59373
27.1.22 15:12

Tak pokud s emu na škole líbí tak snad bude dost chytrý na to aby věděl že pětky na vysvědčení jsou cestou ze školy. Rozhodně ho tam nebudou držet ještě když má průsery, o takové studenty nikdo nikde nestojí :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40396
27.1.22 15:19
@Anonym58585 píše:
@free333 jak to myslite “neni co ztratit”? A zkusit mu vse povolit jako “synacku delej si co chces, kdy chces, klidne se nechej vyhodit ze skoly, tahej se dal s tou partou a jeste bys nam tu mohl zacit krast abys mel na drogy ne?” Tezko se radi, jejich synovi do hlavy nikdo nevidi… ale tohle mi neprejde jako reseni :nevim:

Oni už zkusili všechno zakázat, dali mu k pokoji kameru, předtím zakázali chodit ven, sebrali mobil, pc a výsledek žádný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
27.1.22 15:26

@free333 ja tomu rozumim, zakazy jsou zbytecne, tady podle me pomuze jen odtrzeni od te party :nevim: naky psycholog, rodinne sezeni atd.. to muze pomoc urcite rodicum, tomu verim, ale on to ma na haku.. a cim vic do neho budou hucet, tim spis se jim bude stranit… jak rikam, strasne spatne se radi, ale dat mu naprostou volnost neni reseni, rodice se budou trapit dal a on bude vysmatej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5653
27.1.22 16:03
@free333 píše:
Oni už zkusili všechno zakázat, dali mu k pokoji kameru, předtím zakázali chodit ven, sebrali mobil, pc a výsledek žádný.

Z toho si vůbec nic dělat nebude, samozřejmě. A na možný vyhazov ze školy a nástup do práce max odpoví,, no a co?,, Je v blbym věku, uchvácen špatnými kamarády…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13135
27.1.22 16:15

Přestěhovat se. Zpřetrhat vazby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.22 17:05

@Mariane.B To nám samozřejmě došlo, ale nemůžeme ho dát na jinou střední s maturitou protože tam by musel udělat přijímačky a já vím, že by je na truc neudělal aby mohl být s tou svou partou nadále ve třídě. Na učnák ho davát nehci

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML