Problemový syn 15 let

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
27.1.22 17:07

@divine woman To už je prý dneska všude, ale co vím od znamých tak na těch učnácích to je ještě horší

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.1.22 17:20

Ale on už úplně zdivočel!!! Já ziju sama od šestnácti let. Mám vystudovaný 3 vysoký školy a mám rodinu. Můj bracha byl na tom podobně jako tvůj syn. Moje rada zní: jednat s ním jako s dospělým. Zabalila bych mu věci, ne vše, řekla bych mu, ze se chce chovat jako dospělý, mít svobodu, tak ať jde. Měla bych jedinou podmínku, ze chci vědět adresu, kde spí a jednou týdně napíše. Při změně adresy opět napíše. S tím, ze chce být dospěly, se pojí zodpovědnost, at se živí sám. At vidí, ze život není jen zábava, chlast, hulení a holky. Ono když bude nemytej napůl bezdomovec, holky se po něm jistě nepohrnou. Zažije, co je hlad. Bracha toho jsme měli vyhodit mnohem drive. Ale udělali jsme to a vzchopil se. Dneska živí bezvadně rodinu, má s manželkou krásný vztah a hulí opravdu příležitostně. Přestal kouřit a má bezva práci. Jedine co, tak nevystudoval VŠ. Peníze má ale jako kdyby VŠ měl, tak je to fuk. Ty jsi ho už vychovala. Předala jsi mu, co jsi mohla. Řekni mu, ze ho milujes, ze tady pro nej vždycky budeš a ze citis, ze potřebuje dospět a mít svobodu, a ze mu to z lásky k němu umožníš.

@Anonymní píše:
Děkuju moc za uklidnění :srdce:
My taky doufáme že z toho vyroste a je to jenom taková fázé. U nás práve byla i ta sociálka na kontrolu a říkala, že nevidí nic špatného, že u nás vše fuguje jak má.

My s manželem jsme měli puberu tak nejak v normě, nějaké ty diskotéky, opíječky a cigárko proběhlo, ale drogy jsme nikdy nezkoušeli, zato muj tatka byl v pubertě pěkné číslo takže možná geny po něm.

Včera jsme se práve s manželem bavili o tom, že by jsme mu vše dovolili, protože sami víme, že zakázané ovoce chutná nejlíp, ale máme strach, že by uplně zdivočel.
  • Citovat
  • Upravit
5944
27.1.22 17:23
@Anonymní píše:
Holky děkuju moc za reakce a rady@Ou Moc děkuj za tu poradnu, nikdy jsme o ní neslyšela ale vypadá to, že by nám tam mohli pomoct. Jsme z Ostravy, dívala jsme se a už jsem jednu našla tak tam dneska zavolám a uvidím co mi řeknou. Ale nikde jsem nenašla, jestli tam bude muset jít s náma i syn nebo tam chodí jenom rodiče? Ten diagnosták jsme si práve mysleli, že to funguje jako léčebný program i nám to tak bylo podáváno, že je to něco podobného jak v psychiatrické léčebně, prý tam mají různé sezení a aktivity. Ale asi opravdu ještě počkáme a zkusíme tu poradnu a možná i tu ambulatní léčbu.
A ty zákazay a příkazy byly až poslední možnost první jsme s nim chtěli mít spíš kamarádksý vztah hodně jsme čerpala odsud http://www.drogovaporadna.cz/…-blizke.html snažili jsme se s ním hodně mluvit to nám doporučili právě i v té poradně. Myslím, že jsme mu i dost věcí dovolili, než nastoupil na tu střední tak jsme mu ještě říkali, že víme, že bude zkoušet cigarety a alkohol a, že nám o tom v klidu může říct. Ještě nám na konci září říkal že jde s klukama ven a že budou slavit od jeho kamaráda narozeniny. Sám mi řekl, že tam bude alkohol ale pustili jsme ho s tím že mu věříme ale musí příjít domů včas a v nějakém normálním stavu. Potom nám o tom ještě říkal jaké to bylo a jaké z toho měl pocity. Takže takové věci u nás doma nejsou tabu a mluvíme s nim otom, ale tedka už prostě domluva nefuguje protože si stejně udělá co chce.

Jedna věc je, že dítě potřebuje hranice. Volnou výchovu dítě obvykle vnímá jako nezájem. Zákazy a příkazy nebo výprask provokuje agresi, kterou chcete eliminovat. Nikdy jste nebyly v jeho pokoji…trochu z toho mám pocit, že se cítí dostatečně nemilovaný a že teď obracíte k synovi větší pozornost, ho může startovat akorát do vzteku a pomsty, za domnělá či skutečná příkoří, která vám vyčítá, protože teď to bude účinkovat, když jste k němu tu pozornost obrátili. Z mého pohledu šoupnout dítě do diagnosťáku, je jako chtít dítě někým opravit, takto to fungovat nebude, zvlášť, když je tam takových dětí plný barák. Je někde zádrhel ve vašem vzájemném vztahu. Budu tady za pitomce, ale omluva a snaha pochopit, co cítí, je z mého pohledu přínosnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.22 17:25

@free333 S tou brigádou nevím asi tedka nechci aby měl nějaké peníze navíc, aby si za to kupoval alkohol, drogy, cigarety a nevím co. Ale napadl mě nějaký kroužek po škole třeba třikrát týdně, mohl by právě přijít do kontaktu i s nějakýma holkama mimo tu jeho partu a třeba si i najít nějaké jiné kámoše. Dřív dělal atletiku a závodně plaval tak něco tady s tím né teda závodně ale rekreačně aby neměl čas na blbosti.

A s tím brachou to už máme vymyšlené. Tedka jak budou ty pololetní prázdniny tak mu na jeden den jede pomáhat do firmy. Tam se nudit opravdu nebude a potom jede rovnou k němu na celý víkend pomáhat s nějakýma drobnostma na baráku. A na jarní prázdniny jedeme celá rodina na chatu na hory tam se taky nudit nebude.

• Citovat
  • Upravit
23966
27.1.22 17:28
@Anonymní píše:
@Netopirek Nad tím jsme taky uvažovali a hodně o tom diskutujem. Je to dost komplikované protože by musel dělat přijímačky a to by asi tedka nedal, už tak jsme rádi, že se dostal na tu školu kde je protože to bylo na odvolání a málem to nevyšlo. A taky by musel jít zase znovu do prváku to by zas tak nevadilo. Tedka má školu skoro hnedka u baráku takže i kdyby přestoupil tak se s tou partou může vídat. Hlavně co mi říkal tak je na té škole spokojený nechtěl by jinam, už jsme mu navrhovali že může přestoupit a začít odznova, ale nechce. Syn je na gymplu kde je více zaměření toho gymplu takže by mohl přestoupit jenom do jiné třídy a nemusel by dělat přijímačky. Tohle nám navrhovala i jeho třídní, že by to mohlo pomoct, nám se to zdá jako docela dobré rešení protože by si nemusel zvykat na novou školu, nové učitelé atd. A taky by nebyl celý den v kontaktu s tou partou. Máme čas se rozmyslet do ponděli tak to ještě proberem. Jinak by musel na učnák tam by po něm přijímačky nechtěli, ale tam ho dávat uplně nechceme protože si myslíme a doufáme že tohle je jenom nějaká fáze tak aby toho potom nelitoval. A taky co vím od známých a kamarádek tak tam jsou prý ještě horší party.

Jenže jestliže se nezačne učit, tak ho že školy stejně vyhodí. A nejspíš na ten učňák bude muset. Ví to? Počítá s tím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.22 17:32

@Ou Ano přesně na tu jsme se už divála mam v plánu tam zavolat a domluvit se s nimi. To setkání s těma ostatnima rodičema by se hodilo, protože kolem sebe mám sice znamé a přátele kteří maji stejně staré děti ale, to jsou bezproblémové děti takže když jim něco říkám jak to máme doma my tak mě nechápou.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.1.22 17:36

@Netopirek Ví to hrozil mu už tím i ředitel. Řekl mi, že to se nestane at se toho nebojím :roll:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.1.22 17:46

@Kipa22 S tím pokojem jsme to myslela tak že mu tam nešmejdíme když tam není, ale je pravda, že tam u něho moc času netrávíme. Ale jinak si myslím, že jsme se mu vždycky věnovali hodně, večeříme společně v kuchyni, občas když má světlou chvilku mi pomůže i s večeří, tedka teda už ne ale ještě když se nechytl té party tak byl s náma skoro každý večer v obyváku, nebo jsme si povídali třeba v kuchyni on tam dělal školu já jsme vařila, o víkendech jsme spolu jezdili na výlety atd. Jediné co mě tak napadá tak je to že od jeho 10 až do 13 jsme byli hodně často doma jenom sami dva protože manžel jezdil s kamionem a byl hodně často a dlouho pryč.

• Citovat
  • Upravit
59374
27.1.22 17:50
@Anonymní píše:
@Netopirek Ví to hrozil mu už tím i ředitel. Řekl mi, že to se nestane at se toho nebojím :roll:

a teda ty pětky na vysvědčení? je mu jasné že na konci roku je mít nesmí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.22 17:50

Ahoj… 😊 Napíšu ti mou vlastní zkušenost… Byla jsem úplně to samé, co tvůj syn. Lehké drogy, alkohol, útěky z domova oknem, dvojky z chování, atd. Škola navrhovala diagnostický ústav, maminka zoufalá souhlasila, ale tatínek řekl, že v žádném případě, protože se tím vše ještě zhorší… Že je to jen mé období, jinak jsem hodná, chytrá, atd. A že tohle by byla cesta do pekel - dodnes jsem mu za to strašně vděčná 🙏 ❤️️ Co mi pomohlo… Rodiče udělali dost radikální krok… Maminka mi doprovázela do školy, vyzvedávala mě, neměla jsem klíče od bytu, nesměla jsem zavírat dveře do pokoje, aby mě měli stále na očích, neměla jsem telefon, nic. Další podmínka byla, že začnu chodit k psychologovi a jediným ústupkem bylo, že jsem si ho mohla sama zvolit, protože první dva mi těžce nesedli. Pak jsme našli psycholozku, která pracovala i v centru pro drogově závislé a ta mi dost pomohla. Nejdůležitější bylo, aby mě odrizli od těch „kamarádů“… Nesměla jsem opravdu nikam, ani vynést koš před barák… Napřed jsem rodiče úplně ignorovala, dokonce jsem je ani nezdravila(parchant, já vim🙈),doma jsem nekomunikovala, jak jsem nic nesměla, věnovala jsem se jen učení a knížkám. A samozřejmě jsem teda musela fungovat doma. Po pár týdnech, měsících a několika návštěv psycholozky(chodila jsem někdy sama, někdy s rodiči) mi to začalo docházet, že mi tohle nebaví, nevyhovuje, že je to všechno zbytečné a kamarádi vlastně žádní kamarádi nejsou a sama jsem hledala cestu, jak si vybudovat zpět důvěru rodičů a začala jsem fungovat. Tobě bych radila určitě změnit školu, i za cenu toho, že by měl jít do učení… Maturitu může udělat i tak. Když půjde na jinou střední, půjde znova do prváku, takže pět let školy… Když vyberete nějaké učení, které ho bude bavit, můžete se domluvit, zda ho ještě nevezmou do prváku, tři roky + dva roky nástavba, maturitu má také za pět let, takže časově nic neztratí a ne, vážně není pravda, že na ucilistich jsou ještě horší party. Ty party jsou úplně všude a jen záleží na tvém synovi, zda to uchopí jako novou příležitost, nebo ne. Naopak bych si to v sobě prehodnotila a brala jako výhodu, že může mít řemeslo, maturitu a dveře na VŠ má také otevřené ;) Všechno sebrat, všude hlídat, kontrolovat věci, vyhazovat vše, co najdeš… Klidně mu každý den říct, ať vysype kapsy a trávu, cigarety, všechno zahodit, včetně zapalovacu. Bez odborníka se neobejdete… A nějaké rady, že máš patnáctileteho kluka vyhodit, na ty prosím vůbec nekoukej. Jednej s ním jako se sobě rovným… Chceš být dospělý? Chceš, ať se tak k tobě chováme? Tak si to musíš zasloužit… Zatím se chováš jako rozmazlene dítě, které vše může a zkouší, kam až mu dovolíme zajít. Chceš telefon? Fajn, ok, ukaž, že dva týdny fungujes a necháme ti ho na hodinu denně… A víš co je nejdůležitější? Důslednost… I když se může stát, že ti syn řekne ošklivé věci… Jaká jsi strašná, že tě nenávidí, těší se, až se tě zbaví,… Bude ti to rvát srdce, ale nesmíš covnout ani o centimetr. On to časem pochopí :hug: Kdyby to byl průserář odjakživa, je to něco jiného… Ale tohle je vážně jen období a já věřím, že když s manželem potahnete za jeden provaz, budete důslední, ale zároveň syn bude vědět, že jste tu pro něj, všechno zvládnete :hug: Moc Vám držím pěsti pro štěstí :srdce: :hug: :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.1.22 17:51
@Anonymní píše:
Ale on už úplně zdivočel!!! Já ziju sama od šestnácti let. Mám vystudovaný 3 vysoký školy a mám rodinu. Můj bracha byl na tom podobně jako tvůj syn. Moje rada zní: jednat s ním jako s dospělým. Zabalila bych mu věci, ne vše, řekla bych mu, ze se chce chovat jako dospělý, mít svobodu, tak ať jde. Měla bych jedinou podmínku, ze chci vědět adresu, kde spí a jednou týdně napíše. Při změně adresy opět napíše. S tím, ze chce být dospěly, se pojí zodpovědnost, at se živí sám. At vidí, ze život není jen zábava, chlast, hulení a holky. Ono když bude nemytej napůl bezdomovec, holky se po něm jistě nepohrnou. Zažije, co je hlad. Bracha toho jsme měli vyhodit mnohem drive. Ale udělali jsme to a vzchopil se. Dneska živí bezvadně rodinu, má s manželkou krásný vztah a hulí opravdu příležitostně. Přestal kouřit a má bezva práci. Jedine co, tak nevystudoval VŠ. Peníze má ale jako kdyby VŠ měl, tak je to fuk. Ty jsi ho už vychovala. Předala jsi mu, co jsi mohla. Řekni mu, ze ho milujes, ze tady pro nej vždycky budeš a ze citis, ze potřebuje dospět a mít svobodu, a ze mu to z lásky k němu umožníš.

Tak tohle mě upřímně hodně zarazilo já jsme ani nevěděla že můžu nedospělého syna vyhodit z domu. Můj problém je, že jsme asi moc měkká protože tohle mi příjde hodně drsné. Ale zase je to možná lepší než ten pasták protože si aspon zkusí jaké to je žít na ulicii a nemít peníze.

• Citovat
  • Upravit
2164
27.1.22 17:54
@Anonymní píše:
Tak tohle mě upřímně hodně zarazilo já jsme ani nevěděla že můžu nedospělého syna vyhodit z domu. Můj problém je, že jsme asi moc měkká protože tohle mi příjde hodně drsné. Ale zase je to možná lepší než ten pasták protože si aspon zkusí jaké to je žít na ulicii a nemít peníze.

Seš teda extrémně měkká, přijde mi podle tvých příspěvků, že ti vůbec nedochází, jak je situace vážná. Víš, jak lehce ho vezmou na jinouš kolu? Za sponzorský dar prakticky kamkoli.
Jinak jedna uživatelka tu popisuje absolutní dozor, přesně to jsem měla na mysli, 24 hodin za den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5653
27.1.22 17:56
@Anonymní píše:

Takového kroku bych se vzhledem k jeho věku příšerně bála. Spíš bych byla proto, aby se udržel doma a co nejblíž,, normálu,,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
27.1.22 18:00

Zakladatelko doporučím film Krásný kluk. Je to smutné, ale zároveň fakt promluví do duše nešťastným rodičům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.22 18:05

Já bych ho odstěhovala někam daleko, k nějaké tetě, nebo prostě někam, ať se dostane z dosahu té party. Ale je to hrozné, noční můra mnoha rodičů, asi každého. My měli se synem taky problémy, ale zdaleka ne tak vážné a i tak jsme se fakt trápili. Asi jsme to podchytili včas, bylo to ještě na základní škole a byli jsme opravdu neustále v kontaktu se školou a řešili vše. Dnes je dospělý a ťuk ťuk asi i vše v pořádku, doma je milý, pomáhá, do práce chodí bez problémů, našel si ji sám. Co teda - tak hodně kouří a to mi fakt vadí, ale je to naštěstí „jen toto“, ale opravdu jsme problémy měli taky, z jeho historek mi vstávaly vlasy hrůzou - většinou jsem se je dozvěděla od jiných, kolikrát přišel domů pod obraz, poblil se - a i hůř. No prostě to jsme si taky prošli. Moc držím palce, aby se to zlepšilo :hug:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML